dudijack Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Z racji tego, że autor tego bardzo dopracowanego moda ma wyłączone wiadomości prywatne, pozwolę sobie zadać pytanie w tym wątku. Czy autor planuje wydać swojego moda na bazie Windows 11? Cytuj
plusik Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Z tego co wiem to ma taki zamiar i prawdopodobnie nad tym pracuje ale na razie ma inne priorytety. Trzeba uzbroić się w cierpliwość . Pozdrawiam. Cytuj
tadziu123 Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2023 4 godziny temu, dudijack napisał(a): Czy autor planuje wydać swojego moda na bazie Windows 11? Odpowiedział na pytanie w tym temacie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] seba007 lubi to Cytuj
Ziggy Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2023 W dniu 14.04.2023 o 11:34, dudijack napisał(a): Z racji tego, że autor tego bardzo dopracowanego moda ma wyłączone wiadomości prywatne, pozwolę sobie zadać pytanie w tym wątku. Czy autor planuje wydać swojego moda na bazie Windows 11? Nawet w tym wątku się wypowiedział, kilka stron wcześniej ;) ( 27-ma) Cytuj
davidini Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Używam tej edycji W10, mam problem z kopiowaniem plików. Kopiuj, wklej, windows analizuje wielkość i nie przenosi danych. Sytuacje ratuję totalcommanderem, ale pierwszy raz się z czymś takim spotykam, Ktoś miał podobny przypadek? Cytuj
plusik Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Weź poszukaj sobie tu na forum jakiś nowszy system te od sromotnika są już mocno przestarzałe i trzeba czekać aż zrobi i wstawi coś nowszego .Taka jest moja rada . Pozdrawiam LAGUNA lubi to Cytuj
davidini Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2023 3 godziny temu, plusik napisał(a): Weź poszukaj sobie tu na forum jakiś nowszy system te od sromotnika są już mocno przestarzałe i trzeba czekać aż zrobi i wstawi coś nowszego .Taka jest moja rada . Pozdrawiam Sugerujesz, że brak aktualizacji wyłącza kopiuj-wklej? Cytuj
wbak1102 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Ja mam tą wersje systemu i takie cuda się nie dzieją,masz skopany system i tyle. BodziuRat lubi to Cytuj
davidini Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2023 W związku z tym, że wersja "lite" ma usunięte część telemetrii- czy użycie removeSPY dostępnego na forum nie popsuje modyfikacji sromotnika? Czy może używacie czegoś innego? Cytuj
DDragon Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2023 W dniu 3.09.2022 o 09:32, BodziuRat napisał(a): "W wersji "lite" nie działa logowanie do sklepu M$ i aplikacji Xbox po włączeniu optymalizatora usług z prawokliku. Po przywróceniu ustawień domyślnych działa ok. Da się to obejść żeby po optymalizacji działało logowanie to tych aplikacji?" Ręcznie poustawiaj usługi. Pytanie odnośnie logowania się do usług microsoft - nie chcę włączać ustawień domyślnych na wersji Lite - czy ktoś orientuje się jakie usługi można ręcznie konfigurować aby móc logować się do konta microsoft na systemie? Cytuj
franekfranek Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Koledzy zanim Sromotnik przygotuje kolejne aktualizacje, pomyślałem, żeby zgodnie z Waszymi sugestiami dodać do tej wersji systemu programem NTlite brakujące łatki bezpieczeństwa. Na niczym innym mi nie zależy. Postawiłem system, zainstalowałem NTlite. Korzystając z instrukcji: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W oknie NTlite pojawiło się kilka "aktualizacji" jak poniżej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 1 które pliki dograć ? Dałoby radę zaktualizować do ostatniego wydania 22H2 ??? 2 rozumiem, że powinienem: - obraz systemu JG10 wypakować do jakiegoś folderu np "sysJG10" - wskazać ten folder w NTlite dalej zgodnie z instrukcją: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ? 3 jeszcze kwestia wydajności, u mnie po zainstalowaniu i czyszczeniu DISM oraz "czyszczenie z narzędzi PPM" jest 66 procesów, a zajętość RAM ok 0,9 GB: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sromotnik na zrzucie przedstawia 33 procesy i ok 0,7 GB RAM ... który to skrypt z folderu tuning doczyszcza system ?? 4 Sromotnik napisał w pierwszym poście: "2. System można aktualizować oraz pobierać aplikacje ze Sklepu." sprawdziłem aktualizacja WU domyślnie działa w wersji PRO defender off, w LITE i EXTREME domyślnie brak - to tak dla wiadomości innych 5 może jakaś zrzutka $ dla Sromotnika, żeby nieco przyśpieszyć prace nad JG11 ale też wynagrodzić prace włożone we wcześniejsze świetne systemy ? Cytuj
Wyga Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Po pozytywnym doświadczeniu z W7 od SROM-otnika chciałem zainstalować W10 z tego tematu, ale instalacja zacina się w momencie nadawania PIN-u. Próbowałem zwykłej wersji Pro oraz Pro Lite, nagrywałem też instalator na pendrive'a dwukrotnie. Czysta wersja W10 z innego źródła zainstalowała się bez problemu. Póki co zapoznaje się z systemem i pewnie wkrótce będę robił drugie podejście do wersji odchudzonej. Cytuj
Adek890127 Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Może mi ktoś powie jak zrobisz aby ten pasek był NORMALNY? TAKI JAK W ZWYKŁYm 10tce? Bez tej ikony? I jak przywrócić animacje? Niby są wl w systemie, ale nadal ich brak :/. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
stens Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2023 klikasz ppm na menu start właściwości i wyłączasz przeźroczystość. Cytuj
Adek890127 Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2023 20 godzin temu, stens napisał(a): klikasz ppm na menu start właściwości i wyłączasz przeźroczystość. Tzn biega mi o te informacje co są podane i ta ikona obok jak np szerokość Dantego zdjęcia itp, w zwykłej 10cd było było to inaczej i bardziej mi pasowało. O jak na screenie gdzie gość ma dużo mniejszy ten dolny pasek. O to mi chodzi, żebym nie miał tej dużej ikony i info ze dany obrazek ma tyle pixel na tyle. Da się to zrobić żeby było po staremu czy nie bardzo? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Wyga Opublikowano 2 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2023 W dniu 21.04.2023 o 10:40, davidini napisał(a): W związku z tym, że wersja "lite" ma usunięte część telemetrii- czy użycie removeSPY dostępnego na forum nie popsuje modyfikacji sromotnika? Czy może używacie czegoś innego? Nie popsuje, bo sam autor tej modyfikacji w folderze TUNING dodał kilka programów, a w tym RemoveSpy_AIOv24. U mnie ogólnie wszystko działa do momentu odpalenia OOSU10 tzn. system dalej hula, ale nie mogę już zrobić obrazu partycji Macrium Reflect, bo ten sypie błędami. Chyba zostanę przy RemoveSpy na poziomie High oraz wyczyszczonym autostarcie. Na laptopie ten system chodzi i tak dużo sprawniej niż czysta 10. Obecnie testuję wersję Extreme i jestem bardzo zadowolony. Laptop śmiga elegancko, choć demonem prędkości nie jest (Intel Core i3-4000M, 4 GB RAM-u i HDD), wstaje szybko, w menedżerze urządzeń zero wykrzykników, przejście z Siódemki jest wręcz bezbolesne, a wizualnie interfejs nawet mi się bardziej podoba. StartIsBack jest świetny, łatwo się go konfiguruje, pozostałe wbudowane narzędzia optymalizacyjne też są spoko, choć korzystałem tylko z funkcji czyszczenie, Autoruns, Optymalizatora Usług, zmieniłem parę rzeczy za pośrednictwem Dism++ (wywaliłem kosz z pulpitu, bo był okropny, choć po zmianie ikon na czarne sporo zyskał). Póki sprzęt służy do przeglądania internetu, pdf-ów i zdjęć, pracy z pakietem Libre Office oraz trochę multimediów z użyciem Spotify, VLC Media Player i foobar2000. Mam parę obrazów partycji systemowej, gdyby się coś schrzaniło (do zrobienia kopii trzeba ustawić domyślne usługi, bo kopiowanie woluminów w tle jest wyłączone). Z ciekawości może spróbuję zainstalować jakąś grę i jak wszystko będzie banglać to ta sama wersja systemu poleci na PC-ta. Zainstalowałem Steama, odpaliłem Limbo, wyskoczył komunikat jak poniżej, ale gra i tak się uruchomiła. Wystarczy pobrać aplikację Xbox Game Bar za pomocą Microsoft Store, aby pozbyć się tego okienka. Co ciekawe Windows Defender jest i działa, ale dopiero zacząłem grzebać w opcjach. Warto instalować jakiegoś firewalla i antywirusa czy korzystać z Defendera? Na pierwszy rzut oka wygląda, że Defender mi wystarczy. Na stacjonarce z W7 od lat mam skonfigurowane pod siebie Comodo Internet Security, ale ten pakiet obecnie nie jest raczej polecany. Nie wiem czy jest sens korzystać z tego czyszczenia w Dism++ lub CCleanera, gdy jest funkcja czyszczenie pod PPM? Mam też trochę zagwozdek odnośnie procesów i usług, bo jest tego sporo w porównaniu do Siódemki. Wywaliłem też to co wg mnie nie było potrzebne np. Sprawdzanie kondycji komputera, ale przykładowo co Środowiska uruchomieniowego Microsoft Edge WebView2 mam już wątpliwości. Cytuj
Proceder Opublikowano 31 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2023 spoko windows ale troche muli kiedys mialem od konkurencji to mam wrazenie ze sszybciej smigal Cytuj
Howard512 Opublikowano 4 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2023 Czy wie ktoś jak przywrócić z ppm "Narzędzia" ? Dokopałem się w rejestrze do nich, ale nie wiem jak je przywrócić. Podczas czyszczenia rejestru CCleaner chyba wywalił jakis klucz. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Wyga Opublikowano 5 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2023 W dniu 31.05.2023 o 08:13, Proceder napisał(a): spoko windows ale troche muli kiedys mialem od konkurencji to mam wrazenie ze sszybciej smigal U mnie śmiga elegancko na leciwych sprzętach. PC oparty jest na G3258@4GHz, 8 GB RAM DDR3 oraz dyskach SSD i HDD, a w laptopie siedzi i3-4000M@2,4GHz, 4 GB RAM DDR3 i zwykły twardziel. Stacjonarka lata jak rakieta, laptop na zwykłym W10 Pro mulił, a na tej wersji działa zadowalająco szybko. Korzystam na obu sprzętach z wersji Home Extreme i póki co wszystko działa na lekko odchudzonej ilości usług, a oba urządzenia służą do przeglądania internetu, pracy z Libre Ofifice oraz multimediów typu VLC Player, foobar2000, Spotify itd. Stworzenie obrazu partycji wymaga odpalenia standardowych ustawień usług i czasem ręcznego włączenia odpowiedniej usługi w services.msc. VPN działa po aktywowaniu pierwszych usług - tych potrzebnych do pulpitu zdalnego i właśnie VPN. Jedyny mankament to znikająca co jakiś czas opcja wyszukiwania w StartIsBack, ale wystarczą 4 kliknięcia i znowu wszystko jest jak chcę. Natomiast tylko na stacjonarce nie mam ekranu logowania z tą flagą Windowsa i nie wiedzieć czemu cały czas wyświetla się boot menu mojej płyty głównej. Nie korzystam z żadnych CCleanerów, a nawet z DISM++ czy WinaeroTweaker. Używam jedynie funkcji Czyszczenie, Optymalizatora Usług i Autoruns spod PPM. Wprowadziłem sporo zmian wizualnych (zainstalowałem w pełni czarny motyw, bo ten bazowy z W10 był niedorobiony, odrobinkę uprościłem Eksploratora Plików, zmieniłem ikony na czarne oraz niebieskie, dodałem sporo nowych ikon) i system chodzi bez zarzutu, a przy tym cieszy oko. Po ponad 8 latach z W7 jestem naprawdę zadowolony z przesiadki na W10. Ryzenek lubi to Cytuj
roman.szczyrbow Opublikowano 16 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2023 Witam. Po zbootowanium nie mam do wyboru wersji Pro, tylko home. O co chodzi ? Cytuj
wbak1102 Opublikowano 16 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2023 Pobierz plik z załacznika rozpakuj i plik ei.cfg wrzuc do folderu SOURCES na penie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ^Autor Mr.T Cytuj
roman.szczyrbow Opublikowano 16 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2023 2 godziny temu, wbak1102 napisał(a): Pobierz plik z załacznika rozpakuj i plik ei.cfg wrzuc do folderu SOURCES na penie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ^Autor Mr.T Instrukcja obsługi by sie przydała. Cytuj
wbak1102 Opublikowano 17 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2023 18 godzin temu, wbak1102 napisał(a): Pobierz plik z załacznika rozpakuj i plik ei.cfg wrzuc do folderu SOURCES na penie [ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jaka jeszcze instrukcja ci potrzebna. Instrukcja do botowania : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
ziebasz Opublikowano 17 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2023 Witam! Super robota. A jakimi programami autor się posługiwał przy modyfikacji? Pozdrawiam! Cytuj
TomaszKa Opublikowano 19 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2023 On 6/4/2023 at 11:53 AM, Howard512 said: Czy wie ktoś jak przywrócić z ppm "Narzędzia" ? Dokopałem się w rejestrze do nich, ale nie wiem jak je przywrócić. Podczas czyszczenia rejestru CCleaner chyba wywalił jakis klucz. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przestudiowalem system i zrobilem zrzut rejestru, mozesz to sciagnac tu w zalaczniku [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tutaj jest cala zawartosc do samodzielnej instalacji czy reinstalacji z programami: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] U mnie musialem te dwa wpisy usunac recznie w regedit i ponownie scalic je z rejestrem za pomoca tego pliku. On 5/2/2023 at 11:29 AM, Wyga said: ... Xbox Game Bar za pomocą Microsoft Store, aby pozbyć się tego okienka. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dziala, dzieki! Mam jeszcze jeden problem z systemem, pokazuje mi sie w terminalu takie info: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Problem rozwiazalem przegrywajac plik cmd.exe.mui do katalogu /windows/system32/pl-PL z tej samej wersji Windows 10, z drugiego komputera. W zasadzie przegralem tez katalogi jezykowe /windows/system32/en-GB , /en-US i /pl-PL [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LaptopIpc i seba007 lubią to Cytuj
hawrisor Opublikowano 22 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2023 Siemanko. Mam zainstalowany ten system wersje Extreme. I odyn nie widzi wgl telefonu mimo sterownikow itd. Mozliwe jest to ze to przez system? Dzieki Cytuj
jabirex Opublikowano 22 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2023 2 godziny temu, hawrisor napisał(a): Siemanko. Mam zainstalowany ten system wersje Extreme. I odyn nie widzi wgl telefonu mimo sterownikow itd. Mozliwe jest to ze to przez system? Dzieki ppm z menu wybierz uruchom w trybie domyślnym i powinno być cacy Cytuj
tom-asz Opublikowano 23 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2023 U mnie na czystym w10 jest taki problem że dość długo się ładuje zawartość folderów tutaj jest wszystko OK. Dlatego mam pytanie srom-otnik podzielisz się jakie zmiany zrobiłeś w wersji pro bez lite defender off itp samo pro że teraz ładuje się zawartość w mgnieniu oka ?? Może to ten programik na samym początku co się pokazuje "Czy system został zainstalowany na dysku SSD" ?? Ma ktoś ten programik może udostępnić ?? Cytuj
hawrisor Opublikowano 24 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2023 W dniu 22.06.2023 o 19:22, jabirex napisał(a): ppm z menu wybierz uruchom w trybie domyślnym i powinno być cacy Niestety nie ma czegos takiego jak uruchom w trybie domyślnym (Xiaomi Redmi 7) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi