lienaol123 Opublikowano 4 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2015 Mam pewien problem.Mianowicie podczas próby instalacji jednego z tych dwóch systemów, instalator zawiesza mi się na logo windows. Przykładowo Windows 7 idzie bez żadnego problemu. Wszystkie 3 próby wykonywane systemem 64 bitowym. Komputer bez UEFI. Instalacja przez USB przygotowywanym raz przez narzędzie MS, raz przez Rufus (z opcją dla bios). Cytuj
Gość znaffca Opublikowano 4 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2015 jaki procek bo od 8 wzwyz sa wymagane jakies instrukcje Cytuj
lienaol123 Opublikowano 4 Lipca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2015 O ile się nie mylę, jest to AMD Athlon z okolic 2005 roku. Cytuj
Portalnet Opublikowano 4 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2015 mam to samo , instalacja drugiego systemu tj 10 na dysku wirtualnym .vhd..po restarcie zawiesza się na logo windows..procek i5 piatej generacji Cytuj
Jakub Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2015 Problem polega na tym że pewnie nie robicie: sprawdzania sum kontrolnych plików po pobraniu obrazu. Służy do tego program Hash Check Shell Extension. Najlepszym do robienie programem według mnie obecnie do nośników bootowalnych jest Rufus. aby zrobić taki nośnik najpierw należy go odpowiednio sformatować pod windowsem jako NTFS lub FAT32. Polecam NTFS. Potem odpalić rufusa najnowsza wersja jest na stronie producenta. Wybrać schemat MBR dla CMOS lub UEFI . NTFS jako system formatowania podać mu obraz i kliknąć na start w razie problemów służę pomocą w poniedziałek gdzie zamieszczę linki z potwierdzeniem że to działa. Cytuj
Portalnet Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2015 nie na tym problem, gdyż - dziwne bo na maszynie wirtualnej, owy ściągnięty obraz się instaluje bez problemu, sumy tez się zgadzają (mowie o obrazie ze strony Ms) - pendrive zawsze robiony najnowszym Rufusem Cytuj
lienaol123 Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2015 Z obrazem nie było żadnych problemów, ponieważ był już instalowany na niejednym komputerze. Obraz był przygotowany identycznie jak obraz Windows 7. Oba obrazy pochodziły ze źródeł producenta. I bootowalne USB było robione w ten sposób! Raz przy pomocy rufusa z opcjami dla bios i systemem plików NTFS, za drugim razem przy pomocy narzędzia od MS. Nie pierwszy raz robiłem instalację via USB, przy pomocy tych obrazów. Problemem faktycznie może być brak pewnych instrukcji, ponieważ sprawdzałem, faktycznie MS przestał wspierać starsze procesory AMD z powodu braku wsparcia pewnych instrukcji przez procesor. Cytuj
bison616 Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2015 O ile się nie mylę, jest to AMD Athlon z okolic 2005 roku. to win 8.1 i win 10 nie zainstalujesz wersji x64 a wersja x86 po instalacji wiesza sie po kilku minutach (przynajmniej u mnie a mam amd 4200+ pod socket 939 i amd sempron 3200+ pod socket 754) w obu brak Instrukcji CMPXCHG16B wersje pod am2 i wyżej maja juz ta instrukcje Max możesz na tym win8 zainstalować tylko Chociaż widziałem w necie narzędzie ze można zmodyfikować obraz z win8.1 tak żeby system nie wymagał tej instrukcji przy normalnym działaniu, niestety nigdzie nie znalazłem takiej wersji do sciągnięcia a szczerze mówiąc też by mi się przydała Może ktoś z forum podejmie się tego i zmontuje taką wersje Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi