Guest Posted December 24, 2021 Report Share Posted December 24, 2021 Windows_InsiderPreview_Server_vNext_pl-pl Od razu piszę że to system nie dla wszystkich - nie wszystkie sterowniki z normalnych systemów będą pasowały. Jest na bazie win11 - ale nie ma tych wymagań - co do podzespołów - działa na tych samych podzespołach co win10. NAJPIERW - zróbcie backup sterów z działającego win 10 lub 11. Tym - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Lub tym scryptem - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - Bardzo dobry - ma 3 opcje - backup, przywracanie scryptem, i przywracanie z zrobionego backapu za pomocą Menadżera urządzeń. Zróbcie te kopie na innym dysku. INSTALACJA - jak każdy win 10. W trakcie instalacji trzeba wpisać dosyć mocne hasło - bo inaczej instalator odrzuci. Podczas instalacji - po wpisaniu hasła admina może być jakiś czas czarny ekran - instalują się tweki - czekać. ZARAZ PO OTWARCIU PULPITU - wejśc do C:/ Windows/Setup/ Scripts - i skopiować folder - Dodatki - na pulpit. Po restarcie zniknie z tej lokalizacji. Są tam potrzebne rzeczy - póżniej. MOŻNA je tez wykorzystać do innych systemów win10 - mozna skopiować też na inny dysk. Plik Optimize-Offline .log - skasować. Zainstalować sterowniki - z tych backapów co podałem - lub z własnych. Także do karty graficznej - indywidualnie - bo z backapów nie bardzo działają. Ważne by zainstalowały się stery wi-fi - wtedy można coś działać. Ja korzystam tylko z wi-fi, ale po otwarciu managera urzadzeń pokazało mi brak sterownika ethernetu - musiałem zainstalować zmodowany - chociaż nie potrzebowałem. To dla próby - bo korzystam tylko z wi-fi. Opcje wydajności najlepiej ustawić tak - System bardzo responsywny, szybki i stabilny - u mnie. Po zastosowaniu autologon - ładuje się bardzo szybko - pomija ekran logowania i otwiera sie od razu do pulpitu. I teraz to na co pewnie niektórzy czekają - co usunięte, dodane, wyłączone - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zmiany w rejestrze - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I wiele innych. Dodatkowo WIELE tweków dostosowujących ten system by można go używać jako normalny system desktopowy. Usunięty defender i powiązane z nim pakiety. Usunięta w - znacznym stopniu - telematria. Dodatkowo - w folderze Dodatki - scrypt blokujący jeszcze więcej telemetri przez zaporę. PONIEWAŻ SYSTEM NIE MA PRZEGLĄDARKI - w tym folderze sa także instalatory Chrome i Edge Chrome - do wyboru. DOWNLOAD: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] DODATKOWO - polecam zaznaczyć tę opcję - dużo szybciej się - coś - robi. I widać jak szybko się to - coś - otwiera. Widać jaki responsywny jest system. A teraz prezent! Sposób na przełączanie się z serwera na klienta i z powrotem - w paczce gotowe .cmd na pro albo enterpris. ( Oczywiście nie ja wymyśliłem tylko zerżnąłem z forum MDL ) Po przełączeniu się na klienta można instalować stery, programy itp które nie chcą się instalować na systemie serwer. Następnie przełączamy się z powrotem na serwera i mamy działające to co zainstalowaliśmy. DODATKOWO! - prosty sposób na instalację sklepu microsoft - instalujemy na kliencie - pobieramy co chcemy i przełączamy się z powrotem na serwer. Do dzieła - 1. Pobieramy paczkę z linku i rozpakowujemy - zachować gdzieś ten folder - przyda się. 2. Z folderu - Z win 11/system32/tokens/skus - kopiujemy wszystko do - C:Windows/System32/spp/tokens/skus - zawartość folderu skus - jeśli nie chce czegoś zamienić - zaznaczamy - pomiń wszystko - reszta się skopiuje. 3. Uruchamiamy - jako admin - Instalacja certyf.cmd - i czekamy - po chwili powinno wyskoczyć okno z informacją o zainstalowanych certyfikatach. To robimy tylko raz - póżniej już możemy się przełączać między serwerem a klientem tylko jednym poleceniem .cmd - są 2 w paczce. 4. Uruchamiamy - Z serwer 11-na pro.cmd - lub - Z serwer 11-na enterprise.cmd - różnią się tylko kluczami - po przełączeniu będzie win 11-pro lub win 11-enterpris. 5.Restart - powita nas okno jak przy instalacji systemu - wszystko klikamy nie i akceptuj - i powinien pokazać się pulpit. Aby sprawdzić czy jesteśmy na serwerze czy kliencie - klikamy na ikonę Mój komputer na pulpicie - PRAWYM klawiszem myszy i dajemy - zarządzaj. Jeśli otworzy się Menedżer serwera - jesteśmy dalej na serwerze - POWINNO się otworzyć okno - zarządzanie komputerem. Instalujemy co chcemy. I TU DODATKOWY GRATIS - jeśli chcemy Sklep - kopiujemy z pliku.txt - który jest w paczce - polecenie - i wklejamy do okna powershella otwartego jako admin. Dajemy - enter - i czekamy dosyć chwilę - powinien pojawić się sklep w menu startowym - trzeba na chwilę przełączyć menu start z StartALLBack na org. TO DZIAŁA TEŻ NA NOWYM LTSC - NIE TRZEBA NIC WIĘCEJ. Tzn to polecenie w powershellu - nie trzeba tych innych kroków. 6. Instalujemy co chcemy ze sklepu - jeśli potrzebujemy. 7. Poleceniem - Z pro11-na serwer11.cmd - przełączamy się z powrotem na serwera. Na serwerze nie będzie działać sklep. - link do pobrania paczki - - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwydym Posted December 24, 2021 Report Share Posted December 24, 2021 wreszcie konkretny mod na który czekałem a nie zwykły kastrat. Świetna robota ( jak zawsze ) Respect Wielkie dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelek1980 Posted December 24, 2021 Report Share Posted December 24, 2021 czy można na tym systemie zainstalować program z windows store chodzi mi o jedną aplikację, wiem że jak sie włączy tryb programisty to można ręcznie instalować programy z windows store Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 24, 2021 Report Share Posted December 24, 2021 Można próbować - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelek1980 Posted December 24, 2021 Report Share Posted December 24, 2021 Super, dziękuję, jutro będę próbował. Wysłane z mojego M2010J19SY przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelek1980 Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 A jak wyłączyć hasło w tym modzie? Ok, już sobie poradziłem. Testuje sobie, na pierwszy rzut oka to wszystko działa bez zarzutu. SuperWysłane z mojego M2010J19SY przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelek1980 Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 Jak się pozbyć tego napisu?Wysłane z mojego M2010J19SY przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelek1980 Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 Próbuje zainstalować ręcznie program z Windows store ale program po zainstalowaniu się nie włącza. Wysłane z mojego M2010J19SY przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 25, 2021 Report Share Posted December 25, 2021 Napis - nie wiem - Watemark Disabler nie działa. To jest insider wersji dev - dlatego tak jest. Aplikacje uwp - ze sklepu - maja wiele powiązań z innymi komponentami - i nie sa przeznaczone do tych wersji systemu. Tak się męczyć dla aplikacji pogodowej? Są inne - nie wymagające sklepu. Ja zainstalowalem tylko terminal - i u mnie działa. Poza tym - nie po to jest usunięte bardzo dużo telemetrii microsoftu - by instalować aplikację telemetryczną bing. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zhnm Posted December 26, 2021 Report Share Posted December 26, 2021 Dziękuję bardzo serdecznie i pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hendrix Posted December 27, 2021 Report Share Posted December 27, 2021 Moze ktos jednak zdradzi jak usunac logowanie[haslo] w tym systemie.System u mnie dziala wybornie!!!.[gdyby nie ta irytacja przy uruchamianiu] Wielkie dzieki!!!. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelek1980 Posted December 27, 2021 Report Share Posted December 27, 2021 Powinno pomócWysłane z mojego M2010J19SY przy użyciu Tapatalka JanKo6 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zhnm Posted December 27, 2021 Report Share Posted December 27, 2021 Od siebie jeszcze dodam, gdyby ktoś chciał korzystać z: mikrofonu, kamerki itd... na tym systemie to - należy wówczas zezwolić na dostęp do tych urządzeń systemowi w gpedit.msc (dołączam zdjęcie z tego programu). Dokładniej trzeba przejść do zakładki Szablony administracyjne (w Konfiguracji komputera) > Składniki systemu Windows > Prywatność w aplikacji i tam znaleźć interesujące nas ustawienie i nadać mu stan włączenia.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hendrix Posted December 27, 2021 Report Share Posted December 27, 2021 Wielkie dzieki pawelek1980!!!.Pozdrawiam!. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabrex11 Posted December 27, 2021 Report Share Posted December 27, 2021 Widzę, że zabawa trwa w najlepsze. Ale muszę Was zmartwić. Nie uda się z tego systemu zrobić prawdziwego Workstation. Może jak wyjdą "gotowce", ale wtedy będzie przypominał normalny system. Zwracajcie uwagę na Usługi. W pierwszym poście widać ich 51 i to jest dobry wynik. Nie jest włączone również środowisko graficzne. Czyli jak w normalnej "dziesiątce" czy "jedenastce" wyłączycie animacje i inne pierdoły, to również przyspieszy. Na Windows Store nie ma lekarstwa. Ostatni Server Workstation dobrze zrobiony to 2008 Fibonacciego i z małymi brakami 2012. Od "szesnastki" mało kto robił coś z tym, aby go "udomowić. Życzę powodzenia w tej zabawie, ale nie widzę szans na rozwinięcie tego tematu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 27, 2021 Report Share Posted December 27, 2021 Aby logować się automatycznie macie tam mały programik - autologin. Wskazane także zmienić te ustawienia - gpedit.msc - - - Póżniej tylko - ctrl+alt+del - i mamy opcję zmień chasło - ustawiamy na mniej skomplikowane - jeśli chcemy. @sabrex11 - chodzi ci o to? - - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Prawie wszystko z tego jest w tym modzie zrobione - lub pokazuję jak zrobić. Reszta - themy, sidebar, wygląd - są nieistotne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hendrix Posted December 29, 2021 Report Share Posted December 29, 2021 Rewelacja !!! system.Wielkie dzieki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bombardier Posted January 2, 2022 Report Share Posted January 2, 2022 nie działa link do ściągnięcia systemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 5, 2022 Report Share Posted January 5, 2022 Nowy link - w pierwszym poście Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
demo84 Posted January 21, 2022 Report Share Posted January 21, 2022 Hej, Dzięki wielkie za ten system, działa bardzo fajnie z tym, że mam problem z instalacją ESET internet security. Po pobraniu pakietu instalacyjnego i przy instalacji wywala błąd, że program ESET nie jest przeznaczony dla tego systemu i odsyła na stronę domowa aby pobrać ponownie i tak w kółko. Jest na to jakaś rada? Zależy mi na Eset bo mam do niego swój klucz. Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted January 21, 2022 Report Share Posted January 21, 2022 W dniu 24.12.2021 o 15:25, zbigniew59 napisał: chasło W dniu 24.12.2021 o 15:25, zbigniew59 napisał: chasła oczy krwawią Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 22, 2022 Report Share Posted January 22, 2022 No coś takiego? - należy mi się. Wreszcie, po miesiącu ktoś to zauważył Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 22, 2022 Report Share Posted January 22, 2022 A teraz prezent! Sposób na przełączanie się z serwera na klienta i z powrotem - w paczce gotowe .cmd na pro albo enterpris. ( Oczywiście nie ja wymyśliłem tylko zerżnąłem z forum MDL ) Po przełączeniu się na klienta można instalować stery, programy itp które nie chcą się instalować na systemie serwer. Następnie przełączamy się z powrotem na serwera i mamy działające to co zainstalowaliśmy. DODATKOWO! - prosty sposób na instalację sklepu microsoft - instalujemy na kliencie - pobieramy co chcemy i przełączamy się z powrotem na serwer. Do dzieła - 1. Pobieramy paczkę z linku i rozpakowujemy - zachować gdzieś ten folder - przyda się. 2. Z folderu - Z win 11/system32/tokens/skus - kopiujemy wszystko do - C:Windows/System32/spp/tokens/skus - zawartość folderu skus - jeśli nie chce czegoś zamienić - zaznaczamy - pomiń wszystko - reszta się skopiuje. 3. Uruchamiamy - jako admin - Instalacja certyf.cmd - i czekamy - po chwili powinno wyskoczyć okno z informacją o zainstalowanych certyfikatach. To robimy tylko raz - póżniej już możemy się przełączać między serwerem a klientem tylko jednym poleceniem .cmd - są 2 w paczce. 4. Uruchamiamy - Z serwer 11-na pro.cmd - lub - Z serwer 11-na enterprise.cmd - różnią się tylko kluczami - po przełączeniu będzie win 11-pro lub win 11-enterpris. 5.Restart - powita nas okno jak przy instalacji systemu - wszystko klikamy nie i akceptuj - i powinien pokazać się pulpit. Aby sprawdzić czy jesteśmy na serwerze czy kliencie - klikamy na ikonę Mój komputer na pulpicie - PRAWYM klawiszem myszy i dajemy - zarządzaj. Jeśli otworzy się Menedżer serwera - jesteśmy dalej na serwerze - POWINNO się otworzyć okno - zarządzanie komputerem. Instalujemy co chcemy. I TU DODATKOWY GRATIS - jeśli chcemy Sklep - kopiujemy z pliku.txt - który jest w paczce - polecenie - i wklejamy do okna powershella otwartego jako admin. Dajemy - enter - i czekamy dosyć chwilę - powinien pojawić się sklep w menu startowym - trzeba na chwilę przełączyć menu start z StartALLBack na org. TO DZIAŁA TEŻ NA NOWYM LTSC - NIE TRZEBA NIC WIĘCEJ. Tzn to polecenie w powershellu - nie trzeba tych innych kroków. 6. Instalujemy co chcemy ze sklepu - jeśli potrzebujemy. 7. Poleceniem - Z pro11-na serwer11.cmd - przełączamy się z powrotem na serwera. Na serwerze nie będzie działać sklep. - link do pobrania paczki - - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelek1980 Posted January 22, 2022 Report Share Posted January 22, 2022 A można cały czas korzystać z opcji klienta? Będzie wszystko działało? Czy jednak muszę się przełączyć z powrotem?Wysłane z mojego M2010J19SY przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 22, 2022 Report Share Posted January 22, 2022 Podobno tak - w pobranej paczce - Z win 11 - skopiować folder - Branding - i zamienić go z orginałem w C:Windows/Branding Aktywować i podobno będzie się na pro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 22, 2022 Report Share Posted January 22, 2022 33 minuty temu, zbigniew59 napisał: Sposób na przełączanie się z serwera na klienta i z powrotem - w paczce gotowe .cmd na pro albo enterpris. ( Oczywiście nie ja wymyśliłem tylko zerżnąłem z forum MDL ) Nikt nie jest ALFĄ i OMEGĄ ale OK że to znalazłeś też wcześniej myślałem o takim " myku " w innych " modelach " a teraz jestem w......ny na Ciebie bo mi roboty nadałeś . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klopsidlo Posted February 18, 2022 Report Share Posted February 18, 2022 Czy można w jakikolwiek sposób "rozbroić" wygasanie systemu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabrex11 Posted February 18, 2022 Report Share Posted February 18, 2022 4 godziny temu, Klopsidlo napisał: Czy można w jakikolwiek sposób "rozbroić" wygasanie systemu? zakupić w sklepie ;-) Masz 180 dni... jak bawiłem się w systemy serwerowe, nigdy dłużej nie miałem, bo zawsze coś się kombinowało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FILAGOL Posted February 18, 2022 Report Share Posted February 18, 2022 Dzień Dobry Gość jak zrobić aby mieć zdjecie w wierszu polecen tak jak jest u Ciebie ? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kama1511 Posted August 23, 2022 Report Share Posted August 23, 2022 Wygląda na to że ten mod we wrześniu przestanie działać. Szkoda wielka że Autor dalej nie modyfikuje. U mnie śmiga na 10 letnim sprzęcie! Może dlatego że jest tak małe zainteresowanie tym systemem. A może ktoś natknął się na innego moda z Win Server 2022,to poproszę o link. Pozdrawiam wszystkich . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts