Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry

posiadam następującą konfigurację:

Pamięć RAM: G.Skill 16 GB (2x8GB) 3600 MHz Cl 19Ripjaws V

Zasilacz: SilentiumPC Vero M3 700W 80 Plus Bronze

Procesor: Intel Core i5-10600K

Chłodzenie: be quiet! Pure Rock 2 Srebrny 120mm

Obudowa: KRUX Pallas

Płyta Główna: Asus PRIME Z590-P

Monitor: ACER Nitro VG240YPBIIP

Dysk: ADATA 512GB M.2 PCIe Gen4 NVMe Gammix S50 Lite

Karta Graficzna: Nvidia GTX 1650 4GB OC

Karta sieciowa: TP-Link Archer T6E (802.11b/g/n/ac 1300Mb/s) DualBand

Problem polega na tym, ze gdy podłączyłem  dysk M2 do pierwszego gniazda M2 w płycie głównej to przy instalacji system Windows (10 Pro 21h2) go nie widział.

Gdy wszedłem do biosu płyta główna także nie widziała tego dysku

Zaktualizowałem bios do najnowszej wersji (Wersja 1017 2021/08/04) lecz bios nadal nie widział dysku M2.

Pobrałem sterowniki do SATA (Wersja 18.1.2.1034 2021/04/01) lecz Windows przy instalacji nadal nie widział dysku

w końcu przełożyłem dysk do drugiego gniazda i bios zobaczył w/w dysk M2 przełozyłem do gniazada trzeciego i bios takze widzi ten dysk przekładam do pierwszego gniazda bios go nie widzi wkładam trzy dyski M2 do trzech gniazd M2 bios widzi tylko dyski z gniazd dwa i trzy a pierwszego nie

proszę o pomoc co mam zrobić aby dysk był widoczny w pierwszym gnieździe M2 płyty głównej

Jako ciekawostkę dodam iż zadzwoniłem na dział techniczny X-Kom Pan niby chciał mi pomóc (doradził reset biosu do ustawień fabrycznych aktualizacja biosu i pobranie sterowników SATA ze strony Asus-a wrzucić na pendrive z systemem i dodać ręcznie gdyz moze system Windows zainstaluje sterowniki niestety nie pomogła ta metoda podziękowałem za pomoc zadzwoniłem na infolinię Morele Pan który odebrał stwierdził ze nie jest mi wstanie pomoc i się rozłączył Zadzwoniłem do Komputronika zalecili kontakt z firmą Asus i tyle)

Bardzo Was proszę o pomoc

Dziękuję za kazdą możliwa poradę która mi pomoze

Pozdrawiam

Opublikowano

@ampa Dziękuję za informację

czyli aby działało pierwsze gniazdo M2 w  tej płycie głównej musiałbym posiadać intela 11 Generacji a ja mam Generację 10 :-(

a gdy pytałem na infolinii X-Kom-u czy będę mógł zamontować 3 dyski M2 w/w konfiguracji odpowiedziano mi "Oczywiście bez najmniejszego problemu" i tak to jest się poradzić "ekspertów" brak słów

Opublikowano

Ja jestem w stanie to zrozumieć że ludzie nie są wstanie wiedzieć wszystkiego zwłaszcza jak się sprzedaje tysiące części to trzeba by mieć obcykane tyleż instrukcji, raczej nikt tego nie ogarnie, ja też nie wiedziałem ale wystarczyło zerknąć do tejże...ale tak po prawdzie to się da zamontować jak podali na infolinii, przecie nie musieli wiedzieć że nie masz odpowiedniego procka:D, teraz zmiana na 11 gen i wykorzystasz moc tego dysku.

Opublikowano

@ampa sami mi doradzali przy wyborze w/w części powiedziałem ze chce mieć 3 dyski zamontowane wiec tym bardziej się zdziwiłem gdy okazało się ze 1 z 3 dysków mi nie widnieje w biosie więc nie są takimi "specami" jak się sami określają :OI

Opublikowano

Zadzwoniłem na Infolinię X-Kom-u powiedzieli "Możemy zwrócić Panu kwotę za jeden z dysków M2" i tyle a gdy zapytałem o 11 generację zeby wymienili mi z 10 na 11 " za duza róznica w cenie pomiedzy generacjami więc mozemy jedynie zwrócimy Panu za jeden z dysków lub dopłaci Pan róznice do 11 generacji'

Opublikowano

No ale co tu się dziwić...chcą zwrócić za dysk lub można dopłacić do Gen 11...czego oczekujesz? Ja jak bym miał kasę to dopłacił bym do Gen 11 bo chyba o to chodziło że wezmą tego procka i dadzą nowy z dopłatą...chyba że źle zrozumiałem. Ten komputer był wzięty w całości z dyskami czy dokupiłeś dyski (dysk) bo to też różnica, jeśli kupowałeś jako całość bo miało działać to całość można zwrócić chyba do jakiegoś czasu.

BartAcid lubi to
Opublikowano

@ampa kupiłem komputer na części   wszystko w X-Kom przyszedł do mnie w pudełkach sam go składałem

Doszedłem do wniosku ze tą kwotę którą zwrócą mi za jeden z dysków dołozę do 11 generacji Intela i po problemie a dysk dokupie z czasem :-)