Skocz do zawartości

Kompletowanie nowej jednostki centralnej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry chcę zmodyfikować obecny (leciwy 8 letni komputer)

części które już posiadam:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] kupiony rok temu

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] kupiona miesiąc temu

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] x2 kupione miesiac temu

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] kupione 2 tygodnie temu

Dodatkowo posiadam 4 dyski HDD:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]kupione rok temu

części które chce dokupić:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

lub:

i moje dwa pytania:

1. czy konfiguracja którą chce dokupić będzie zgodna z częsciami które już posiadam ?

2. Prosze o doradzenie co do wyboru chłodzenia dla procesora i pamięci ram  lub inne wskazówki co do konfiguracji (dobór innych części itd)

Komputer będzie słuzył gównie do pracy dla mnie i do gier po pracy :-)

Dziękuję za pomoc i porady :-)

LAGUNA lubi to
Opublikowano

pamięci nie lepiej brać tutaj

w razie czego możesz je zwrócić bez podania przyczyny.

ogólnie jest kompatybilne wszystko.

co do chłodzeń

Opublikowano

Rozumiem @LAGUNA więc pamięci dokupie w X-Kom :-)

pytanie które wybrać ?

a dodatkowo jakie chłodzenie (byle nnie wodne) dla procesora gdyz w tym przypadku nie zdecydowałem się jeszcze nad zadnym chłodzeniem prosze o propozycję : - )

Opublikowano

najlepiej zgone ze specyfikacją płyty

Typ obsługiwanej pamięci
DDR5-4800 MHz
DDR5-4000 MHz
Typ obsługiwanej pamięci OC
DDR5-6000 MHz
DDR5-5800 MHz
DDR5-5600 MHz
DDR5-5400 MHz
DDR5-5200 MHz

jak z OC ja bym poszedł w te 5600-5800

tutaj masz mocowanie pod 1700 chłodzenie noctua.

Opublikowano

Pamięci DDR 5 są drogie a różnica między DDR4 znikoma nie lepiej kupić DDR4 z niskim CL

i płytę

DDR 5 vs DDR 4

Opublikowano

@brygada69 zgadzam się z Tobą lecz komputer modyfikuje średnio co ok 10 lat więc lepiej kupić części na przyszłość niz pakowac się z technologie która tak czy inaczej będzie wyparta gdy DDR5 się zaklimatyzują wole mieć mozliwość modyfikoania i ewentualnej rozbudowy komputera na nowej technologii niz kombinować z rozbudową za jakiś czas i miec problemy po za ttym gdyby nie było róznic pomiedzy DDR4 a DDR5 to by nie wprowadzano ich na rynek

to podobnie jak z 5G niby po co bo LTE  wystarcza lecz 5G ma o wiele większy potencjał niz LTE i taka jest kolej rzeczy

póki co szukam odpowiedniego i wydajnego powietrznego chłodzenia dla procesora pod podstawkę1700 moze jakieś propozycje ? :-)

Opublikowano

BeQuite Dark Rock, Noctuna D15, Silentium Grandis albo Fortis.

mam Mugena 2B na sprzedaż, ale niestety nie pasują już rozstawy śrub.

I słusznie idziesz w stronę DDR5, jak kasa nie trzyma to nie ma co brać na siłe starszych technologii.

LAGUNA lubi to
Opublikowano

@BartAcid gdy zmianiam komputer od podstaw srednio co ok 10 lat to przez ten czas zmodyfikować posiadany komputer wydłuzając jego zycie niz co 2-3 lata biegac do sklepu i kupować "nowości obecnie pracuje na staruszku rocznik 2010-12 wiec modernizowanie go nie ma najmniejszego sensu czas się przesiąść na nową technologie gdyz stara juz na siebie zarobiła :-)

sprawdzę te chłodzenia które mi Zaproponowałeś bardzo dziękuje Ci za pomoc i porady :-)

Opublikowano

Widzę, że jesteś zafascynowany nowinkami. W takim razie będziesz musiał kupić DDR5 6000MHZ CL36 w innym wypadku będziesz maił gorsze osiągi niż na DDR4. Co do przyszłościowej modernizacji to i tak trzeba będzie zmienić całą platformę bo procek wymusi wymianę płyty tu test

Opublikowano

@brygada69 to nie fascynacja a pragmatyzm

jakie Byś wybrał podzespoły modernizując komputer co 10 lat ?

@BartAcid dobrze napisał skoro to zakup na dlugi czas a pieniądze uzbierane po co iść w starą technologię skoro jest nowa przyszłościowa i to jest NAJWAZNIEJSZY warunek do modernizacji

Opublikowano

Gdy DDR5 bedą miały CL na poziome DDR4 to wtedy w ogóle nie ma się co zastanawiać nad tym czy wybrać DDR4 czy 5

DDR5 są blokowane ich potencjał przez wysokie CL gdy się to unormuje to bedzie extra technologia wciąż się zmienia i nic na to nie poradzimy :-)

Opublikowano

FILAGOL

jak coś  z BQ to jeszcze tutaj masz podstawke do niego

pamięci sobie weź z przedziału 5600-5800 lepsze w OC.

Jeśli chodzi o chłodzenia to max  18,5 cm

P.S. Jak to mówił Krzynówek cały czas do przodu.:)

FILAGOL lubi to
Opublikowano

CO do chłodzenia SPC, to jeszcze trafiłem na takie info o niekompatybilności z Fortisami, nie wiem jak z Grandisami.. Akurat płyty o której myślisz nie ma na liście.

FILAGOL lubi to
Opublikowano
15 godzin temu, FILAGOL napisał:

wybrałem chłodzenie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Już jest zgodne z podstawką 1700, i wszystko się mieści do Twojej obudowy

Pamięci ja bym brał taniej,bo w te piękne radiatorki to niema  co patrzeć i przepłacać.(Ale oczywiście jak sam chcesz)

Do Twojej płyty tylko DDR-y5

jarexpol i FILAGOL lubią to
Opublikowano

@LAGUNA dzwoniłem do X-Kom-u i poprosiłem o wymianę ramów z tych co ja wybrałęm na te które mi Zaproponowałeś :-)

Pan w sklepie stwierdził "nie bez powodu pamięci które Pan wybrał wcześniej są lepsze przez co droższe po co wymiania Pan na mniej wydajne ? lecz dobrze wymienimy"

rozbawil mnie jegomość

Opublikowano

No bo wybrałeś 6000 , a zmieniasz na 5600 więc logicznie ci powiedział. By osiągnąć to samo musisz ręcznie zrobić nastawy zamiast tylko wczytać profil XMP. Różnica niby nie wielka ale jednak na niekorzyść.

Opublikowano

Ale nie każdy chce lub umie ustawia albo po prostu ma lenia i ma wywalone w 300zł. Po to się kupuje takie rzeczy by się nie musieć pierdzielić. I oczywiście jest jakaś tam szansa, że te wolniejsze pamięci wcale nie odpalą na takich samych nastawach jak te szybsze. Czyli się chciało przyjanuszować i jest się w pi ździe bo już się 300zł rozeszły na inne pierdoły i się utknęło z wolniejszymi pamięciami.

Dlatego nie lubię jak się ludziom na siłę wpycha pseudo oszczędności, pod pozorem że będą mieć to samo tylko MUSZĄ SOBIE USTAWIĆ.

Kup[uje się to ca co maksymalnie można sobie pozwolić w danej chwili. Jak budżet nie trzyma to nie ma co żydzić.

Ja za chwilę dla fanu i z kaprysu wypiernicze ponad klocka na router choć mi aż taki nie potrzebny. W sumie dalej jest to dla mnie poroniona kwota ale co tam, raz się żyje.  Akurat mam chajs i mogę sobie pozwolić więc nie chcę potem sobie pluć w brodę i godzić się na kompromisy.

Opublikowano

W większości aplikacji pamięć DDR5-5600 CL36 zapewnia praktycznie taką samą wydajność, jak DDR5-4800 CL38, a różnice między testowanymi modułami mieszczą się w granicach błędu pomiarowego. Podobnie jest też w przypadku pamięci działającej z szybkością DDR5-6200 CL36, która w większości aplikacji zapewnia niemal identyczną wydajność. Jedynie w dwóch zastosowaniach obserwujemy statystycznie istotne wyjątki. 

Pierwszym jest Blender, w którym pamięć DDR5-5600 CL36 pozwala skrócić czas potrzebny na ukończenie renderu o nieco ponad 2% względem DDR5-4800 CL38, a podkręcenie pamięci do DDR5-6200 pozwala przyśpieszyć renderowanie jeszcze o 1%, co przekłada się na o ponad 3% krótszy czas w porównaniu do pamięci działającej z maksymalną oficjalnie wspieraną szybkością. 

jarexpol lubi to