Skocz do zawartości

Acer 7220 - wymiana procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie odnośnie mojego starego lapka, uprzedzając wypowiedzi wiem że powinien byc w muzeum ale on służy mi głównie do internetu i starych gierek. Mam w nim dysk SSD + 4gb Ram DDR2.
System to win7 odchudzona wersja. Wszystko działa dobrze prócz Youtube na którym nawet w jakości 360p nie można nic obejrzeć, zużycie procesora od razu 100%.
Procesor sempron 3500+ 1,8ghz, grafika Geforce 7000M.
Pomyślałem żeby wrzucic troche lepszego procka ale nie moge znalezc danych jaki by podszedł może ktoś pomoże?
Korzystając z okazji by nie zakładać tematu ewentualnie zastanawiam się nad zakupem troche lepszego sprzętu jesli tu nic nie pójdzie zrobić
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
który lepszy ? 
Pozdrawiam.

Opublikowano
Godzinę temu, sj90 napisał:

który lepszy ? 

Żaden !!! Za 500-600zł można kupić używanego lapka z i5 3gen, a nawet 4gen. Zapomnij o starych laptopach na C2D, a szczególnie na AMD, bo to szrot totalny.

Opublikowano
W dniu 26.02.2022 o 20:23, sj90 napisał:

jakiś konkretny polecasz?

Widzior przesadza, jest 4gb ram i dysk SSD czyli nieźle. Kuleje tylko procesor. Z tego co pamiętam procki AMD w laptopach mają odblokowane mnożniki. Ten proc można ładnie podkręcić. Tylko jak ten program się nazywał :whistling: chyba k10stat. A co do wymiany to być pokazał zakładke cpu-z to bym na bank wiedział. Pewnie podejsdzie jakiś dwurdzeniowy turion 64

Opublikowano
W dniu 2.03.2022 o 22:54, winter5 napisał:

Widzior przesadza, jest 4gb ram i dysk SSD czyli nieźle. Kuleje tylko procesor. Z tego co pamiętam procki AMD w laptopach mają odblokowane mnożniki. Ten proc można ładnie podkręcić. Tylko jak ten program się nazywał :whistling: chyba k10stat. A co do wymiany to być pokazał zakładke cpu-z to bym na bank wiedział. Pewnie podejsdzie jakiś dwurdzeniowy turion 64

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tak to wygląda, screen z cpu-z a przy próbie odpalenia k10stat wywala błąd

Opublikowano
W dniu 2.03.2022 o 22:54, winter5 napisał:

Nic @Widzior nie przesadza, to są złomy nie warte ceny.

Co do sprzętu autora co mu z 4gb ramu jak to mega wolne ddr2.

SSD? I tak pewnie sata 1 tam siedzi.

Tak jak wspominał Widzior lepiej poszukać coś na 3-4gen Intela niż muzealne C2D

Widzior lubi to
Opublikowano
38 minut temu, VACek napisał:

Sprzęt ma być do Internetu i starych gierek. Po wymianie lub podkręceniu procka będzie spełniał swoje zadanie. Tu jedynym problemem jest obecnie TYLKO procesor.

Opublikowano
1 godzinę temu, sj90 napisał:

tak to wygląda, screen z cpu-z a przy próbie odpalenia k10stat wywala błąd

Czyli z podkręcania lipa, ten proc jest K8 czyli starszy. Pozostaje tylko wymiana.

Potrzebujesz proca z Turion 64 x2 z serii TL.

Tutaj masz jeden z mocniejszych.

nic lepszego/tańszego na obecną chwile nie znajdziesz. 

Po wymianie będzie troche lepiej i w 360p już powinno chodzić ładnie. :empathy3:

Nie zapomnij o czyszczeniu chłodzenia i wymianie pasty termo B)

Opublikowano
46 minut temu, winter5 napisał:

Czyli z podkręcania lipa, ten proc jest K8 czyli starszy. Pozostaje tylko wymiana.

Tutaj masz jeden z mocniejszych.

nic lepszego/tańszego na obecną chwile nie znajdziesz. 

Po wymianie będzie troche lepiej i w 360p już powinno chodzić ładnie. :empathy3:

Dzięki bardzo za gotowca, nic tylko kupić i wymieniać , za takie pieniądze warto zaryzykować z czystej ciekawości, laptop jest w niemal idealnym stanie takze szkoda sprzętu żeby sie kurzył, zastanawiam się tylko czy wersja systemu 64bit sprawdzi się lepiej czy gorzej bo obecnie mam 32bit

I czy po wymianie procesora musze coś ustawiać w biosie? nigdy nie wymieniałem więc pytam

Opublikowano
53 minuty temu, sj90 napisał:

Dzięki bardzo za gotowca, nic tylko kupić i wymieniać , za takie pieniądze warto zaryzykować z czystej ciekawości, laptop jest w niemal idealnym stanie takze szkoda sprzętu żeby sie kurzył, zastanawiam się tylko czy wersja systemu 64bit sprawdzi się lepiej czy gorzej bo obecnie mam 32bit

I czy po wymianie procesora musze coś ustawiać w biosie? nigdy nie wymieniałem więc pytam

Ja bym stawiał 64bit na 4gb ram. Jak chcesz to Bios można wcześniej zaktualizować do nowszej wersji z poziomu Dosa. Nie zalecam z poziomu windowsa.  Można w biosie także przywrócić ustawienia fabryczne. Aktualizacje bios rób jak masz baterie w laptopie sprawną i się znasz na tym bo inaczej uwalisz laptopa :tea: Jak się nie znasz to wymień tylko procesor i tyle.

Rób jak uważasz.

Opublikowano

chłopie co się tak spinasz. Po wymianie proca laptop będzie spełniał wymagania właściciela. To nie laptop do wiedźmina 3 :empathy3: Jakby napisał że chciałby sobie pograć w gry DX11/12 to wtedy byłaby inna rozmowa.

Opublikowano
W dniu 26.03.2022 o 14:00, winter5 napisał:

Szkoda zachodu. Lepiej przez kolano i na złom. Wydajność zerowa, a po wymianie na Turiona wydajność pozostanie nadal zerowa i nawet do internetu nie będzie nadawać się, a jedyna odczuwalna różnica, to temperatura w pokoju. :lol:

Mobilne procesory AMD zrobiły przełom dopiero w erze Ryzen. Wszystko wcześniejsze to szrot totalny.

Opublikowano

Przesadzasz. Do Internetu i youtube w 360p albo 480p powinno się nadawać. Wydajnośc wystarczająca. Matryca też na plus bo 17cali.

Dodam że nowsze procki mają odblokowane mnożniki i można je sporo podkręcić tym programem k10stat :tea:

Opublikowano
9 godzin temu, winter5 napisał:

youtube w 360p albo 480p powinno się nadawać

Nie będę wybrzydzać, więc nie skomentuję.

Matryca też na plus bo 17cali.

Czyli jeszcze mniejsza wydajność, bo na pewno wyższa rozdzielczość.

To i tak wszystko pikuś. Tego nie da się rozwiązać:

11 godzin temu, wiktorynek napisał:

jedyna odczuwalna różnica, to temperatura w pokoju

Obecnie takie absolutne minimum, żeby w miarę przyzwoicie korzystać z laptopa i przeglądarki, to:

- procesor C2D minimum T8300, T7700, T9300

- dysk  SSD, interfejs SATA II

- grafika zintegrowana minimum X4500MHD

- chipset GL40, GM45, PM45

- pamięć RAM 4GB DDR2 w przypadku systemów x64 i 3GB w przypadku systemów x86

- system minimum Win 7

Opublikowano

No mamy inne zdanie. Dla każdego przyzwoicie co innego znaczy. :tea:

Jaka wyższa temperatura? proc tl-64 jest TDP 35w.

Z tym dyskiem ssd też dałeś do pieca że musi być na SATA 2 bo jak będzie na Sata 1 to co się niby stanie? 

Opublikowano

Jaka wyższa temperatura? proc tl-64 jest TDP 35w.

Czyli 80-90 stopni non stop i wentyl na maxa na okrągło. :lol: Na zimę jak znalazł. W przypadku starych procków AMD trafne jest powiedzenie: cała para w gwizdek - kręci i grzeje, ale mocy żadnej.

Z tym dyskiem ssd też dałeś do pieca że musi być na SATA 2 bo jak będzie na Sata 1 to co się niby stanie? 

9 godzin temu, rrroberto napisał:

A chociażby transfer będzie 2 razy szybszy.

Dodatkowo SATA I (mostek południowy south bridge) nie ma pełnej kompatybilności z SATA III i niektóre nowe dyski nie chcą pracować.

Opublikowano

Ewentualna wysoka temperatura to nie wina procka tylko słabego systemu chłodzenia. Wina wtedy leży po stronie producenta laptopa. Ja mam w laptopie proca tdp 45W i nie ma problemu z ciepłem.

Do Internetu wystarczy zwykły HDD a wy narzekacie że SSD brakuje Sata 2 :biggrin3: