razor1995 Opublikowano 11 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2021 Oficjalnie jest to możliwe tylko dla płyt z chipsetami serii Z97. Nieoficjalnie... działa na każdej płycie głównej z UEFI AMI, po małej modyfikacji BIOSu (tu UEFI, ale zostawmy BIOS, by każdy wiedział o co chodzi). Na samym początku musimy się zaopatrzyć w dump bądź plik BIOSu dla naszej płyty głównej. Dump można zrobić narzędziem qFlash w przypadku płyt Gigabyte (z takiej korzystam) lub np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Wybór zostawiam wam, ja po prostu pobrałem BIOS ze strony producenta Oczywiście nie jest tak, że sam na to wpadłem i jest to całkowicie mój poradnik - bazuję na poradniku z win-raid: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pobieramy program MMTool 4.50.0023. Uruchamiamy i przez Load Image ładujemy nasz plik BIOSu. Zjeżdżamy w dół listy modułów, szukając takiego o nazwie CSMCORE - klikamy w niego. Ponieważ moduł CSMCORE jest obecny w prawie wszystkich BIOS-ach AMI UEFI i zawsze znajduje się w wolumenie DXE, do którego należy włożyć moduł NVMe, znajdujemy się teraz w wolumenie docelowym. Uwaga: W bardzo rzadkim przypadku, gdy MMTool nie pokazuje żadnego modułu o nazwie "CSMCORE", powinieneś przewinąć okno MMTool z wyszczególnionymi modułami, aż znajdziesz pierwsze z literami "DXE" w nazwie. W ten sposób możesz być pewien, że znajdujesz się we właściwym "Woluminie sterownika DXe", do którego należy zaaplikować moduł NVMe. Wybierz kartę Insert, następnie browse i wskaż pobrany wcześniej moduł NVMe. Możesz wybrać w obszarze "Insert FFS Options" GUI MMTool, czy chcesz wstawić poprzednio wybrany moduł "tak jak jest" (opcja normalna) czy w formie "skompresowanej" (opcja w przypadku ograniczonej przestrzeni w DXE). W przypadku mojej płyty Gigabyte GA-H87-HD3 musiałem skorzystać z modułu w wersji skompresowanej (small) - z powodu ledwie 8MB flash. Na samym końcu klikamy oczywiście Insert: Po kliknięciu Save image - możemy flashować tak zmodyfikowany BIOS do naszej płyty głównej - pamietając o zrobieniu backupu. Moduły NVMe w załączniku. W przypadku mojej płyty - Gigabyte GA-H87-HD3 i dysku GoodRAM PX 500 NVME 512GB oraz adaptera PCI-e -> M2 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] transfery wyglądają tak: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] BartAcid lubi to Cytuj
hiduken Opublikowano 27 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2022 Mam problem, wyskskuje mi błąd przy zapisywaniu: "Firmware write error". Co zrobić aby zapisał? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi