John Marston Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Cześć, mam uszkodzony lub uszkodzone gniazdo przycisku power w laptopie dell studio 1555 przez co nie mogę uruchomić laptopa. Czy jest jakiś alternatywny sposób aby włączyć płyte główną gdyż nie chcę mi się narazie zamawiać nowego przycisku? Cytuj
Widzior Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Oczywiście, przylutować kabelki i na krótko albo nawet śrubokrętem zewrzeć Sam tak matce tableta przerobiłem, jak rozdupcyła włącznik. Cytuj
John Marston Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2021 3 minuty temu, Widzior napisał: Oczywiście, przylutować kabelki i na krótko Sam tak matce tableta przerobiłem, jak rozdupcyła włącznik. Tylko co i jak bo nie ogarniam zbyt lutowania Cytuj
Nieobecny Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zdemontuj przycisk - na pewno dochodzą do niego 2 kabelki. Jak je zewrzesz na chwilę, to włącza się laptop. P.S. Gorzej jak dochodzi taśma i wychodzi ona prosto z gniazda na płycie. Cytuj
tadziu123 Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2021 5 godzin temu, John Marston napisał: Tylko co i jak bo nie ogarniam zbyt lutowania Może ten temat cię zainteresuje . na dole tematu jest opisane przez osobę swagman1 jakie piny połączyć razem na chwilę. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
FILAGOL Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2021 @John Marston nie łatwiej kupić nowy włącznik ? :-) Cytuj
BartAcid Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Zewrzyj czymś metalowym piny 3 i 4 złącza J3 czyli tego co wchodzi taśma/wtyczka przycisku. Jak ci lapek nie wstanie to go zanieś do serwisu bo ma większe uszkodzenia. Cytuj
tadziu123 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2021 autor tematu ma taki włącznik, więc teoretycznie musi na chwilę zewrzeć pin1(czarny kabelek) z pin 3(czerwony kabelek). Cytuj
BartAcid Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Na schemacie na 4 pinie też jest masa więc wychodzi na to samo. Cytuj
John Marston Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2021 probowalem roznych sposobow i nic jednakze zaobserwowalem cos dxiwnego, jak podlacze ladowarke czasami dioda swieci przez kilka sekund (tak jak to bylo zawsze) a czasami swieci non stop i niewiem czy plyta jest walnieta czy co Cytuj
John Marston Opublikowano 8 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2021 update do tematu: rozebralem dzis laptopa do plyty glownej bo mialem czas i zauwazylem ze uwalone są 2 piny, czy jest mozliwosc wylutowania tego gniazda i wlutowania nowego czy trzeba od razu nową płyte którą trudno znaleźć Cytuj
Gość Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2021 Oczywiście że idzie to naprawić nie trzeba wymieniać dla tego uszkodzenia całej płyty. Cytuj
John Marston Opublikowano 8 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2021 tylko że chyba nie idzie tego nigdzie kupić Cytuj
tadziu123 Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2021 2 minuty temu, John Marston napisał: tylko że chyba nie idzie tego nigdzie kupić a może wystarczy lut poprawić lutownicą ,daj jakieś foto z tym złączem jak to wygląda. Cytuj
John Marston Opublikowano 8 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2021 15 minut temu, tadziu123 napisał: a może wystarczy lut poprawić lutownicą ,daj jakieś foto z tym złączem jak to wygląda. laptopa zlozylem juz wiec nie mam jak, powiem tylko ze w zlaczu na plycie byly 4 piny, drugiego i czwartego nie ma Cytuj
BartAcid Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2021 one są od diody powera. Masz lutownicę? Umiesz lutować choć troszkę? Przylutuj na stałe kable do 1 (czarny) i 3 (czerwony) i po kłopocie. Masz schemat powyżej przecież. A że nie zrobiłeś zdjęć jak miałeś to na wierzchu to teraz albo nie zawracaj głowy czy da się to naprawić albo rozkręć i zrób zdjęcia. Całe 2 śrubki by zdjąć ramkę i klawiaturę i mieć dostęp do gniazdka. Strasznie dużo roboty. tadziu123 lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi