Gość Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2021 Windows_InsiderPreview_Server_vNext_pl-pl Od razu piszę że to system nie dla wszystkich - nie wszystkie sterowniki z normalnych systemów będą pasowały. Jest na bazie win11 - ale nie ma tych wymagań - co do podzespołów - działa na tych samych podzespołach co win10. NAJPIERW - zróbcie backup sterów z działającego win 10 lub 11. Tym - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Lub tym scryptem - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - Bardzo dobry - ma 3 opcje - backup, przywracanie scryptem, i przywracanie z zrobionego backapu za pomocą Menadżera urządzeń. Zróbcie te kopie na innym dysku. INSTALACJA - jak każdy win 10. W trakcie instalacji trzeba wpisać dosyć mocne hasło - bo inaczej instalator odrzuci. Podczas instalacji - po wpisaniu hasła admina może być jakiś czas czarny ekran - instalują się tweki - czekać. ZARAZ PO OTWARCIU PULPITU - wejśc do C:/ Windows/Setup/ Scripts - i skopiować folder - Dodatki - na pulpit. Po restarcie zniknie z tej lokalizacji. Są tam potrzebne rzeczy - póżniej. MOŻNA je tez wykorzystać do innych systemów win10 - mozna skopiować też na inny dysk. Plik Optimize-Offline .log - skasować. Zainstalować sterowniki - z tych backapów co podałem - lub z własnych. Także do karty graficznej - indywidualnie - bo z backapów nie bardzo działają. Ważne by zainstalowały się stery wi-fi - wtedy można coś działać. Ja korzystam tylko z wi-fi, ale po otwarciu managera urzadzeń pokazało mi brak sterownika ethernetu - musiałem zainstalować zmodowany - chociaż nie potrzebowałem. To dla próby - bo korzystam tylko z wi-fi. Opcje wydajności najlepiej ustawić tak - System bardzo responsywny, szybki i stabilny - u mnie. Po zastosowaniu autologon - ładuje się bardzo szybko - pomija ekran logowania i otwiera sie od razu do pulpitu. I teraz to na co pewnie niektórzy czekają - co usunięte, dodane, wyłączone - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zmiany w rejestrze - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I wiele innych. Dodatkowo WIELE tweków dostosowujących ten system by można go używać jako normalny system desktopowy. Usunięty defender i powiązane z nim pakiety. Usunięta w - znacznym stopniu - telematria. Dodatkowo - w folderze Dodatki - scrypt blokujący jeszcze więcej telemetri przez zaporę. PONIEWAŻ SYSTEM NIE MA PRZEGLĄDARKI - w tym folderze sa także instalatory Chrome i Edge Chrome - do wyboru. DOWNLOAD: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] DODATKOWO - polecam zaznaczyć tę opcję - dużo szybciej się - coś - robi. I widać jak szybko się to - coś - otwiera. Widać jaki responsywny jest system. A teraz prezent! Sposób na przełączanie się z serwera na klienta i z powrotem - w paczce gotowe .cmd na pro albo enterpris. ( Oczywiście nie ja wymyśliłem tylko zerżnąłem z forum MDL ) Po przełączeniu się na klienta można instalować stery, programy itp które nie chcą się instalować na systemie serwer. Następnie przełączamy się z powrotem na serwera i mamy działające to co zainstalowaliśmy. DODATKOWO! - prosty sposób na instalację sklepu microsoft - instalujemy na kliencie - pobieramy co chcemy i przełączamy się z powrotem na serwer. Do dzieła - 1. Pobieramy paczkę z linku i rozpakowujemy - zachować gdzieś ten folder - przyda się. 2. Z folderu - Z win 11/system32/tokens/skus - kopiujemy wszystko do - C:Windows/System32/spp/tokens/skus - zawartość folderu skus - jeśli nie chce czegoś zamienić - zaznaczamy - pomiń wszystko - reszta się skopiuje. 3. Uruchamiamy - jako admin - Instalacja certyf.cmd - i czekamy - po chwili powinno wyskoczyć okno z informacją o zainstalowanych certyfikatach. To robimy tylko raz - póżniej już możemy się przełączać między serwerem a klientem tylko jednym poleceniem .cmd - są 2 w paczce. 4. Uruchamiamy - Z serwer 11-na pro.cmd - lub - Z serwer 11-na enterprise.cmd - różnią się tylko kluczami - po przełączeniu będzie win 11-pro lub win 11-enterpris. 5.Restart - powita nas okno jak przy instalacji systemu - wszystko klikamy nie i akceptuj - i powinien pokazać się pulpit. Aby sprawdzić czy jesteśmy na serwerze czy kliencie - klikamy na ikonę Mój komputer na pulpicie - PRAWYM klawiszem myszy i dajemy - zarządzaj. Jeśli otworzy się Menedżer serwera - jesteśmy dalej na serwerze - POWINNO się otworzyć okno - zarządzanie komputerem. Instalujemy co chcemy. I TU DODATKOWY GRATIS - jeśli chcemy Sklep - kopiujemy z pliku.txt - który jest w paczce - polecenie - i wklejamy do okna powershella otwartego jako admin. Dajemy - enter - i czekamy dosyć chwilę - powinien pojawić się sklep w menu startowym - trzeba na chwilę przełączyć menu start z StartALLBack na org. TO DZIAŁA TEŻ NA NOWYM LTSC - NIE TRZEBA NIC WIĘCEJ. Tzn to polecenie w powershellu - nie trzeba tych innych kroków. 6. Instalujemy co chcemy ze sklepu - jeśli potrzebujemy. 7. Poleceniem - Z pro11-na serwer11.cmd - przełączamy się z powrotem na serwera. Na serwerze nie będzie działać sklep. - link do pobrania paczki - - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - Cytuj
siwydym Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2021 wreszcie konkretny mod na który czekałem a nie zwykły kastrat. Świetna robota ( jak zawsze ) Respect Wielkie dzięki Cytuj
pawelek1980 Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2021 czy można na tym systemie zainstalować program z windows store chodzi mi o jedną aplikację, wiem że jak sie włączy tryb programisty to można ręcznie instalować programy z windows store Cytuj
Gość Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2021 Można próbować - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
pawelek1980 Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2021 Super, dziękuję, jutro będę próbował. Wysłane z mojego M2010J19SY przy użyciu Tapatalka Cytuj
pawelek1980 Opublikowano 25 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2021 A jak wyłączyć hasło w tym modzie? Ok, już sobie poradziłem. Testuje sobie, na pierwszy rzut oka to wszystko działa bez zarzutu. SuperWysłane z mojego M2010J19SY przy użyciu Tapatalka Cytuj
pawelek1980 Opublikowano 25 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2021 Jak się pozbyć tego napisu?Wysłane z mojego M2010J19SY przy użyciu Tapatalka Cytuj
pawelek1980 Opublikowano 25 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2021 Próbuje zainstalować ręcznie program z Windows store ale program po zainstalowaniu się nie włącza. Wysłane z mojego M2010J19SY przy użyciu Tapatalka Cytuj
Gość Opublikowano 25 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2021 Napis - nie wiem - Watemark Disabler nie działa. To jest insider wersji dev - dlatego tak jest. Aplikacje uwp - ze sklepu - maja wiele powiązań z innymi komponentami - i nie sa przeznaczone do tych wersji systemu. Tak się męczyć dla aplikacji pogodowej? Są inne - nie wymagające sklepu. Ja zainstalowalem tylko terminal - i u mnie działa. Poza tym - nie po to jest usunięte bardzo dużo telemetrii microsoftu - by instalować aplikację telemetryczną bing. Cytuj
zhnm Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2021 Dziękuję bardzo serdecznie i pozdrawiam! Cytuj
Hendrix Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2021 Moze ktos jednak zdradzi jak usunac logowanie[haslo] w tym systemie.System u mnie dziala wybornie!!!.[gdyby nie ta irytacja przy uruchamianiu] Wielkie dzieki!!!. Cytuj
pawelek1980 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2021 Powinno pomócWysłane z mojego M2010J19SY przy użyciu Tapatalka JanKo6 lubi to Cytuj
zhnm Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2021 Od siebie jeszcze dodam, gdyby ktoś chciał korzystać z: mikrofonu, kamerki itd... na tym systemie to - należy wówczas zezwolić na dostęp do tych urządzeń systemowi w gpedit.msc (dołączam zdjęcie z tego programu). Dokładniej trzeba przejść do zakładki Szablony administracyjne (w Konfiguracji komputera) > Składniki systemu Windows > Prywatność w aplikacji i tam znaleźć interesujące nas ustawienie i nadać mu stan włączenia.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Hendrix Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2021 Wielkie dzieki pawelek1980!!!.Pozdrawiam!. Cytuj
sabrex11 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2021 Widzę, że zabawa trwa w najlepsze. Ale muszę Was zmartwić. Nie uda się z tego systemu zrobić prawdziwego Workstation. Może jak wyjdą "gotowce", ale wtedy będzie przypominał normalny system. Zwracajcie uwagę na Usługi. W pierwszym poście widać ich 51 i to jest dobry wynik. Nie jest włączone również środowisko graficzne. Czyli jak w normalnej "dziesiątce" czy "jedenastce" wyłączycie animacje i inne pierdoły, to również przyspieszy. Na Windows Store nie ma lekarstwa. Ostatni Server Workstation dobrze zrobiony to 2008 Fibonacciego i z małymi brakami 2012. Od "szesnastki" mało kto robił coś z tym, aby go "udomowić. Życzę powodzenia w tej zabawie, ale nie widzę szans na rozwinięcie tego tematu. Cytuj
Gość Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2021 Aby logować się automatycznie macie tam mały programik - autologin. Wskazane także zmienić te ustawienia - gpedit.msc - - - Póżniej tylko - ctrl+alt+del - i mamy opcję zmień chasło - ustawiamy na mniej skomplikowane - jeśli chcemy. @sabrex11 - chodzi ci o to? - - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Prawie wszystko z tego jest w tym modzie zrobione - lub pokazuję jak zrobić. Reszta - themy, sidebar, wygląd - są nieistotne. Cytuj
Hendrix Opublikowano 29 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2021 Rewelacja !!! system.Wielkie dzieki. Cytuj
bombardier Opublikowano 2 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2022 nie działa link do ściągnięcia systemu Cytuj
Gość Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2022 Nowy link - w pierwszym poście Cytuj
demo84 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2022 Hej, Dzięki wielkie za ten system, działa bardzo fajnie z tym, że mam problem z instalacją ESET internet security. Po pobraniu pakietu instalacyjnego i przy instalacji wywala błąd, że program ESET nie jest przeznaczony dla tego systemu i odsyła na stronę domowa aby pobrać ponownie i tak w kółko. Jest na to jakaś rada? Zależy mi na Eset bo mam do niego swój klucz. Dzięki. Cytuj
VACek Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2022 W dniu 24.12.2021 o 15:25, zbigniew59 napisał: chasło W dniu 24.12.2021 o 15:25, zbigniew59 napisał: chasła oczy krwawią Cytuj
Gość Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2022 No coś takiego? - należy mi się. Wreszcie, po miesiącu ktoś to zauważył Cytuj
Gość Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2022 A teraz prezent! Sposób na przełączanie się z serwera na klienta i z powrotem - w paczce gotowe .cmd na pro albo enterpris. ( Oczywiście nie ja wymyśliłem tylko zerżnąłem z forum MDL ) Po przełączeniu się na klienta można instalować stery, programy itp które nie chcą się instalować na systemie serwer. Następnie przełączamy się z powrotem na serwera i mamy działające to co zainstalowaliśmy. DODATKOWO! - prosty sposób na instalację sklepu microsoft - instalujemy na kliencie - pobieramy co chcemy i przełączamy się z powrotem na serwer. Do dzieła - 1. Pobieramy paczkę z linku i rozpakowujemy - zachować gdzieś ten folder - przyda się. 2. Z folderu - Z win 11/system32/tokens/skus - kopiujemy wszystko do - C:Windows/System32/spp/tokens/skus - zawartość folderu skus - jeśli nie chce czegoś zamienić - zaznaczamy - pomiń wszystko - reszta się skopiuje. 3. Uruchamiamy - jako admin - Instalacja certyf.cmd - i czekamy - po chwili powinno wyskoczyć okno z informacją o zainstalowanych certyfikatach. To robimy tylko raz - póżniej już możemy się przełączać między serwerem a klientem tylko jednym poleceniem .cmd - są 2 w paczce. 4. Uruchamiamy - Z serwer 11-na pro.cmd - lub - Z serwer 11-na enterprise.cmd - różnią się tylko kluczami - po przełączeniu będzie win 11-pro lub win 11-enterpris. 5.Restart - powita nas okno jak przy instalacji systemu - wszystko klikamy nie i akceptuj - i powinien pokazać się pulpit. Aby sprawdzić czy jesteśmy na serwerze czy kliencie - klikamy na ikonę Mój komputer na pulpicie - PRAWYM klawiszem myszy i dajemy - zarządzaj. Jeśli otworzy się Menedżer serwera - jesteśmy dalej na serwerze - POWINNO się otworzyć okno - zarządzanie komputerem. Instalujemy co chcemy. I TU DODATKOWY GRATIS - jeśli chcemy Sklep - kopiujemy z pliku.txt - który jest w paczce - polecenie - i wklejamy do okna powershella otwartego jako admin. Dajemy - enter - i czekamy dosyć chwilę - powinien pojawić się sklep w menu startowym - trzeba na chwilę przełączyć menu start z StartALLBack na org. TO DZIAŁA TEŻ NA NOWYM LTSC - NIE TRZEBA NIC WIĘCEJ. Tzn to polecenie w powershellu - nie trzeba tych innych kroków. 6. Instalujemy co chcemy ze sklepu - jeśli potrzebujemy. 7. Poleceniem - Z pro11-na serwer11.cmd - przełączamy się z powrotem na serwera. Na serwerze nie będzie działać sklep. - link do pobrania paczki - - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - Cytuj
pawelek1980 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2022 A można cały czas korzystać z opcji klienta? Będzie wszystko działało? Czy jednak muszę się przełączyć z powrotem?Wysłane z mojego M2010J19SY przy użyciu Tapatalka Cytuj
Gość Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2022 Podobno tak - w pobranej paczce - Z win 11 - skopiować folder - Branding - i zamienić go z orginałem w C:Windows/Branding Aktywować i podobno będzie się na pro. Cytuj
Gość Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2022 33 minuty temu, zbigniew59 napisał: Sposób na przełączanie się z serwera na klienta i z powrotem - w paczce gotowe .cmd na pro albo enterpris. ( Oczywiście nie ja wymyśliłem tylko zerżnąłem z forum MDL ) Nikt nie jest ALFĄ i OMEGĄ ale OK że to znalazłeś też wcześniej myślałem o takim " myku " w innych " modelach " a teraz jestem w......ny na Ciebie bo mi roboty nadałeś . Cytuj
Klopsidlo Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2022 Czy można w jakikolwiek sposób "rozbroić" wygasanie systemu? Cytuj
sabrex11 Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2022 4 godziny temu, Klopsidlo napisał: Czy można w jakikolwiek sposób "rozbroić" wygasanie systemu? zakupić w sklepie ;-) Masz 180 dni... jak bawiłem się w systemy serwerowe, nigdy dłużej nie miałem, bo zawsze coś się kombinowało. Cytuj
FILAGOL Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2022 Dzień Dobry Gość jak zrobić aby mieć zdjecie w wierszu polecen tak jak jest u Ciebie ? Pozdrawiam Cytuj
kama1511 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Wygląda na to że ten mod we wrześniu przestanie działać. Szkoda wielka że Autor dalej nie modyfikuje. U mnie śmiga na 10 letnim sprzęcie! Może dlatego że jest tak małe zainteresowanie tym systemem. A może ktoś natknął się na innego moda z Win Server 2022,to poproszę o link. Pozdrawiam wszystkich . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi