Gość FireSlayder Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2015 Uszanowanie. Mam nadzieję, że to dobry dział. Otóż tak, potrzebuję małej pomocy Posiadam laptopa z zainstalowanym już systemem win 8, aktualizowałem go do win 8.1 i tu pojawia się mały problem. Nadszedł czas, że na mniej więcej rocznym laptopie zapragnąłem przeinstalować system całkowicie od nowa z utratą danych gdzieś po raz 2. Ponownie jednak przejawia się problem, że z tego co wiem win 8.1 po aktualizacji usuwa partycję recovery, także nie mogę z niej skorzystać (przy próbie odświeżenia systemu podczas uruchamiania widuję komunikat, że nie znaleziono partycji recovery)..tak więc kolejny raz muszę pobierać czystą instalkę. Po wielu poszukiwaniach znalazłem ją tutaj :c Jeśli się nie mylę za 1 razem również pobierałem z tego forum. Niemniej jednak nie do końca jestem pewny jaka jest to wersja systemu. Średnio się w tym orientuję. W zakładce system samo logo "Windows 8" oznacza wersję Core czy Pro? Druga sprawa, ma ktoś jakieś poradniki jak wyglądała instalacja czystego systemu z pendrive? Robiłem to pierwszym razem, teraz z uwagi na brak płytek na chwilę obecną również myślę skorzystać z pendrive, jednak nie pamiętam do końca jak się to robiło. Kojarzę, że najpierw trzeba zrobić z pendrive nośnik bootowalny. Tylko jak to było? :v Robiło się to przy pomocy jakiegoś programu (jak tak to jakiego?) czy inne metody? Pytam bo nie mogę sobie przypomnieć jak to robiłem, ani nawet jaką wersję systemu ściągałem, że działało. Z góry dzięki za pomoc Cytuj
slawektor Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2015 Skoro nie ma dopisku PRO, to znaczy że jest to wersja zwykła - core. Jeżeli czysta instalka, Zerknij w ten post: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wystarczy włożyć pędraka, nic nie Musisz robić. Zerknij też tutaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Winda żadnej partycji nie usuwa, czasami są problemy po aktualizacji do Windows 8.1, stąd są na stronach producenta fixy do naprawy. Przynajmniej ma je Asus, Samsung. Jak reszta, trzeba sprawdzić na stronie producenta laptopa. Cytuj
Jakub Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2015 Jak kolega wposmniał. Jeżeli masz partycję Recovery do masz zainstalowany system z plikiem stronnicowania GPT. Opisywać nie będę jak to zrobić ponieważ kolega wyżej podał. Mogę tylko dorzucić programy. Programy udostępniam na forum. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi