Skocz do zawartości

Bootowanie z NVMe na platformie Haswell (4gen)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oficjalnie jest to możliwe tylko dla płyt z chipsetami serii Z97. Nieoficjalnie... działa na każdej płycie głównej z UEFI AMI, po małej modyfikacji BIOSu (tu UEFI, ale zostawmy BIOS, by każdy wiedział o co chodzi).

Na samym początku musimy się zaopatrzyć w dump bądź plik BIOSu dla naszej płyty głównej. Dump można zrobić narzędziem qFlash w przypadku płyt Gigabyte (z takiej korzystam) lub np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Wybór zostawiam wam, ja po prostu pobrałem BIOS ze strony producenta ;)

Oczywiście nie jest tak, że sam na to wpadłem i jest to całkowicie mój poradnik - bazuję na poradniku z win-raid:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Pobieramy program MMTool 4.50.0023. Uruchamiamy i przez Load Image ładujemy nasz plik BIOSu.

Xs7nQXq.png

Zjeżdżamy w dół listy modułów, szukając takiego o nazwie CSMCORE - klikamy w niego.

Ponieważ moduł CSMCORE jest obecny w prawie wszystkich BIOS-ach AMI UEFI i zawsze znajduje się w wolumenie DXE, do którego należy włożyć moduł NVMe, znajdujemy się teraz w wolumenie docelowym. Uwaga: W bardzo rzadkim przypadku, gdy MMTool nie pokazuje żadnego modułu o nazwie "CSMCORE", powinieneś przewinąć okno MMTool z wyszczególnionymi modułami, aż znajdziesz pierwsze z literami "DXE" w nazwie. W ten sposób możesz być pewien, że znajdujesz się we właściwym "Woluminie sterownika DXe", do którego należy zaaplikować moduł NVMe.

AweS9A1.png

Wybierz kartę Insert, następnie browse i wskaż pobrany wcześniej moduł NVMe.

0WsTnHC.png

Możesz wybrać w obszarze "Insert FFS Options" GUI MMTool, czy chcesz wstawić poprzednio wybrany moduł "tak jak jest" (opcja normalna) czy w formie "skompresowanej" (opcja w przypadku ograniczonej przestrzeni w DXE).

W przypadku mojej płyty Gigabyte GA-H87-HD3 musiałem skorzystać z modułu w wersji skompresowanej (small) - z powodu ledwie 8MB flash.

Na samym końcu klikamy oczywiście Insert:

m620665.png

Po kliknięciu Save image - możemy flashować tak zmodyfikowany BIOS do naszej płyty głównej - pamietając o zrobieniu backupu.

Moduły NVMe w załączniku.

W przypadku mojej płyty - Gigabyte GA-H87-HD3 i dysku GoodRAM PX 500 NVME 512GB oraz adaptera PCI-e -> M2 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] transfery wyglądają tak:

ABpkFUQ.png

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

BartAcid lubi to