MateuszCOMPANY Posted August 13, 2021 Report Posted August 13, 2021 Windows 7 W moim systemie pojawił się podmiot "TWÓRCA-WŁAŚCICIEL" który odbiera mi dostęp do plików na dysku C Jak widać na zdjęciu, nie mam żadnych uprawnień, a jestem adminem. Nie wiem skąd to się wzięło, wcześnie wszystko działało bezproblemowo Jak biorę edytuj, i nadaję w nim pełną kontrolę to zaraz mi wszystko się samo odptaszkowywuje do punktu wyjściowego. Nie mogę tego usunąć ani nic z tym zrobić. Jak się tego pozbyć? Quote
Nieobecny Posted August 13, 2021 Report Posted August 13, 2021 Big Scale Racing i masz odpowiedź. Może wystarczy zwykłe odinstalowanie. Quote
MateuszCOMPANY Posted August 13, 2021 Author Report Posted August 13, 2021 Jaka odpowiedź? Problem dotyczy całego Programu Files, a nie big scale racing [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Nieobecny Posted August 13, 2021 Report Posted August 13, 2021 Przecież jak sprawdzisz zabezpieczenia we właściwościach folderu Program Files, to zawsze w zakładce TWÓRCA-WŁAŚCICIEL jest puste pole i nie ma żadnych opcji do zaptaszkowania. Quote
MateuszCOMPANY Posted August 13, 2021 Author Report Posted August 13, 2021 W program files robię np. zmiany w notatniku i nie mogę go zapisać bo mam odmowę dostępu. Z kolei foldery na pulpicie są kontrolowane przez SYSTEM i wszystko działa ok, nie ma tam TWÓRCA WŁAŚCICIEL Wcześniej tego też nie było w program files, tylko nadrzędnym podmiotem był SYSTEM. Quote
Nieobecny Posted August 13, 2021 Report Posted August 13, 2021 Coś ci się pomyliło chyba. Wszystko jest prawidłowo. Raczej masz plik tylko do odczytu albo nie za bardzo wiem o co ci chodzi. Quote
MateuszCOMPANY Posted August 13, 2021 Author Report Posted August 13, 2021 To dlaczego utraciłem dostęp do zmian plików? System traktuje mnie jak bym się zalogował z konta Gość Np. pojawiły się też tarcze przy Usuń oraz Zmień Nazwę. Quote
Nieobecny Posted August 13, 2021 Report Posted August 13, 2021 Nie wiem co zrobiłeś. Wirus? Uaktywnij sobie konto administratora, a pozostałe konta usuń. net user administrator /active:yes Quote
MateuszCOMPANY Posted August 13, 2021 Author Report Posted August 13, 2021 Tak, był wirus sality który infekował pliki exe. Było po nim dużo sprzątania, może któryś z cleanerów mi namieszał. Quote
Nieobecny Posted August 13, 2021 Report Posted August 13, 2021 Nie masz konta admina. Najpierw musisz uruchomić konsolę cmd jako administrator, aby aktywować konto administratora. C:\Windows\System32> Quote
MateuszCOMPANY Posted August 13, 2021 Author Report Posted August 13, 2021 Poszło Tylko teraz mam dwa konta przy logowaniu. Quote
Nieobecny Posted August 13, 2021 Report Posted August 13, 2021 To drugie usuń albo zostaw - Twój wybór. Quote
MateuszCOMPANY Posted August 13, 2021 Author Report Posted August 13, 2021 Ale wcześniej na Joanna miałem pełnego admina. To dlaczego nie można go przywrócić z powrotem? Quote
Nieobecny Posted August 13, 2021 Report Posted August 13, 2021 Miałeś konto z uprawnieniami admina, a nie konto admina. Dlaczego nie można przywrócić, to tego nie jestem Tobie w stanie powiedzieć na odległość. 41 minut temu, MateuszCOMPANY napisał: Tak, był wirus sality który infekował pliki exe. Najlepszym wyborem byłby format. Prawdopodobnie podczas połączenia online problemy będą powracać. Na 99% masz go też na wszystkich urządzeniach które w międzyczasie podłączyłeś do komputera. Aaa... i nie wierz w programy antywirusowe i naprawcze. Format koniecznie z usunięciem tablic partycji, bo i tam może siedzieć. Quote
MateuszCOMPANY Posted August 13, 2021 Author Report Posted August 13, 2021 Ok. To aby się przenieść z danymi Joanna na Admina to wystarczy tylko że przekopiuję pliki z C/użytkowicy/Joanna? Czy spersonalizowane dane dla tego konta znajdują się jeszcze gdzie indziej ? Quote
Nieobecny Posted August 13, 2021 Report Posted August 13, 2021 Pliki i foldery z danymi możesz sobie przenosić dowolnie, jednak w zależności co i na czym robiłeś, to różne pliki konfiguracyjne mogą być porozrzucane w różnych miejscach. Niektóre zainstalowane programy też mogą mieć problemy ze ścieżką lub właśnie jakimiś plikami konfiguracyjnymi umieszczonymi w folderach osobistych. Quote
jarexpol Posted August 14, 2021 Report Posted August 14, 2021 20 godzin temu, MateuszCOMPANY napisał: Tak, był wirus sality który infekował pliki exe. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Może nie do końca posprzątałeś. Quote
Recommended Posts