Skocz do zawartości

Asus Rog G55VW problem z turbo boost

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka wszystkim mam laptopa jak w tytule i73610qm i w biosie mam na turbo boost podbija sam na 3.3ghz ale problem lezy, bo jak mam wlaczone to sie laptop wywala resetuje sie wylacze boosta juz normalnie chodzi tam sa jakies wartosci power limit 1 power  limit 2 ale ustawione na defulcie ale wywala nie wiem czy wartosci zmieniac czy o co chodzi ze go wywala

Opublikowano
W dniu 30.10.2021 o 21:33, BartAcid napisał:

To obawiam się iż on może być problemem. Do tego sprzętu chyba powinien być co najmniej 120W. CO masz na spodzie łapka napisane, bo nie wydaje mi się iż przy tym konfigu będzie tam mniej jak 6A?

180w 9a tak pisze :D 

Opublikowano

Dodatkowo pełna moc laptopa osiągana jest przy podłączonym zasilaczu właściwej mocy i naładowanej baterii w minimum 60%. W czasie pełnego obciążenia procesora i karty graficznej laptop korzysta z całej mocy zasilacza oraz wysysa baterię.

Opublikowano

wgl nic nie rozumiem z tego co piszecie ale mam bateria tylko zasilacz 90w wymiana na 180w juz pomogla ;) juz turbo dziala :), wymiana na 180w duzo dala bateria dziala :), moge wiecej wycisnac z tego lapa ale nie chce mi sie, mam i5 10400f wyjeb.. mam pozdrawiam temat nie aktualny 

Opublikowano

Zasilacz 90W nie był w stanie dostarczyć wystarczającej mocy. I tak dobrze, że bez turbo chodziło. Jak włączałeś turbo lapek padał z braku mocy. Asus nie ma kontroli mocy zasilacza i brał ile fabryka dała. A że fabryka miała za mało to go wywalało.

Ingnito lubi to
Opublikowano

@Ingnito Rozważ UnderVolting CPU i GPU. Ostatnio się tym bawiłem i takie są efekty:

Przed:
przed_hw.PNG?width=1095&height=616

Po:
-140mV_hw.PNG?width=1095&height=616

Dodatkowo okazało się, że coś w sterach miałem namieszane i regulacja SST mi nie śmigała oraz parę funkcji - teraz wszystko śmiga i wyniki w Cinebench R15 z 706,8cb wrosły do 742,4cb (średnia z 5 pomiarów pod rząd). Jak widać po screenach procesor jest chłodniejszy, oszczędniejszy, limitery się nie włączają no i wydajność wzrosła.

Ingnito lubi to