TIGER PL Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 Witam mam problem ponieważ chcę przeinstalować windowsa 8.1 na windowsa 7 i czytałem na pewnym forum że po przeinstalowaniu windowsa 8.1 na windowsa 7 komputer może mi przestać działać i nie wiem czy mam go przeinstalowywać i być pewnym że nic się nie stanie albo ryzykować i zepsuć komputer za 2000zł. Cytuj
peerik Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 Nie bardzo rozumiem w którą strone jaki system. Chcesz postawić 8.1 zamiast 7 czy 7 zamiast 8.1? Problemu i tak i tak nie będzie. Format i czysta instalacja, po czym instalacja sterowników pod dany system (w większości przypadków sterowniki na 7/8.1 są kompatybilne ze sobą) i komputer musi działać poprawnie jeżeli wszystko robisz poprawnie. A dlaczego chcesz zmieniać system? Oba systemy są bardzo zbliżone, 8.1 jest lekko bardziej rozbudowany, ale wydajnościowo są bardzo zbliżone. Cytuj
TIGER PL Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 Nie bardzo rozumiem w którą strone jaki system. Chcesz postawić 8.1 zamiast 7 czy 7 zamiast 8.1? Problemu i tak i tak nie będzie. Format i czysta instalacja, po czym instalacja sterowników pod dany system (w większości przypadków sterowniki na 7/8.1 są kompatybilne ze sobą) i komputer musi działać poprawnie jeżeli wszystko robisz poprawnie. A dlaczego chcesz zmieniać system? Oba systemy są bardzo zbliżone, 8.1 jest lekko bardziej rozbudowany, ale wydajnościowo są bardzo zbliżone. Chcę postawić Windowsa 7 zamiast 8.1 Dlatego chcę zmienić system ponieważ jestem bardziej przyzwyczajony do windowsa 7 Cytuj
peerik Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 Stawiając system od nowa, instalując poprawne sterowniki nie może być problemu. Ale różnie to bywa, są skrajne przypadki, że zwykła zmiana systemu stwarza problemy, ale to błahostki do ominięcia. Jeżeli kiedyś już stawiałeś system i wiesz jak to się robi to nie widzę przeszkód. Cytuj
m4s Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 Dla pewności zgraj sobie sterowniki do karty sieciowej LAN i WLAN pod windows 7(z reguły 7 powinna mieć sterownik, ale róznie to bywa). Tak żeby po instalacji mieć na 100% internet aby dociagnąc resztę sterowników. Cytuj
TIGER PL Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 Stawiając system od nowa, instalując poprawne sterowniki nie może być problemu. Ale różnie to bywa, są skrajne przypadki, że zwykła zmiana systemu stwarza problemy, ale to błahostki do ominięcia. Jeżeli kiedyś już stawiałeś system i wiesz jak to się robi to nie widzę przeszkód. Stawiałem system nie raz instalowałem windowsa 7 Dla pewności zgraj sobie sterowniki do karty sieciowej LAN i WLAN pod windows 7(z reguły 7 powinna mieć sterownik, ale róznie to bywa). Tak żeby po instalacji mieć na 100% internet aby dociagnąc resztę sterowników. Ale to jest laptop i on ma wi fi to do tego też są sterowniki? Cytuj
peerik Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 To nie widzę problemu i jak miałbyś sobie zaszkodzić. Tylko jak wyżej wspomniano, a o czym zapomniałem. Wcześniej zgraj sterowniki do LAN/WLAN. Na naście sprzętów na których instalowałem 7 na każdym działał LAN ale WLAN już nie, brak sterowników do tych kart, ale nie mówie że wszędzie tak musi być. Cytuj
TIGER PL Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 A jest jakiś folder w którym są te sterowniki bo jak wejdę w menedżer urządzen to mam 5 kart sieciowych a wlan to wi-fi? Cytuj
peerik Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 Tak wlan to wi-fi. Najlepiej będzie przepisać model karty i pobrać sterownik ze strony producenta. Albo znajdziesz na stronie producenta laptopa wszystkie sterowniki do swojego sprzętu albo przepisujesz w google i pobierasz aktualne sterowniki pod 7. Cytuj
TIGER PL Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 A jescze jedno pytanko a jak zainstaluje windows 7 obok windowsa 8.1 i nie będę robił formata to nie będę musiał pobierać sterowników? Cytuj
peerik Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 Sterowniki będziesz musiał pobrać, z drugiej strony nie wiem czy 7 rozpozna bootloadera 8.1 i czy go przypadkiem nie wykasuje. Instalacja sterowników to pierwsza rzecz którą się robi po instalacji systemu i nie wiem z czym masz problem. jeżeli sterowniki nie będą najaktualniejsze to WU pomoże, ale to też nie zawsze. Cytuj
TIGER PL Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 ok znalazłem stronę ze sterownikami lenovo Cytuj
Jakub Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 Powiem tak jeżeli masz oryginalnego 8.1 a chcesz mieć nie oryginalnego 7 to tak sie nie da. Jeżeli masz 8.1 z tego forum i chcesz 7 wgrać bez problemu. Kasujesz partycje i rufusem robisz bootowalnego pena. żaden problem. Pobierz sobie 7 w czerwca z tego forum od Mr.T ( A-Team ) z łatami. Polecam serdecznie jak masz powyżej 4 GB ramy lub 4 Gb to wersja 64 bit np home premium lub pro dla Ciebie. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 Już przewiduję mały problem na dzień dobry - lapek z Win 8.1 na pewno zainstalowany na partycjach GPT - trzeba przestawić bios/uefi pod Win 7 oraz zdecydować czy partycje mają pozostać GPT czy MBR, wyłączyć Secure Boot - inaczej po włożeniu nośnika z Win 7 będzie wielkie pfff... - rozczarowanie że nie idzie. A tak ogólnie to nie ma żadnego problemu. Sterowniki na stronie Lenovo, a nowsze na stronach producentów podzespołów. Cytuj
TIGER PL Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2015 Już przewiduję mały problem na dzień dobry - lapek z Win 8.1 na pewno zainstalowany na partycjach GPT - trzeba przestawić bios/uefi pod Win 7 oraz zdecydować czy partycje mają pozostać GPT czy MBR, wyłączyć Secure Boot - inaczej po włożeniu nośnika z Win 7 będzie wielkie pfff... - rozczarowanie że nie idzie. A tak ogólnie to nie ma żadnego problemu. Sterowniki na stronie Lenovo, a nowsze na stronach producentów podzespołów. No własnie mam ten problem z tymi partycjami GPT wiesz może jak przestawić ten bios/uefi na windows 7?? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi