Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Rodzice posiadają Lenovo G50-30  o specyfikacji :

RAM 8 GB DDR3 Samsung

SSD 120 GB Goodram

Procesor Intel® Celeron® N2830 2x2.16 GHz.

Na pokładzie od nowości miał W8 czy 8.1. Zainstalowałem mu W7 i wymieniłem kość RAM ze standardowych 4 na 8 GB. Wymieniłem dysk na SSD. Teraz lapek działa, albo próbuje działać pod W10, ale idzie mu to średnio. Służy głównie do oglądania filmów ze streamingu, grania w gry karciane Windows itp. Zdaję sobie sprawę, że jest to słaby smartfon w obudowie laptopa, ale mam nadzieję, że doradzicie jakiś mod systemu W10.

Opublikowano

Ostatnio kilka takich kalkulatorów się narobiłem i przy tym zabójczym procesorze jakim jest Celeron zostaw tam 7, ewentualnie wgraj od biedy 8.1, chodź pewnie i na niej ma czkawkę. O 10 ani nie myśl, szkoda zachodu bo zrobisz format szybciej niż myślisz.

Opublikowano

Ale właśnie teraz działa pod 10, po prostu myślałem o ''chudszej'' wersji. Muszę mieć sklep Microsoft, żeby pobrać gierki karciane typu pająk czy kierki.  Zdaję sobie sprawę, że to słaby laptop, ale zależy mi też na bezpiecznych przelewach, czy wsparciu przeglądarki. 

Opublikowano

Patrzac do czego jest uzywany, zrobilbym to samo...co z moim starym lenovo t400 (ktory wyciągnałem z piwnicy)  i wrzuciłem linuxa Zorin OS 16 (najnowszy)  - wszystko smiga bez problemow, intuicyjny - rodzice zadowoleni a to najwazniejsze :)

Opublikowano

To samo miałem napisać co Lucas, zorin i nie ma problemu, 8gb na spokojnie starczy, a na zorinie są gry karciane, saper itd, a bezpieczeństwo na Linuxie to liga wyżej w porównaniu do windowsa, ponadto gnome(interfejs graficzny Zorina) ma chyba certyfikat że jest przyjazny dla osób starszych, więc każdy bez problemu powinien sobie z nim poradzić 

Lucas1981r lubi to
Opublikowano

Na VHD posiadam Zorin i działa bez problemu, są gry karciane. Po za tym interfejs graficzny jest dość podobny do Windowsa 7 wg mnie. W każdym razie nie miałem problemu aby się na nim odnaleźć, a z Linuxem miałem kontakt dopiero drugi raz.

Lucas1981r lubi to
Opublikowano

Z góry zaznaczam - bez śmichów chichów i innych impertynencji proszę, tak na wszelki wypadek. A teraz ad rem.  Napiszę jako praktyk,  a nie fizyk - teoretyk.   Mam (w robocie korzystam w wolnych chwilach, zwłaszcza nocami)  dokładnie taki model lenówki - G50-30. Kupiłem nówkę jakieś 8 lat temu. Jedyna zmiana względem oryginału - nowy dysk HDD  500 Gb. Z mojej winy: w nerwach przywaliłem w obudowę z piąchy no i poszło....Ale do rzeczy. Don't panic. Sprzęt hula ino furczy na  Windzie nr 10. Wersja pobrana z tego forum (dzięki Mr.T!) - Win10 AUE1607x64. W razie potrzeby  służę linkiem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Oczywiście system dodatkowo modyfikowany, przykrojony na moje potrzeby. W tej chwili system + niezbędny soft to bagaż około 12 Gb na dysku.  Gry karciane (i nie tylko)?Zainstalowałem sobie bez problemu Win7Games pod Win 10. I będziesz pan zadowolony.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi i rady, ale zainstalowałem 10 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] od @srom-otnik. Hula jak trzeba. Tylko czasem jak go coś dopadnie to procesor zaczyna pracować na 0.5 GHz, dopiero po wyjęciu i ponownym włożeniu prądu działa na 2 + GHz. W wydajności ustawiłem mu minimum prędkości na 100 i max na 100 %, ale to nic nie dało.

Opublikowano
1 godzinę temu, SmietankowySos napisał:

Chciałbym zaznaczyć, że link do tej wersji windowsa to windows 10 1607, co oznacza 6 letni system, co na pewno nie cieszy się dużym bezpieczeństwem

Chciałbym zaznaczyć, że korzystam z niego na 3 urządzeniach (plus instalacja u kilku znajomych) i nikt nie narzeka na zamachy na bezpieczeństwo.  Od tego mam antywira  (nie defendera!). Badziewie w postaci automatycznych aktualizacji, telemetrii i innych zbędnych wodotrysków też poblokowałem. To ja mam kontrolować komputer, a nie komputer mnie i cichaczem instalować cuda niewidy.

Opublikowano
5 godzin temu, SmietankowySos napisał:

6 letni system, co na pewno nie cieszy się dużym bezpieczeństwem

Zazwyczaj wirusy, malware czy inne szpiegi w systemie to wina użytkownika. 

Są tutaj osoby korzystające z Windowsa 7 czy 8.1 i nie narzekają na bezpieczeństwo. 

Co więcej na Windows 10, Defender działa dość dobrze więc nie ma potrzeby szukać zastępczego antywirusa. 

Opublikowano
W dniu 16.02.2022 o 20:10, Lucas1981r napisał:

Patrzac do czego jest uzywany, zrobilbym to samo...co z moim starym lenovo t400 (ktory wyciągnałem z piwnicy)  i wrzuciłem linuxa Zorin OS 16 (najnowszy)  - wszystko smiga bez problemow, intuicyjny - rodzice zadowoleni a to najwazniejsze :)

jak to ma być dla rodziców to raczej linux jest złym pomysłem ja tam miałem Q4OS nawet pliki exe odpalił bez problemu zorin na procesory intel cerleon to nie dobry pomysł pozatym jest zbugowany. A co do kanału świat linuxa to stary dziad co dosłowie każdy system dla niego jest mega super du*er nawet temple os to on by powiedział, że idealny system. No tak idealny na maszyny z może 1mb ram.