cultstyle Opublikowano 18 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2021 Cześć, Taka oto sytuacja: Laptop Dell przywieziony z zachodu. Problem hasła na biosie został rozwiązany. Dysk zabezpieczony security managerem. Zrobiłem tak: DiskPart-->clean i licząc na to, że problem będzie rozwiązany - ździwiłem się. Dysk cały czas jest zablokowany. Nie można np. użyć funkcji "secure erase" itp. Czy ktoś ma doświadczenie w tej materii ? Czym taki dysk można przywrócić do stanu używalności ? Cytuj
GT500s Opublikowano 18 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2021 Spróbuj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
cultstyle Opublikowano 12 Listopada 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2021 Podane na stronie master password niestety nie pasuje podejrzewam, że pasowało do starszych dysków samsung. Cytuj
marcelgg Opublikowano 13 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2021 A jeśli Samsung Magician nie wykona zadania (powinien), możesz wypróbować Dystrybucję Live Linux i polecenie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ale dane są tracone. Cytuj
cultstyle Opublikowano 14 Listopada 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2021 Samsung Magician nie poradzi sobie. Podczas próby zakomunikował, iż: "The selected drive is encrypted. Decrypt the drive and try again" Odnośnie użycia hdparm: U mnie jest nieco inna sytuacja niż w opisie na stronie ATA Secure Erase. Różnica polega na tym, iż w polu "Security" mój dysk ma status "locked" i nie nadasz do niego hasła według opisu ze stronki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi