epikatechina Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2022 Witam, aktualnie posiadam win7 home premium. Chciałbym zrobić format, ale brak tego iso. Czy moglibyście polecić system, abym mógł zmniejszyć mu opór w celu włączenia CS:GO lub słabszych gierek. Intel Pentium CPU G620 @ 2.6GHz, 4GB RAM, HDD: WD500AAKX, zintegrowana grafika i zwykła sieciówka. Z góry dzięki za info :) Cytuj
wbak1102 Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2022 Poczytaj sobie to a decyzję podejmij sam: Lub Win 8.1 też jest lekki. ja nie widzę lepszych systemów jak od @srom-otnik-a. Cytuj
VACek Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2022 8 godzin temu, epikatechina napisał: Intel Pentium CPU G620 @ 2.6GHz, 4GB RAM, HDD: WD500AAKX, zintegrowana grafika i zwykła sieciówka. Ty chcesz na tym złomie grać w CS:GO? Cytuj
SmietankowySos Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2022 23 godziny temu, VACek napisał: Ty chcesz na tym złomie grać w CS:GO? Nie chcę grać, tylko włączyć ;D, A tak serio, jeżeli chcesz cokolwiek zrobić, to zainstaluj okrojoną 10/8.1/7, kup SSD i Pentiuma G2030/G2120, ponieważ są o jedną generację do przodu, mają lepszą grafikę a kosztują (na dzień dzisiejszy w CEXie kosztuje on 1.25zł) Cytuj
epikatechina Opublikowano 27 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2022 W dniu 26.02.2022 o 10:34, VACek napisał: Ty chcesz na tym złomie grać w CS:GO? Właśnie nie liczę, że zagram dlatego tylko o nim wspomniałem. Generalnie chciałem odpalić grę Kalonline. Odpaliłem to na obecnym systemie, ale trochę krzaczy. Spróbuje ogarnąć tą 7 lub 8 i zobaczymy czy cos poprawi :-) 6 godzin temu, SmietankowySos napisał: Nie chcę grać, tylko włączyć ;D, A tak serio, jeżeli chcesz cokolwiek zrobić, to zainstaluj okrojoną 10/8.1/7, kup SSD i Pentiuma G2030/G2120, ponieważ są o jedną generację do przodu, mają lepszą grafikę a kosztują (na dzień dzisiejszy w CEXie kosztuje on 1.25zł) Faktycznie cena jest przyjemna. Myślałem o jakimś delikatnym modzie. Mogę mieć serię głupich pytań, ale czy ten Pentium co proponujesz siądzie bez problemu w zamian obecnego? Dysk SSD to już mały wydatek, czy są jakieś takie w niskich cenach? No i czy dołożenie RAMu da zauważalną poprawę? Cytuj
Widzior Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2022 24 minuty temu, epikatechina napisał: Generalnie chciałem odpalić grę Kalonline AAAAAaaaa chłopie, moja 1sza, ukochana gra mmorpg, do której mam kosmiczny sentyment. To jeszcze działa?? Ja grałem od samego początku, jeszcze na becie, koniec 2003 roku. Wtedy to był nieziemski klimat w grze, praktycznie wszyscy ludzie z TOP 500 się znali. I te wojny pomiędzy aliansami w sobotę o kontrolę nad podatkiem w grze, miazga. Oj maniaczyło się wtedy 24h/dobę i żyło na płatkach Corn-Flakes Potem co update, to gorzej, jak zresztą w większości gier. Zaczął się end-game, klimat expiących noobków umarł, Sry za offtopa, ale od wieków nie widziałem, żeby ktoś w to jeszcze grał. Cytuj
epikatechina Opublikowano 27 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2022 1 godzinę temu, Widzior napisał: AAAAAaaaa chłopie, moja 1sza, ukochana gra mmorpg, do której mam kosmiczny sentyment. To jeszcze działa?? Ja grałem od samego początku, jeszcze na becie, koniec 2003 roku. Wtedy to był nieziemski klimat w grze, praktycznie wszyscy ludzie z TOP 500 się znali. I te wojny pomiędzy aliansami w sobotę o kontrolę nad podatkiem w grze, miazga. Oj maniaczyło się wtedy 24h/dobę i żyło na płatkach Corn-Flakes Potem co update, to gorzej, jak zresztą w większości gier. Zaczął się end-game, klimat expiących noobków umarł, Sry za offtopa, ale od wieków nie widziałem, żeby ktoś w to jeszcze grał. Hehe o prosze, nie sądziłem, że komuś odświeżę wspomnienia Ogólnie to ja gram teraz na prywatnym serwerze, bo takie mają nadal wzięcie. Global to nie wiem jak się pozmieniał teraz, bo nie mogę dostać się na stare konto, a nowego nie chce mi się tworzyć :-) Cytuj
SmietankowySos Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2022 Ogólnie rzecz biorąc 4GB RAMu i postawiona okrojona W7 zjada jakieś 600-800MB RAMu, co oznacza że zostaje ci około 3GB RAMu, a nie sądzę że gra z 2004 zje ci tyle RAMu, więc upgrade nie ma sensu, radziłbym ci zmienić proca na G2030, ma 0.4GHz (0.5GHz w przypadku G2120) wyższy zegar i 10nm niższy proces, i to procek z Q2'13, więc 9-10 lat młodszy niż sama gra, więc można powiedzieć że overkill Na G2030 można odpalić szereg gier, w tym (mam i3-3320 w eksperymentalnym kompie czyli podobny procesor) LoLa na stabilnych 60fps, San Andreas czy Simsy 4 też chodza nieźle. Taki procek z AdBlockiem (AdGuard/uBlockOrigin) daje radę bezproblemowo z przeglądaniem internetu Cytuj
epikatechina Opublikowano 27 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2022 47 minut temu, SmietankowySos napisał: Ogólnie rzecz biorąc 4GB RAMu i postawiona okrojona W7 zjada jakieś 600-800MB RAMu, co oznacza że zostaje ci około 3GB RAMu, a nie sądzę że gra z 2004 zje ci tyle RAMu, więc upgrade nie ma sensu, radziłbym ci zmienić proca na G2030, ma 0.4GHz (0.5GHz w przypadku G2120) wyższy zegar i 10nm niższy proces, i to procek z Q2'13, więc 9-10 lat młodszy niż sama gra, więc można powiedzieć że overkill Na G2030 można odpalić szereg gier, w tym (mam i3-3320 w eksperymentalnym kompie czyli podobny procesor) LoLa na stabilnych 60fps, San Andreas czy Simsy 4 też chodza nieźle. Taki procek z AdBlockiem (AdGuard/uBlockOrigin) daje radę bezproblemowo z przeglądaniem internetu Super, to wiele wyjaśnia, dzięki Zatem zostaje jeszcze kwestia SSD, do takiej jednostki jakie dobierać? Cytuj
SmietankowySos Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2022 To już musisz zobaczyć na forum (jest temat jaki SSD dla Kowalskiego), ale jeżeli to ma być PC tyko do grania w sieciówki/lekkie singleplayer to nie ma co się pchać w SSD. Z procesorem jedno jest pewne, że dostaniesz boost FPS w grach. Ja osobiście kupiłbym ten procesor (G2030) i sprawdził co się zmieni. Jeżeli zamontujesz SSD komputer powinien hulać aż miło, ale nie zmieni to dużo w grach, tylko czas ładowania. Ale samo korzystanie z komputera może być 5x szybsze (naprawdę). A jeszcze jedno, jeżeli to KalOnline to gra przeglądarkowa to nie ma przeszkody grać na niej na Linuxie (Manjaro najlepiej się sprawdzi). Tak czy owak kup procesor później się pomyśli Cytuj
epikatechina Opublikowano 28 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2022 4 godziny temu, SmietankowySos napisał: To już musisz zobaczyć na forum (jest temat jaki SSD dla Kowalskiego), ale jeżeli to ma być PC tyko do grania w sieciówki/lekkie singleplayer to nie ma co się pchać w SSD. Z procesorem jedno jest pewne, że dostaniesz boost FPS w grach. Ja osobiście kupiłbym ten procesor (G2030) i sprawdził co się zmieni. Jeżeli zamontujesz SSD komputer powinien hulać aż miło, ale nie zmieni to dużo w grach, tylko czas ładowania. Ale samo korzystanie z komputera może być 5x szybsze (naprawdę). A jeszcze jedno, jeżeli to KalOnline to gra przeglądarkowa to nie ma przeszkody grać na niej na Linuxie (Manjaro najlepiej się sprawdzi). Tak czy owak kup procesor później się pomyśli No właśnie Kalonline to gra desktopowa nie przeglądarkowa, dlatego też pomyślałem, że SSD może pomóc. Procka już zamówiłem :-) generalnie myślę sobie, że gdyby wymienić procka i dysk, to może CS:GO na najniższych dałby może rade. Cytuj
SmietankowySos Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2022 CS to gra procesorowa, a 2 rdzenie temu nie sprzyjają :(, może CS 1.6 Cytuj
epikatechina Opublikowano 3 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2022 A mam jeszcze takie pytanko, wiem że może trochę naciągane, ale kto pyta nie błądzi. W tym kompie mam taką płytę GA-H61M-DS2H. Czy jest możliwość wrzucić tu jakąś kartę graficzną? Cytuj
epikatechina Opublikowano 3 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2022 2 godziny temu, BartAcid napisał: Tak. Niemal jakąkolwiek, A czy coś budżetowego byłbyś w stanie polecić? Cytuj
BartAcid Opublikowano 3 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2022 Polecam coś budżetowego na co pozwoli twój zasilacz. Dla mnie przykładowo budżetowa do mojego zasilacza to RTX2060. Do takiego proca to GTX750 będzie wystarczający. Jak masz więcej siana to GTX1050 i do tego za 100zł procesor i5-2400 Cytuj
SmietankowySos Opublikowano 14 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2022 Jak wyrwiesz 750TI za jakieś 150-200zł do dobry deal. A, i jak tam procesor? Cytuj
epikatechina Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Szybki zapłon do odpowiedzi mam... Procek spoko, widać zauważalną poprawę, ale ostatnio przyznam, że mało korzystałem z tego sprzętu, bo stary monitor wysiadł, ale już jest nowy. Z tą kartą to coś nie coś w przyszłości będę myślał :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi