Skocz do zawartości

RTX 3090 (3080?) Problem z czarnym ekranem!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż mam taki właśnie problem. Niezależnie od tego, czy gram, czy tylko gapię się w ekran...w dowolnej chwili ekran robi się czarny..
System pracuje, chyba, ale ekran pozostaje czarny. Nic nie można zrobić, o jedynie restart kompa i znów działa.

Nowe stery nvidii, stare stery nvidii, włączam kompa po chwili BLACK SCREEN, innym razem gram i gram i nic, itd.
Nie grzeje się karta. 
Czytałem trochę o tym  i są różne refleksje użytkowników:  ten wymienił kabel, inny płytę główną, następny zasilacz itd.
Zgłaszają zarówno RTX 3090 jak i 3080..

Nikt konkretnie nie wie OCK!  

Do niedawna nic takiego nie występowało!

Nic nie zmieniałem w PC, no jedynie OS przeinstalowałem, ale to już kilka wersji Win11 i to samo.
Na WinPE, nie wywaliło mi BLACK SCREENa, ale to może być przypadek. 

Ktoś miał\ma podobne doświadczenia?

Opublikowano
26 minut temu, ziloth napisał:

Zgłaszają zarówno RTX 3090 jak i 3080..

Te karty miały problem z kondensatorami i objawami był m.in. black screen, i był to poważny problem, karty wracały do producenta, ale od dawna podobno problem rozwiązany. Nie wiem skąd masz tą kartę, czy to nowa ze sklepu czy jakaś używana, wtedy jest opcja, że to wersja z tych początkowych modeli.

Opublikowano

Czytałem ten artykuł. Jak czytać, twierdzą, że nie ma mowy o winie kondensatorów.
W tym drugim artykule, to tak średnio, albo to, albo stery..

Zastanawiające, że jeden wymienia kabel DP na 1.4 i problem mija.
Inny MOBO, drudzy odradzają instalację oprogramowania do kart i im to pomaga.
Nie widzę tu związku z kondensatorami. 
Ale niczego nie można wykluczyć.

I jak pisałem, nie miałem tego problemu, od kilku dni tak jest.

Mam też RTX 3080  i nigdy nie było takich rzeczy 

Opublikowano
25 minut temu, ziloth napisał:

nie miałem tego problemu, od kilku dni tak jest.

Czyli kondensatory dokonały swego żywota :E Zakładam, że były zastosowane te felerne, a zasilanie impulsowe PWM daje kondziołom ostro w d00pę, i po prostu już wymiękają.

Opublikowano

No dobra, a można to jakoś sprawdzić?
Spuchnięte czy coś?
No widzę teraz filmik, gościu eksperymentuje z kondensatorami. 

Aktualnie ze 2 godzinki leci i nic się nie dzieje.

Opublikowano

Ja mam miernik i sprawdzam sobie nim pojemność. Na ogół widać na oko spuchnięcie, wylanie, ale podejrzewam, że na tych małych w grafie nie będzie widać na oko. Poza tym czasem zdarza się, że niewłaściwie dobrane kondensatory, chociaż teoretycznie sprawne poza układem, w urządzeniu nie działają poprawnie. Elektrolitów jest wiele rodzajów o różnych parametrach i budowie.