Liściu23 Posted May 26, 2022 Report Share Posted May 26, 2022 Witam, przymierzam się do instalacji Hackintosha na moim laptopie, jak w tytule. Korzystam z OpenCore, pobrałem potrzebne kexty itp., ale jeszcze nie przeszedłem do instalacji, bo nie wiem w końcu, jak będzie z kartą dedykowaną od Nvidii. Wiem, że do Maca nie ma sterowników do nowszych kart, ale do starszych są. Jeszcze szybka specyfikacja: Procek i7-4702MQ (nie będzie problemu z działaniem) Integra HD 4600 Dedyk GT 740M (Keplery mają web drivery, ale tylko maks. do Big Sur) SSD Crucial, 8GB RAM, do kart sieciowych Realtek i Wi-Fi Intela również mam kexty Przechodząc dalej, właśnie OC obsługuje karty z serii 600 i 700 do wersji 11 Big Sur. Tylko tutaj pewnie chodzi o stacjonarki, bo do laptopa trzeba NV Optimus. A jak wiem, to w Macu nie ma czegoś takiego, jak przełączanie grafiki. Ktoś się orientuje, czy może można wyłączyć integrę i zostawić dedyka? Wiem też (a raczej się domyślam), że ekran i VGA w tym lapku idzie od integry Intela. Jak sprawa z HDMI, nie wiem. Czy jest jakiś inny sposób na działanie obu kart, bądź tylko dedykowanej? Jestem ciekaw, czy można coś z tym zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted May 27, 2022 Report Share Posted May 27, 2022 To Optimus, bez szans na wyłączenie integry. Wrzucasz flagę nv_disable=1 i lecisz z instalacją spod integry, na Maku i tak za wiele nie pograsz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liściu23 Posted May 30, 2022 Author Report Share Posted May 30, 2022 Mam jeszcze jeden problem. Opisałem go na różnych postach, ale napiszę też tu. Zaczynając, dalej próbuję zainstalować macOS Big Sur na tym laptopie i zajmuje mi to coraz więcej czasu. Stworzyłem instalację w Windows z Apple recovery itp. Wszystko się poprawnie zbootowało, przechodzę dalej, ale pojawia się błąd "pkdownloaderror error 8" (na WiFi, jak i na Ethernet). Przeczytałem, że mogę użyć offline instalatora z OC, więc użyłem VMware z macOS'em i go stworzę, skopiuję EFI i gotowe... No właśnie, że tutaj też jest problem. Podczas ładowania kernela pojawia mi się znak zakazu z linkiem do strony Apple i komunikat "still waiting for root device". Szukałem pomocy w Internecie, znalazłem niby jakieś sposoby, ale to nic nie dało. Config.plist jest ustawiony odpowiednio (robiłem go już nawet od nowa, żeby sprawdzić). USBinjectall.kext nie pomaga (usunąłem go zresztą). Porty USB zostały zmapowane, myślałem, że to powoduje błędy, jednak po usunięciu tego Kexta nadal ten sam błąd. SATA-unsupported.kext też nie pomaga, podobnie jak CtLnaAppleAHciport.kext. Dodaję zrzuty ekranu z folderu EFI oraz całego pendrive'a, dodatkowo podsyłam config.plist na dysku Mega. Odpowiedź trochę jak nowy temat, ale chyba nie przeszkadza to raczej. Ktoś pomoże? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts