Skocz do zawartości

Serwer 11 LTSC - mod

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Windows_InsiderPreview_Server_vNext_pl-pl

xobWe4y.png

Od razu piszę że to system nie dla wszystkich - nie wszystkie sterowniki z normalnych systemów będą pasowały.

Jest na bazie win11 - ale nie ma tych wymagań - co do podzespołów - działa na tych samych podzespołach co win10.

NAJPIERW - zróbcie backup sterów z działającego win 10 lub 11.

Tym - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Lub tym scryptem - 
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

- Bardzo dobry - ma 3 opcje - backup, przywracanie scryptem, i przywracanie z zrobionego backapu za pomocą Menadżera urządzeń.

Zróbcie te kopie na innym dysku.

INSTALACJA - jak każdy win 10.

W trakcie instalacji trzeba wpisać dosyć mocne hasło - bo inaczej instalator odrzuci.

Podczas instalacji - po wpisaniu hasła admina może być jakiś czas czarny ekran - instalują się tweki - czekać.

ZARAZ PO OTWARCIU PULPITU - wejśc do C:/ Windows/Setup/ Scripts - i skopiować folder - Dodatki -  na pulpit. Po restarcie zniknie z tej lokalizacji.

Są tam potrzebne rzeczy - póżniej. MOŻNA je tez wykorzystać do innych systemów win10 - mozna skopiować też na inny dysk. 

Plik Optimize-Offline .log - skasować.

Zainstalować sterowniki - z tych backapów co podałem - lub z własnych.   Także do karty graficznej - indywidualnie - bo z backapów nie bardzo działają.

Ważne by zainstalowały się stery wi-fi - wtedy można coś działać. Ja korzystam tylko z wi-fi, ale po otwarciu managera urzadzeń pokazało mi brak sterownika ethernetu - musiałem zainstalować zmodowany - chociaż nie potrzebowałem. To dla próby - bo korzystam tylko z wi-fi.

Opcje wydajności najlepiej ustawić tak - 

U1pWTHp.png

System bardzo responsywny, szybki i stabilny - u mnie. Po zastosowaniu autologon - ładuje się bardzo szybko - pomija ekran logowania i otwiera sie od razu do pulpitu.

I teraz to na co pewnie niektórzy czekają - co usunięte, dodane, wyłączone - 

Zmiany w rejestrze - 

I wiele innych.

Dodatkowo WIELE tweków dostosowujących ten system by można go używać jako normalny system desktopowy.

Usunięty defender i powiązane z nim pakiety.

Usunięta w - znacznym stopniu - telematria. 

Dodatkowo - w folderze Dodatki - scrypt blokujący jeszcze więcej telemetri przez zaporę.

PONIEWAŻ SYSTEM NIE MA PRZEGLĄDARKI - w tym folderze sa także instalatory Chrome i Edge Chrome - do wyboru.

DOWNLOAD:  

DODATKOWO - polecam zaznaczyć tę opcję - dużo szybciej się - coś - robi.   I widać jak szybko się to - coś - otwiera.

Widać jaki responsywny jest system. 

9UhvKPU.png

A teraz prezent!

Sposób na przełączanie się z serwera na klienta i z powrotem - w paczce gotowe .cmd na pro albo enterpris.

( Oczywiście nie ja wymyśliłem tylko zerżnąłem z forum MDL ) ;)

Po przełączeniu się na klienta można instalować stery, programy itp które nie chcą się instalować na systemie serwer.

Następnie przełączamy się z powrotem na serwera i mamy działające to co zainstalowaliśmy.

DODATKOWO! - prosty sposób na instalację sklepu microsoft - instalujemy na kliencie - pobieramy co chcemy i przełączamy się z powrotem na serwer.

Do dzieła - 

1. Pobieramy paczkę z linku i rozpakowujemy - zachować gdzieś ten folder - przyda się.

2. Z folderu - Z win 11/system32/tokens/skus - kopiujemy wszystko do -

C:Windows/System32/spp/tokens/skus - zawartość folderu skus - jeśli nie chce czegoś zamienić - zaznaczamy - pomiń wszystko - reszta się skopiuje.

3. Uruchamiamy - jako admin - Instalacja certyf.cmd - i czekamy - po chwili powinno wyskoczyć okno z informacją o zainstalowanych certyfikatach.

To robimy tylko raz - póżniej już możemy się przełączać między serwerem a klientem tylko jednym poleceniem .cmd - są 2 w paczce.

4. Uruchamiamy - Z serwer 11-na pro.cmd - lub - Z serwer 11-na enterprise.cmd - różnią się tylko kluczami - po przełączeniu będzie win 11-pro lub win 11-enterpris.

5.Restart - powita nas okno jak przy instalacji systemu - wszystko klikamy nie i akceptuj - i powinien pokazać się pulpit.

Aby sprawdzić czy jesteśmy na serwerze czy kliencie - klikamy na ikonę Mój komputer na pulpicie - PRAWYM klawiszem myszy i dajemy - zarządzaj.

Jeśli otworzy się Menedżer serwera - jesteśmy dalej na serwerze - POWINNO się otworzyć okno - zarządzanie komputerem.

Instalujemy co chcemy.

I TU DODATKOWY GRATIS - jeśli chcemy Sklep - kopiujemy z pliku.txt - który jest w paczce - polecenie - i wklejamy do okna powershella otwartego jako admin.

Dajemy - enter - i czekamy dosyć chwilę - powinien pojawić się sklep w menu startowym - trzeba na chwilę przełączyć menu start z StartALLBack na org.

TO DZIAŁA TEŻ NA NOWYM LTSC - NIE TRZEBA NIC WIĘCEJ.  Tzn to polecenie w powershellu - nie trzeba tych innych kroków.

6. Instalujemy co chcemy ze sklepu - jeśli potrzebujemy.

7. Poleceniem - Z pro11-na serwer11.cmd - przełączamy się z powrotem na serwera.

Na serwerze nie będzie działać sklep.

- link do pobrania paczki - 

- [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

eJjeuS4.png

Opublikowano

Napis - nie wiem - Watemark Disabler nie działa. To jest insider wersji dev - dlatego tak jest.

Aplikacje uwp - ze sklepu - maja wiele  powiązań z innymi komponentami - i nie sa przeznaczone do tych wersji systemu.

Tak się męczyć dla aplikacji pogodowej?  Są inne - nie wymagające sklepu.

Ja zainstalowalem tylko terminal - i u mnie działa.

Poza tym - nie po to jest usunięte bardzo dużo telemetrii microsoftu - by instalować aplikację telemetryczną bing.

9CpwSD9.png

Opublikowano

Od siebie jeszcze dodam, gdyby ktoś chciał korzystać z: mikrofonu, kamerki itd... na tym systemie to - należy wówczas zezwolić na dostęp do tych urządzeń systemowi w gpedit.msc (dołączam zdjęcie z tego programu). Dokładniej trzeba przejść do zakładki Szablony administracyjne (w Konfiguracji komputera) > Składniki systemu Windows > Prywatność w aplikacji i tam znaleźć interesujące nas ustawienie i nadać mu stan włączenia.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Widzę, że zabawa trwa w najlepsze. Ale muszę Was zmartwić. 

Nie uda się z tego systemu zrobić prawdziwego Workstation.

Może jak wyjdą "gotowce", ale wtedy będzie przypominał normalny system.

Zwracajcie uwagę na Usługi. W pierwszym poście widać ich 51 i to jest dobry wynik.

Nie jest włączone również środowisko graficzne.

Czyli jak w normalnej "dziesiątce" czy "jedenastce" wyłączycie animacje i inne pierdoły, to również przyspieszy.

Na Windows Store nie ma lekarstwa. 

Ostatni Server Workstation dobrze zrobiony to 2008 Fibonacciego i z małymi brakami 2012.

Od "szesnastki" mało kto robił coś z tym, aby go "udomowić.

Życzę powodzenia w tej zabawie, ale nie widzę szans na rozwinięcie tego tematu.

Opublikowano

Aby logować się automatycznie macie tam mały programik - autologin.

Wskazane także zmienić te ustawienia - gpedit.msc 

taf3MHR.png

OPAHe35.png

tbcFz4L.png

Póżniej tylko - ctrl+alt+del - i mamy opcję zmień chasło - ustawiamy na mniej skomplikowane - jeśli chcemy.

@sabrex11 - chodzi ci o to? -

Prawie wszystko z tego jest w tym modzie zrobione - lub pokazuję jak zrobić.

Reszta - themy, sidebar, wygląd - są nieistotne.

Opublikowano

Hej,

Dzięki wielkie za ten system, działa bardzo fajnie z tym, że mam problem z instalacją ESET internet security.  Po pobraniu pakietu instalacyjnego i przy instalacji wywala błąd, że program ESET nie jest przeznaczony dla tego systemu i odsyła na stronę domowa aby pobrać ponownie i tak w kółko. Jest na to jakaś rada? Zależy mi na Eset bo mam do niego swój klucz.

Dzięki.

Opublikowano

A teraz prezent!

Sposób na przełączanie się z serwera na klienta i z powrotem - w paczce gotowe .cmd na pro albo enterpris.

( Oczywiście nie ja wymyśliłem tylko zerżnąłem z forum MDL ) ;)

Po przełączeniu się na klienta można instalować stery, programy itp które nie chcą się instalować na systemie serwer.

Następnie przełączamy się z powrotem na serwera i mamy działające to co zainstalowaliśmy.

DODATKOWO! - prosty sposób na instalację sklepu microsoft - instalujemy na kliencie - pobieramy co chcemy i przełączamy się z powrotem na serwer.

Do dzieła - 

1. Pobieramy paczkę z linku i rozpakowujemy - zachować gdzieś ten folder - przyda się.

2. Z folderu - Z win 11/system32/tokens/skus - kopiujemy wszystko do -

C:Windows/System32/spp/tokens/skus - zawartość folderu skus - jeśli nie chce czegoś zamienić - zaznaczamy - pomiń wszystko - reszta się skopiuje.

3. Uruchamiamy - jako admin - Instalacja certyf.cmd - i czekamy - po chwili powinno wyskoczyć okno z informacją o zainstalowanych certyfikatach.

To robimy tylko raz - póżniej już możemy się przełączać między serwerem a klientem tylko jednym poleceniem .cmd - są 2 w paczce.

4. Uruchamiamy - Z serwer 11-na pro.cmd - lub - Z serwer 11-na enterprise.cmd - różnią się tylko kluczami - po przełączeniu będzie win 11-pro lub win 11-enterpris.

5.Restart - powita nas okno jak przy instalacji systemu - wszystko klikamy nie i akceptuj - i powinien pokazać się pulpit.

Aby sprawdzić czy jesteśmy na serwerze czy kliencie - klikamy na ikonę Mój komputer na pulpicie - PRAWYM klawiszem myszy i dajemy - zarządzaj.

Jeśli otworzy się Menedżer serwera - jesteśmy dalej na serwerze - POWINNO się otworzyć okno - zarządzanie komputerem.

Instalujemy co chcemy.

I TU DODATKOWY GRATIS - jeśli chcemy Sklep - kopiujemy z pliku.txt - który jest w paczce - polecenie - i wklejamy do okna powershella otwartego jako admin.

Dajemy - enter - i czekamy dosyć chwilę - powinien pojawić się sklep w menu startowym - trzeba na chwilę przełączyć menu start z StartALLBack na org.

TO DZIAŁA TEŻ NA NOWYM LTSC - NIE TRZEBA NIC WIĘCEJ.  Tzn to polecenie w powershellu - nie trzeba tych innych kroków.

6. Instalujemy co chcemy ze sklepu - jeśli potrzebujemy.

7. Poleceniem - Z pro11-na serwer11.cmd - przełączamy się z powrotem na serwera.

Na serwerze nie będzie działać sklep.

- link do pobrania paczki - 

xZbLOkZ.png

Opublikowano

Podobno tak - w pobranej paczce - Z win 11 - skopiować folder - Branding - i zamienić go z orginałem w C:Windows/Branding

Aktywować i podobno będzie się na pro.

Opublikowano
33 minuty temu, zbigniew59 napisał:

( Oczywiście nie ja wymyśliłem tylko zerżnąłem z forum MDL )

Nikt nie jest  ALFĄ  i OMEGĄ   ale  OK  że to znalazłeś   też wcześniej myślałem  o takim  " myku "    w innych   " modelach " a teraz jestem w......ny  na Ciebie :tooth: ;)  bo mi roboty nadałeś  :good3: .

Opublikowano
4 godziny temu, Klopsidlo napisał:

Czy można w jakikolwiek sposób "rozbroić" wygasanie systemu?

zakupić w sklepie ;-)

Masz 180 dni... jak bawiłem się w systemy serwerowe, nigdy dłużej nie miałem, bo zawsze coś się kombinowało. 

Opublikowano

Wygląda na to że ten mod we wrześniu przestanie działać. Szkoda wielka że Autor dalej nie modyfikuje. U mnie śmiga na 10 letnim sprzęcie!

Może dlatego że  jest tak małe zainteresowanie tym systemem.

A może ktoś natknął się na innego moda z Win Server 2022,to poproszę o link.

Pozdrawiam wszystkich .