Skocz do zawartości

Czy zerowanie dysku przed reinstalacją ma sens.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich! Czy zerowanie dysku hdd przed reinstalacją ma sens? Zauważyłem że gdy system został zainstalowany bez wykonania tej operacji, dysk jest wtedy dość głośny i szoruje. Czy wpływa to jakoś na żywotność takiego dysku?

Opublikowano

Nie lepiej zlecić zadanie producentowi dysku? Od grubych lat większość firmware HDD / SSD / SHDD / NVME ma procedurę Secure Erase, można ją wywołać przed hdparm lub jak kto woli z nakładką graficzną "Erase" z pakietu niestety płatnego Parted Magic. Secure Erase można nazwać w skrócie ustawieniami fabrycznymi - jest wyczyszczony do cna i zachowuje się jak dysk wyciągnięty wprost z pudełka.

Opublikowano

To zależy jak często reinstalujesz system, jeśli np raz na 2 lata i zapisujesz sporo danych to wg mnie tak ale jak lubisz testować różne systemy i często je zmieniasz to zerowanie przed każdą reinstalacją nie ma sensu bo bardziej zużywasz dysk.

Opublikowano
5 godzin temu, DontCallSaul napisał:

Witam wszystkich! Czy zerowanie dysku hdd przed reinstalacją ma sens? Zauważyłem że gdy system został zainstalowany bez wykonania tej operacji, dysk jest wtedy dość głośny i szoruje. Czy wpływa to jakoś na żywotność takiego dysku?

Jasne że zerowanie przed instalacją ma sens choćby ze względu na to że w razie drobnych problemów i potrzebą odzyskania danych po przeskanowaniu dysku jest tylko to co potrzeba a nie kupa śmiecia z poprzedniego x czasu i x wcześniejszych instalacji, samo formatowanie tych śmieci nie usuwa.

BartAcid lubi to
Opublikowano

Hm.... co do skracania żywotności to odpowiedz jest prosta, wszystko czego używamy się zużywa to chyba oczywiste ale jak system się instaluje raz na rok czy kilka lat to takie zerowanie ma znikomy wpływ na zużycie ale jeżeli system się instaluje co chwilę to nie ma to sensu, szkoda czasu i energii elektrycznej a i żywotność takiego dysku w takim wypadku znacznie by się skróciła.

Opublikowano

Ja czasem sobie dla "zasady" zeruje HDD 500gb i muszę przyznać że jest różnica bo jak odczyt w hd tune spadł do 45mbs to teraz się trzyma 65mbs, no i też to pomaga na bady logiczne, czy po prostu przenosi niestabilne sektory do tak zwanych rolkowanych, ostatnio jak wyzerowałem sobie hdd 1tb co miał miejsca gdzie odczyt spadał poniżej 1mbs, to teraz nie spada poniżej 50mbs, więc uważam że sens jest jak najbardziej o ile mamy kopię ważnych danych, lub w ogóle nam na nich nie zależy...