Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie widział dwa dyski po dodaniu tych wpisów stracił się ten NVME micron a drugi ssd jest widoczny ale to nie wnosiło żadnych problemów, dopiero po usunięciu tych wpisów z rejestru wrócił NVME micron i też nie ma żadnych problemów to jakieś placebo.

• Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Niestety nic pomogło, nowa wersja ikonki zasilania wraz z nowym menu start została wyłączona, powróciła stara biala ikonka i brak % :) no cóż albo nowe menu start albo nowa ikonka :) dwie rzeczy to za dużo na  jeden raz :) (komendy włączające vivetool nie pomagają)

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Za dobrze by było jak by miało wszystko działać na 100%

może jeszcze to 

pierwszy wpis od ali:)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

a jak nie to ją pisakiem pociągnij.:D

Opublikowano

Cytat

Microsoft przechodzi na Rust. AI przepisze Windowsa z C/C++ do 2030 roku
Microsoft zapowiedział jedną z najbardziej radykalnych zmian w swojej historii inżynieryjnej. Firma planuje całkowite odejście od kodu pisanego w językach C i C++ do 2030 roku, zastępując go rozwiązaniami generowanymi i przepisywanymi z pomocą sztucznej inteligencji. Deklaracja ta padła w momencie wyjątkowo niewygodnym, ponieważ kilka miesięcy wcześniej koncern przyznał, że kluczowe elementy Windows 11 pozostawały w stanie awarii przez niemal cały kwartał.

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Microsoft przygotowuje aktualizację Windows 11, która ma istotnie poprawić działanie wyszukiwania plików w Eksploratorze plików. Zmiany obejmują sposób indeksowania danych przechowywanych na dyskach, a ich efektem ma być krótszy czas oczekiwania na wyniki oraz wyraźnie niższe zużycie pamięci operacyjnej i mocy procesora podczas codziennej pracy z plikami. Dla użytkowników, którzy spędzają wiele godzin w menedżerze plików, to jedna z najbardziej wyczekiwanych poprawek ostatnich miesięcy.

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Jak by ktoś jeszcze chciał, a może gdzie indziej się go wykorzysta (Panowie składający systemy) @Kocurek @srom-otnik

Bulk Crap Deinstalator (w skrócie BCUninstaller lub BCU) jest wolny (jak w mowie i piwo) dezinstalator programów masowych z zaawansowaną automatyzacją. Wyróżnia się usuwaniem dużych ilości aplikacji przy minimalnym lub żadnym wkładzie użytkownika, podczas gdy wymagający obok nie wiedzy technicznej.

Może wykryć większość aplikacji i gier (nawet przenośnych lub niezarejestrowanych), oczyścić resztki, wymusić odinstalowanie, automatycznie odinstalować zgodnie z premade listami i wiele więcej.

Kocurek lubi to
Opublikowano
W dniu 26.12.2025 o 18:42, LAGUNA napisał(a):

Jak by kogoś interesowało i chciał się pozbyć "aligatora"

Testowałeś?

Połowa rzeczy mi po tym "cudzie" przestała działać. Funkcja Revert nic nie naprawiła/przywróciła.

Całkowita reinstalacja systemu.

Opublikowano

To  też zależy co się chce,powoli

U mnie  nic nie rozwaliło (ale zawsze przed takimi zabawami robię obraz)

przetestowana u mnie na 5 ciu komputerach tzn. systemach i wszystko  działa prawidłowo nic nie  zawiesiło nic nie rozwaliło systemu.

Ale podchodzić z rozwagą do takich ulepszeń.

Damiann. i Groszek1962 lubią to
Opublikowano

Odnośnie jeszcze tego przyspieszania

Wykonując test prędkości na komputerze z Windowsem mogliśmy nie widzieć pełnej prędkości deklarowanej przez producenta, co wynikało z podejścia do obsługi dysków NVMe. Jak twierdzą autorzy z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], system Microsoftu miał postrzegać najszybsze nośniki SSD jako urządzenia SCSI dzięki implementacji starszego miniportu. 

Jednak teraz producent wprowadził natywny sterownik NVMe dla systemu Windows Server 2025.

Groszek1962 i Kocurek lubią to
Opublikowano

Na czysto zainstalowany win 11 25H2 dodane wpisy do rejestru mi coś dużo podskoczyło w wynikach i nastąpiła zmiana wpisu w menadżer urządzeń zaznaczyłem na foto, nie wiem co o tym myśleć wcześniej też dodałem wpisy i nic nie wzrosło a teraz nie wiem co się stało.

Drugi dysk tak samo podskoczył  choć w zapisie mało.

Opublikowano

tylko miejcie na uwadze to:

Dlaczego miałbym odrzucać darmowe zwiększenie wydajności mojego dysku i co za tym idzie komputera? Ponieważ sterownik nie jest dedykowany zwykłym posiadaczom komputera z Windowsem. Aby go zainstalować, nie wystarczy tylko wejść w menedżera urządzeń systemu. Należy wprowadzić kilka poleceń podanych przez Notebookcheck do terminala systemowego.

W tym przypadku zaleca się jednak ostrożność. Jeśli nie wie się tego, co się właściwie robi, lepiej zrezygnować z instalacji nowego sterownika. Nie wszystkie dyski SSD muszą być kompatybilne z oprogramowaniem. W najgorszym przypadku jednak coś się może zepsuć, a użytkownik straci pliki lub nawet dostęp do systemu operacyjnego. 

żeby potem nie było że przez "głupi wpis" rozwaliło system.

Jak ktoś chce tylko robić z głową.:) Myśleć

Groszek1962 i Kocurek lubią to
Opublikowano

@LAGUNA mam hipotezę, że Microsoft dokonał kontrolowanego wycieku, aby zwykli Użytkownicy testowali nowy sterownik i komentowali jak działa - a jak coś by się stało np. utrata danych -to umyją ręce, bo "to nie jest sterownik przeznaczony do domowych zastosowań" - chociaż firmy zazwyczaj dostawały porządne rozwiązania :)

Opublikowano

A może ktoś tak Nowym Rokiem  jest chętny a przede wszystkim zna się na tym i śledzi te tematy -  a mianowicie zrobić watek na tym forum o aplikacji vivetool wraz z opisami  wszystkich numerow id , co zmienia/włącza itp , podzielone na biuldy itp.

Na nacie tego pelno, takze i tutaj, tylko porozbijane po watkach, tematach itp :(

Opublikowano
4 godziny temu, Portalnet napisał(a):

A może ktoś tak Nowym Rokiem  jest chętny a przede wszystkim zna się na tym i śledzi te tematy -  a mianowicie zrobić watek na tym forum o aplikacji vivetool wraz z opisami  wszystkich numerow id , co zmienia/włącza itp , podzielone na biuldy itp.

Na nacie tego pelno, takze i tutaj, tylko porozbijane po watkach, tematach itp :(

A Ty się nie podejmiesz? 😁

FILAGOL lubi to
Opublikowano

Tak Windows 10 i 11 już nie aktywujesz. Koniec balu

Aktywacja z pomocą telefonu była mało wygodna, archaiczna, ale skuteczna, gdy komputer nie miał dostępu do Internetu albo gdy system uparcie odmawiał współpracy. Bez absolutnie żadnego szumu, Microsoft odciął ostatnią oficjalną możliwość aktywacji Windows w trybie offline. Nie dodzwonicie się już na infolinię, gdzie automat przekazywał Wam ciąg znaków do wpisania w mechanizmie aktywacji offline systemu Windows.

Opublikowano

Dzień dobry,

Na wstępie powitam moderów jak i użytkowników forum :) piszę z zapytaniem do was - a nie chce zakładać nowych wątków i zaśmiecać treści na forum.

Czy byli zainteresowani przetestowaniem i wyrażeniem opinii na temat modyfikacji Windows 11 - teraz głównie z przeznaczeniem Home?  Jest tu Elita wśród moderów tego środowiska, ale moze ktoś się znajdzie chetny? 

To jest trochę mój powrót w tą tematykę na "otwarty rynek" więc nie są to moje kroki nowicjusza :) 

Pozdrawiam

LAGUNA lubi to
Opublikowano

w komentarzach pod tym filmem 

Użytkownik: @hi-ker

napisał: "Mordo, weź to wyp i zainstaluj Linuxa albo jakiegoś moda z WinClub a nie godzina gadania bez sensu"

Rozbawiło mnie to i zrobiło mi się miło 🙂

iż ktoś wspomniał o naszym forum 🙂

Pozdrawiam

Kocurek i LAGUNA lubią to
Opublikowano

@FILAGOL  t o jest też troszkę tak jak z kierowcami, mają auta z wypasionymi systemami bezpieczeństwa ,a zabijają się lub co gorsza innych.:) 

Ktos się bawił lub chce.

zen888, FILAGOL i JanKo66 lubią to
Opublikowano
15 godzin temu, FILAGOL napisał(a):

w komentarzach pod tym filmem 

Użytkownik: @hi-ker

napisał: "Mordo, weź to wyp i zainstaluj Linuxa albo jakiegoś moda z WinClub a nie godzina gadania bez sensu"

Rozbawiło mnie to i zrobiło mi się miło 🙂

iż ktoś wspomniał o naszym forum 🙂

Pozdrawiam

W 2024 redaktor na PurePC wspomniał o modzie Pana Sromotnika:

Też fajna reklama dla forum. 

Niestety, patrząc na polskie branżowe portale - odnoszą wrażenie, że wolą pisać i promować zagraniczne modyfikacje np. TinyISO niż polskie modyfikacje.