sj90 Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2022 Witam, mam pytanie odnośnie mojego starego lapka, uprzedzając wypowiedzi wiem że powinien byc w muzeum ale on służy mi głównie do internetu i starych gierek. Mam w nim dysk SSD + 4gb Ram DDR2. System to win7 odchudzona wersja. Wszystko działa dobrze prócz Youtube na którym nawet w jakości 360p nie można nic obejrzeć, zużycie procesora od razu 100%. Procesor sempron 3500+ 1,8ghz, grafika Geforce 7000M. Pomyślałem żeby wrzucic troche lepszego procka ale nie moge znalezc danych jaki by podszedł może ktoś pomoże? Korzystając z okazji by nie zakładać tematu ewentualnie zastanawiam się nad zakupem troche lepszego sprzętu jesli tu nic nie pójdzie zrobić [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] który lepszy ? Pozdrawiam. Cytuj
Widzior Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2022 Godzinę temu, sj90 napisał: który lepszy ? Żaden !!! Za 500-600zł można kupić używanego lapka z i5 3gen, a nawet 4gen. Zapomnij o starych laptopach na C2D, a szczególnie na AMD, bo to szrot totalny. Cytuj
sj90 Opublikowano 26 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2022 jakiś konkretny polecasz? Cytuj
winter5 Opublikowano 2 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2022 W dniu 26.02.2022 o 20:23, sj90 napisał: jakiś konkretny polecasz? Widzior przesadza, jest 4gb ram i dysk SSD czyli nieźle. Kuleje tylko procesor. Z tego co pamiętam procki AMD w laptopach mają odblokowane mnożniki. Ten proc można ładnie podkręcić. Tylko jak ten program się nazywał chyba k10stat. A co do wymiany to być pokazał zakładke cpu-z to bym na bank wiedział. Pewnie podejsdzie jakiś dwurdzeniowy turion 64 Cytuj
sj90 Opublikowano 26 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2022 W dniu 2.03.2022 o 22:54, winter5 napisał: Widzior przesadza, jest 4gb ram i dysk SSD czyli nieźle. Kuleje tylko procesor. Z tego co pamiętam procki AMD w laptopach mają odblokowane mnożniki. Ten proc można ładnie podkręcić. Tylko jak ten program się nazywał chyba k10stat. A co do wymiany to być pokazał zakładke cpu-z to bym na bank wiedział. Pewnie podejsdzie jakiś dwurdzeniowy turion 64 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tak to wygląda, screen z cpu-z a przy próbie odpalenia k10stat wywala błąd Cytuj
VACek Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2022 W dniu 2.03.2022 o 22:54, winter5 napisał: Widzior przesadza, jest 4gb ram i dysk SSD czyli nieźle. Kuleje tylko procesor. Z tego co pamiętam procki AMD w laptopach mają odblokowane mnożniki. Ten proc można ładnie podkręcić. Tylko jak ten program się nazywał chyba k10stat. A co do wymiany to być pokazał zakładke cpu-z to bym na bank wiedział. Pewnie podejsdzie jakiś dwurdzeniowy turion 64 Nic @Widzior nie przesadza, to są złomy nie warte ceny. Co do sprzętu autora co mu z 4gb ramu jak to mega wolne ddr2. SSD? I tak pewnie sata 1 tam siedzi. Tak jak wspominał Widzior lepiej poszukać coś na 3-4gen Intela niż muzealne C2D Widzior lubi to Cytuj
BartAcid Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2022 AMD Sepmron na złom oddając trzeba by za to dopłacić. Jak by to było na C2D to może jeszcze można by coś myśleć, jeśli budżet totalnie minimalny. I raczej tylko na W7. Widzior lubi to Cytuj
winter5 Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2022 38 minut temu, VACek napisał: Sprzęt ma być do Internetu i starych gierek. Po wymianie lub podkręceniu procka będzie spełniał swoje zadanie. Tu jedynym problemem jest obecnie TYLKO procesor. Cytuj
BartAcid Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2022 Mobilne AMD z tamtych czasów to się do niczego nie nadawało. A już na pewno do dzisiejszego internetu. Chyba, że ktoś chce z niego korzystać w trybie tekstowym o ile taki jeszcze istnieje. Widzior lubi to Cytuj
winter5 Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2022 1 godzinę temu, sj90 napisał: tak to wygląda, screen z cpu-z a przy próbie odpalenia k10stat wywala błąd Czyli z podkręcania lipa, ten proc jest K8 czyli starszy. Pozostaje tylko wymiana. Potrzebujesz proca z Turion 64 x2 z serii TL. Tutaj masz jeden z mocniejszych. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nic lepszego/tańszego na obecną chwile nie znajdziesz. Po wymianie będzie troche lepiej i w 360p już powinno chodzić ładnie. Nie zapomnij o czyszczeniu chłodzenia i wymianie pasty termo Cytuj
sj90 Opublikowano 26 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2022 46 minut temu, winter5 napisał: Czyli z podkręcania lipa, ten proc jest K8 czyli starszy. Pozostaje tylko wymiana. Potrzebujesz proca z Turion 64 x2 z serii TL. Tutaj masz jeden z mocniejszych. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nic lepszego/tańszego na obecną chwile nie znajdziesz. Po wymianie będzie troche lepiej i w 360p już powinno chodzić ładnie. Dzięki bardzo za gotowca, nic tylko kupić i wymieniać , za takie pieniądze warto zaryzykować z czystej ciekawości, laptop jest w niemal idealnym stanie takze szkoda sprzętu żeby sie kurzył, zastanawiam się tylko czy wersja systemu 64bit sprawdzi się lepiej czy gorzej bo obecnie mam 32bit I czy po wymianie procesora musze coś ustawiać w biosie? nigdy nie wymieniałem więc pytam Cytuj
winter5 Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2022 53 minuty temu, sj90 napisał: Dzięki bardzo za gotowca, nic tylko kupić i wymieniać , za takie pieniądze warto zaryzykować z czystej ciekawości, laptop jest w niemal idealnym stanie takze szkoda sprzętu żeby sie kurzył, zastanawiam się tylko czy wersja systemu 64bit sprawdzi się lepiej czy gorzej bo obecnie mam 32bit I czy po wymianie procesora musze coś ustawiać w biosie? nigdy nie wymieniałem więc pytam Ja bym stawiał 64bit na 4gb ram. Jak chcesz to Bios można wcześniej zaktualizować do nowszej wersji z poziomu Dosa. Nie zalecam z poziomu windowsa. Można w biosie także przywrócić ustawienia fabryczne. Aktualizacje bios rób jak masz baterie w laptopie sprawną i się znasz na tym bo inaczej uwalisz laptopa Jak się nie znasz to wymień tylko procesor i tyle. Rób jak uważasz. Cytuj
BartAcid Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2022 Laptop to nie samochód. Akurat stan wizualny to jest ostatnie na co się powinno zwracać uwagę. Ale jasne, nakur.. kilofem w kopalni bo jest nowy, zamiast maszyny. Cytuj
winter5 Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2022 chłopie co się tak spinasz. Po wymianie proca laptop będzie spełniał wymagania właściciela. To nie laptop do wiedźmina 3 Jakby napisał że chciałby sobie pograć w gry DX11/12 to wtedy byłaby inna rozmowa. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2022 W dniu 26.03.2022 o 14:00, winter5 napisał: Potrzebujesz proca z Turion 64 x2 z serii TL. Szkoda zachodu. Lepiej przez kolano i na złom. Wydajność zerowa, a po wymianie na Turiona wydajność pozostanie nadal zerowa i nawet do internetu nie będzie nadawać się, a jedyna odczuwalna różnica, to temperatura w pokoju. Mobilne procesory AMD zrobiły przełom dopiero w erze Ryzen. Wszystko wcześniejsze to szrot totalny. Cytuj
winter5 Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2022 Przesadzasz. Do Internetu i youtube w 360p albo 480p powinno się nadawać. Wydajnośc wystarczająca. Matryca też na plus bo 17cali. Dodam że nowsze procki mają odblokowane mnożniki i można je sporo podkręcić tym programem k10stat Cytuj
Nieobecny Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2022 9 godzin temu, winter5 napisał: youtube w 360p albo 480p powinno się nadawać Nie będę wybrzydzać, więc nie skomentuję. 9 godzin temu, winter5 napisał: Matryca też na plus bo 17cali. Czyli jeszcze mniejsza wydajność, bo na pewno wyższa rozdzielczość. To i tak wszystko pikuś. Tego nie da się rozwiązać: 11 godzin temu, wiktorynek napisał: jedyna odczuwalna różnica, to temperatura w pokoju Obecnie takie absolutne minimum, żeby w miarę przyzwoicie korzystać z laptopa i przeglądarki, to: - procesor C2D minimum T8300, T7700, T9300 - dysk SSD, interfejs SATA II - grafika zintegrowana minimum X4500MHD - chipset GL40, GM45, PM45 - pamięć RAM 4GB DDR2 w przypadku systemów x64 i 3GB w przypadku systemów x86 - system minimum Win 7 Cytuj
winter5 Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2022 No mamy inne zdanie. Dla każdego przyzwoicie co innego znaczy. Jaka wyższa temperatura? proc tl-64 jest TDP 35w. Z tym dyskiem ssd też dałeś do pieca że musi być na SATA 2 bo jak będzie na Sata 1 to co się niby stanie? Cytuj
rrroberto Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2022 19 minut temu, winter5 napisał: co się niby stanie? A chociażby transfer będzie 2 razy szybszy. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2022 9 godzin temu, winter5 napisał: Jaka wyższa temperatura? proc tl-64 jest TDP 35w. Czyli 80-90 stopni non stop i wentyl na maxa na okrągło. Na zimę jak znalazł. W przypadku starych procków AMD trafne jest powiedzenie: cała para w gwizdek - kręci i grzeje, ale mocy żadnej. 9 godzin temu, winter5 napisał: Z tym dyskiem ssd też dałeś do pieca że musi być na SATA 2 bo jak będzie na Sata 1 to co się niby stanie? 9 godzin temu, rrroberto napisał: A chociażby transfer będzie 2 razy szybszy. Dodatkowo SATA I (mostek południowy south bridge) nie ma pełnej kompatybilności z SATA III i niektóre nowe dyski nie chcą pracować. Cytuj
winter5 Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2022 Ewentualna wysoka temperatura to nie wina procka tylko słabego systemu chłodzenia. Wina wtedy leży po stronie producenta laptopa. Ja mam w laptopie proca tdp 45W i nie ma problemu z ciepłem. Do Internetu wystarczy zwykły HDD a wy narzekacie że SSD brakuje Sata 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi