PrintScreen Opublikowano 8 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2022 Witam Nie jestem informatykiem i postanowiłem zapytać specjalistów. Chciałbym przyspieszyć komputer, używam go do obróbki dźwieku ( Ni maschine,soundforge, massive) Posiadam płyte główna Gigabyte GA-Z97X-GAMING 5 i nie potrafie dobrac do niego dysku M.2. Pomozecie? Czy ten model będzie ok? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeśli nie to co polecicie? Z góry dziekuje Cytuj
sabrex11 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
FILAGOL Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 Dyski Samsunga są bardzo dobrym wyborem :-) Cytuj
PrintScreen Opublikowano 9 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 16 minut temu, FILAGOL napisał: Dyski Samsunga są bardzo dobrym wyborem :-) Dzięki ale chodzi mi o to czy będzie kompatybilny z tym złączem,na tej płycie i czy ona obsłuzy jego prędkość - czy nie jest za stara. Godzinę temu, sabrex11 napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dziekuje ale nie bradzo kumam ta tabelke:) Czy ta płyta obsłuży ten dysk pojemności 1Tb czy powinienem celować w dysk mniejszej pojemności? Dziękuję za odpowiedzi Cytuj
FILAGOL Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 @PrintScreen według supportu Twoja płyta obsługuje maksymalną pojemność dysków M2 na poziomie 256GB Cytuj
VACek Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 1 minutę temu, FILAGOL napisał: @PrintScreen według supportu Twoja płyta obsługuje maksymalną pojemność dysków M2 na poziomie 256GB SATA 256gb, m.2 PCIE 512gb Ale raczej tym bym się nie sugerował Cytuj
FILAGOL Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 myślę ze dysk o pojemności 500 GB obsłuzy Sprawdź jaką MAsz wersje biosu wgranego do płyty głównej najnowszy dostępny bios do Twej płyty głównej to: F7 5.6 Mb 18/09/2015 Wgraj go i Kup Dysk 500 GB np. ten: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i Sprawdź czy będzie widoczny w biosie jeżeli nie to zwrot Cytuj
VACek Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 14 minut temu, FILAGOL napisał: myślę ze dysk o pojemności 500 GB obsłuzy Sprawdź jaką MAsz wersje biosu wgranego do płyty głównej najnowszy dostępny bios do Twej płyty głównej to: F7 5.6 Mb 18/09/2015 Wgraj go i Kup Dysk 500 GB np. ten: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i Sprawdź czy będzie widoczny w biosie jeżeli nie to zwrot Dla tego niech bierze 1tb i w razie co zwróci Cytuj
PrintScreen Opublikowano 9 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 15 minut temu, FILAGOL napisał: myślę ze dysk o pojemności 500 GB obsłuzy Sprawdź jaką MAsz wersje biosu wgranego do płyty głównej najnowszy dostępny bios do Twej płyty głównej to: F7 5.6 Mb 18/09/2015 Wgraj go i Kup Dysk 500 GB np. ten: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i Sprawdź czy będzie widoczny w biosie jeżeli nie to zwrot Bios zaktualizowałem do najnowszego.Zrobie jak mówisz Dzięki za Wasz czas bo ze mnie taki informatyk, że szkoda gadac Cytuj
FILAGOL Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 nie ma sprawy @PrintScreen jeżeli finanse Ci pozwalają to Weź dysk samsunga który Znalazłeś o pojemności 1 TB (tak jak napisał (@VACek) i jeżeli coś nie tak to wtedy zwrot :-) Cytuj
PrintScreen Opublikowano 9 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 Teraz, FILAGOL napisał: nie ma sprawy @PrintScreen jeżeli finanse Ci pozwalają to Weź dysk samsunga który Znalazłeś o pojemności 1 TB (tak jak napisał (@VACek) i jeżeli coś nie tak to wtedy zwrot :-) Ok.Dzięki Cytuj
Widzior Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 Ale motacie. Zasadnicze pytanie brzmi, czy ta płyta obsługuje dyski PCI-E NVMe, czy tylko PCI-E AHCI (tak, były takie), bo wg strony producenta gunwo wynika, a manuala mi nie otwiera. Wiadomo za to, że prędkość tego łącza jest żenująca 10Gb/s, czyli jest to PCI-E 2.0 x2, co sugeruje, że może nie obsługiwać NVMe. Realna prędkość m.2 na tej płycie to 800-850 MB/s. Ja bym do niego kupił dysk m.2 sata, np. Crucial MX500 1TB. sabrex11 lubi to Cytuj
FILAGOL Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 @Widzior co się Buldoczysz ? Dysk który Podałeś jest i tak wolniejszy od tego jak będzie działa M.2 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Porównujesz predkość: Prędkość odczytu (maksymalna) 560 MB/s Prędkość zapisu (maksymalna) 510 MB/s z prędkościami M.2 nawet przy standardzie 800-850 MB/s no to gratuluje róznica w prędkosci jest Bardzo duza Modzisz :-) Cytuj
LAGUNA Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] FILAGOL lubi to Cytuj
FILAGOL Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 @LAGUNA jak zawsze niezawodny (nie wiem czy ON czy ONA ewentualnie proszę skorygować) Dobry duszek tego forum :-) LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 Tylko jeszcze nie wiem czy autor wie. Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5 został wyposażony w sześć portów SATA 6.0 Gb/s, oczywiście wszystkie są obsługiwane przez chipset Intel Z97. Dwa gniazda (SATA 4 i SATA 5) są współdzielone w ramach gniazda SATA-Express, więc jednocześnie możemy podłączyć sześć dysków SATA lub cztery SATA i jeden SATA-Express. Podobna sytuacja zachodzi gdy zajmiemy dyskiem złącze M.2, wtedy SATA 4 i 5 przestają działać. P.S Widzior ma rację z tą Realna prędkość m.2 na tej płycie to 800 nie wiem czy tutaj adapter by coś pomógł. Cytuj
Widzior Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 Nawet jeśli płyta obsłuży NVMe, to zachodzi kolejne pytanie - czy z takiego dysku da się zbootować system, bo z tym też różnie bywało w tamtych czasach. Powodzenia w walce Cytuj
FILAGOL Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 @LAGUNA to lepiej moim zdaniem założyć dysk M.2 o pojemności 1 TB i np. dodatkowy dysk choćby ten [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jako zapasowy na dane na wypadek awarii niz Cruciala jako dysk główny gdy prędkość dysku jest wazna Cytuj
LAGUNA Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 Ja bym proponował autorowi taką 500-setkę [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] chyba że za mały Cytuj
PrintScreen Opublikowano 9 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 Czyli M2 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]system i soft. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] O dane sie nie martwie. Mam 4x2TB wd red:) Z czego dwa podpinam pod usb zewnetrznie. Chciałem tylko trochę przyspieszyc system i soft. Tak wiem, po podpięciu M2 przestaną działac dwa gniazda sata 3 minuty temu, LAGUNA napisał: Ja bym proponował autorowi taką 500-setkę [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] chyba że za mały Przepraszam, nie doczytałem. Czyli zostawić M2 i kupic na sata? LAGUNA lubi to Cytuj
FILAGOL Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 Lepiej M.2 zostawić ale ile ludzi tyle opinii Cytuj
LAGUNA Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 12 minut temu, PrintScreen napisał: Chciałem tylko trochę przyspieszyc system i soft. Wydaje mi się lepszym rozwiązaniem SATA. Pjoemność zostawiam Tobie Cytuj
VACek Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 5 minut temu, FILAGOL napisał: Lepiej M.2 zostawić ale ile ludzi tyle opinii Więcej w takim sprzęcie przemawia za dyskiem SATA 2.5 SATA 2.5: + niższa cena, + dostępność używanych mlc, + jeśli chodzi o dysk mlc lepsze prędkości oraz stabilność tych prędkości, + niższa temperatura, + 99% że będzie działać nawet 1tb. Owszem jak by tu było pełnoprawne m.2 pci-e to już inna bajka. Cytuj
PrintScreen Opublikowano 9 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 3 minuty temu, FILAGOL napisał: 4 minuty temu, VACek napisał: Więcej w takim sprzęcie przemawia za dyskiem SATA 2.5 SATA 2.5: + niższa cena, + dostępność używanych mlc, + jeśli chodzi o dysk mlc lepsze prędkości oraz stabilność tych prędkości, + niższa temperatura, + 99% że będzie działać nawet 1tb. Owszem jak by tu było pełnoprawne m.2 pci-e to już inna bajka. No to sata. Pojemnośc jeszcze przemyślę. Chce na nim tylko instalowac i musi sie zmiescic moje kochane baldurs gate i icewind dale Danych na nim nie będę trzymał. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zrób tak:jeśli jesteś cierpliwym człowiekiem Weź tego m2 w tym sklepie X-KOM.PL masz ewentualne 15 dni na zwrot bez podawania przyczyny [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] sprawdzisz sobie jak to wszystko będzie się u Ciebie zachowywało i zdecydujesz czy zostaje M2 czy wymiana na SATA. 3 minuty temu, PrintScreen napisał: Danych na nim nie będę trzymał. SATA spokojnie wystarczy Cytuj
PrintScreen Opublikowano 9 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 Nie świadczy to o mnie ładnie ale poszedłem po najniższej lini oporu i napisałem do sprzedawcy który oferuje takie płyty na alledrogo. Płyta nie obsługuje NVMe Cytuj
Widzior Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 20 minut temu, PrintScreen napisał: Płyta nie obsługuje NVMe I co teraz napisze o mnie największy mądrala forum, którego posty w 90% są bezwartościowe, a mianowicie szanowny pan @FILAGOL? Znów się buldoczę? Ach ci samozwańczy specjaliści IT granatem oderwani od pola buraków zdzisiek24 lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 Czyli SATA weź 18 minut temu, PrintScreen napisał: Płyta nie obsługuje NVMe fakt jest faktem ta płyta już ma pare dni. Cytuj
FILAGOL Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 @Widzior nie Znasz a Oceniasz jak widać swoją miarą nie wiem skąd taki wniosek ze 90% moich postów jest bezwartościowych ? a co do samozwańczego specjalisty IT przemilczę bo rozmowa z Tobą to jak rozmowa z ociemniałym o kolorach nie wiem od czego Ciebie odrywali granatem ale widać ze ucierpiała na tym Twa kultura osobista i szacunek do ludzi jesteśmy tu po to aby pomagać sobie wzajemnie i innym którzy proszą o pomoc nikt nie jest nie omylny nie sztuka ocenić a zrozumieć Pozdrawiam Serdecznie Pana Panie @Widzior @PrintScreen skoro nie ma pewności co do poprawności działania M.2 na Twej płycie głównej to tak jak napisał @LAGUNA w tym przypadku będzie najlepiej kupić dysk SATA markowy np Samsung lub Crucial i niech Ci sprzęt nadal dobrze słuzy :-) Cytuj
PrintScreen Opublikowano 9 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2022 O kurde widze,że Wy na forach IT tez wojny toczycie. Myslałem,ze to domena for o kulturze HipHop Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi