Skocz do zawartości

Domowy serwer offline - gdzie i jak podłączyć. Konfiguracja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie koledzy z forum.

W moim małym domowym biurze w komputerze posiadam tak zwany dysk twardy na trzymanie danych oraz multimediów. Muzyka, filmy i pobrane pliki. Jest to dysk twardy Toshiba HDWD130. Chciałbym nieco odciążyć komputer (oraz hałas) i przenieść dysk do innego pomieszczenia a dokładnie do koparki która pracuje mi cały czas. I tutaj kieruję pytanie do trochę zorientowanych użytkowników. Czy takie rozwiązanie ma sens? Jeśli tak to jak skonfigurować taki dysk aby służył do przeglądania i modyfikowania danych na innych komputerach offline, oraz jak skonfigurować aby zachować jego jak najdłuższą żywotność?

Opublikowano

Udostępnianie folderów po sieci, prawa dostępu. Jak odpalić, zależnie od systemu z jakiego to udostępniasz.

Ale proszę cie, co ty chcesz w ten sposób odciążyć i zmniejszyć hałas? Z 1 dysku?

Opublikowano
46 minut temu, BartAcid napisał:

Ale proszę cie, co ty chcesz w ten sposób odciążyć i zmniejszyć hałas? Z 1 dysku?

Zgadzam się, nie jest to duży hałas, ale (jeśli się mylę proszę mnie poprawić) wyłączanie i włączanie komputera czyli start/stop dysku nie jest dla niego korzystny. Czy to prawda że ciągła jego praca i jak najmniej start/stop wydłuża życie?

A druga sprawa że miałbym dostęp na innych komputerach/laptopach bez konieczności włączania mojego osobistego komputera.

Opublikowano

Teoretycznie tak. Ale nie popadajmy w skrajności. Dla tego dysku równie niekorzystnym może być praca 24h.

Dostęp do danych zawsze, to jest rozsądny argument. Jak to uzyskać? Udostępniając foldery. Jak? Zgodnie z tym jaki masz system w tej koparce i na co on pozwala.

Ale pojedynczy dysk z danymi to rozumiem, że dane robocze mało istotne.

Opublikowano
2 godziny temu, BartAcid napisał:

Ale pojedynczy dysk z danymi to rozumiem, że dane robocze mało istotne.

Masz na myśli RAID ? 

System to Windows 10 mod z forum, jak na razie, ponieważ udało mi się na nim uzyskać złoty środek pomiędzy wydajnością a poborem mocy.

Najważniejszych danych wykonuje regularnie backup inne dyski. 

Szczerze powiedziawszy najbardziej zależy mi na trwałości i bezpieczeństwa dysku i wykorzystanie koparki no i oczywiście to aby dane były dostępne na każdym komputerze. 

Posiadam router Asus dsl-ac68u ale ten żeby udostępniać pliki podpiętego dysku wymaga publicznego adresu. Odpada ponieważ dostawca przydziela mi prywatny.

Opublikowano

Aaaa to ty jeszcze chcesz to wystawić na zewnątrz.

Na zewnątrz to sobie wystaw przez serwer VPN i jakiegoś DDNS. Twój router obsługuje i jest to w instrukcji do niego. Lub podeprzyj się tym co jest w internecie.

Dostaniesz bezpieczne połączenie do sieci wewnętrznej.

A to bezpieczeństwo dysku 1TB to zależy ci bo? Tak wiem, 100 piechotą nie chodzi ale bez przesady. Zresztą na takie rzeczy to nawet nie wiem czy nie lepsze by było dysk 2,5" wsadzić w obudowę USB i podpiąć do tego Asusa i po sprawie.

Opublikowano

Tak. Jak to zrobić zaglądnij do instrukcji i poszukaj informacji na necie. Serwer VPN tylko ponownie ci podpowiem.

Dostęp do danych po sieci dla wszystkich to podstawowe błahostki. Jak to zrobić zależy od systemu, co i jak poustawiać poszukaj w internecie. Google -> udostępnianie danych nazwa_systemu

Od razu napiszę, iż dużo łatwiej się uzyskuje dostęp gdy użytkownik z dostępem ma nadane hasło.

Opublikowano

Hasła nie może być, ponieważ w razie awarii koparka musi sama się zalogować i wystartować. Tylko jedna rzecz mnie zastanawia. Działa mi już udostępnianie ale nie wiem jak zrobić aby działało mi np. tylko dla jednego urządzenia, przykładowo dla mojego biurowego komputera. W opcjach udostepniania pliku mam wybrane wszyscy, natomiast jak mogę określić komputer biurowy jeśłi nie ma go tam na liście?

Opublikowano

Utwórz nowego usera z hasłem, on nawet nie musi być logowany do systemu. Wystarczy by istniał i jego nazwą i hasłem będziesz miał dostęp do zasobów jeśli jego wskażesz w uprawnieniach. Dużo mniej problemów i zawsze nieco bezpieczniej z dostępem do danych. User na którym koparka się odpala to zupełnie inny profil i tyle. Poświadczenia możesz zapamiętać przy logowaniu i nie będziesz musiał więcej wpisywać hasła.

Opublikowano

Ok. Napotkałem jeszcze jeden problem. A mianowicie posiadam w.w router Asus AC68u oraz switch TL-SG1005D. Komputer wpięty do routera nie widzi się z komputerem wpiętym do switcha. Internet główny doprowadzony jest do switcha a z niego do routera. Czy potrzebna jest jakaś konfiguracja czy taki jest urok tych urządzeń?

Opublikowano

No raczej. Jak nie masz zarządzanego swatcha to ci się sprzęty nie dogadają. Masz je w dwóch różnych sieciach, stąd problemy. Ten kabel z internetem idzie od jakiegoś innego twojego routera czy jak?

Internet wpuść do portu WAN w Asusie, a z Asusa dopiero kabel do switcha. Wtedy całą tą siecią zarządza Asus i wszystko ci się będzie ładnie widzieć.

Innej opcji NIE MA. Chyba, że router który daje internet jest twoj, to musisz wyłączyć DHCP w Asusie, i wtedy w zasadzie stanie się Access Pointem i switchem kolejnym