Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo to robią "migranci" taniej wychodzi,

albo manewr taktyczny żeby jak najwięcej było wykupień przedłużenia aktualizacji 10-tki.😀

Czas będzię przeskoczyć na 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

darude123 lubi to
  • Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Mam już na innym dysku debiana bo wbrew pozorom łatwiej znaleźć przynajmniej dla mnie solucję na jakiś problem na debianie niż na ubuntu gdzie niby jest wiele ułatwień.

Generalnie da się to ogarnąć jeśli ktoś jakichś tam specjalistycznych programów nie używa.

Zobaczymy bo przez to co się dzieje z 11 to myślę że z linuxem będzie coraz lepiej czyli więcej użytkowników, oczywiście ma swoje wady i nie każdemu podpasuje ale może przez brak alternatywy trochę ludzi się przekona.

Wiadomo że jest tak od lat, ale myślę że to taki nawet przełomowy czas jeśli chodzi o wsparcie dla 10, co zrobią użytkownicy.

LAGUNA lubi to
Opublikowano
W dniu 14.08.2025 o 21:19, stens napisał(a):

Tak, startuje jeszcze szybciej niż normalnie. 🙂 

Gotowiec

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Serialize]

"StartupDelayInMSec"=dword:00000000

"WaitForIdleState"=dword:00000000

"StartupDelayInMSec "=dword:00000000

@stens

Ciekawe, a na stoperze sprawdzałeś?

Używasz NVMe, SSD, czy HDD?

Na Windows 10 to działa?

W dniu 15.08.2025 o 21:13, Portalnet napisał(a):

dwa razy masz "StartupDelayInMSec "=dword:00000000 - czy tak powinno byc ?

@Portalnet @stens mi to wygląda na błąd, rozumiem, że jest dołożona spacja, ale idea powtórzenia ze spacją nadal wygląda jak błąd.

Ta linijka ze spacją dodaje się w ogóle do rejestru? Bo system powinien ją zignorować, traktując jako zbędny duplikat.

Ja bym spróbował bez tej trzeciej linijki oraz w internecie wspominają, że StartupDelayInMSec może system Windows zignorować, dlatego warto spróbować ustawić wartość 1 a nie 0 dla tej opcji.

Sugerowany gotowiec, aż sobie temat utworzę, żeby analizować, bo nie znam dobrze takich ulepszeń, a jakby były pewne też bym wdrożył do swojego wydania:

Cytat

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Serialize]

"StartupDelayInMSec"=dword:00000001

[EDIT]

U mnie działa WYPAS!

@stens świetna porada, zaraz będę innych namawiał do testów, żeby potwierdzić stabilność tego patentu :D

[EDIT2]
Utworzyłem sobie dedykowany temat, żeby nie zginęło:

LAGUNA lubi to
Opublikowano
14 minut temu, stens napisał(a):

Nie stoper, a zegarek

SSD

tak na 10-tce też sprawdzałem z dobrym efektem 🙂 

Rzeczywiście działa doskonale, sam ciśnienia nie wytrzymałem i musiałem pilnie wydać poprawione wydanie LTSC TC o to cacko.

@stens

dobryjestes.gif

stens lubi to
Opublikowano
15 minut temu, stens napisał(a):

Nie stoper, a zegarek

i to nie byle jaki zegarek:)

nie taki z biedronki.:D

Macie więcej opcji jak by kto pytał 

Kocurek i stens lubią to
Opublikowano

Widziałem jakiś czas temu, że Pan Sromotnik testował autorską nowość - skrócenie czasu wyświetlania ekranu logowania, ale u niektórych wystąpiły problemy i wstrzymał się z trwałym wdrożeniem zmiany, a szkoda, bo efekty były wg opisów oszamiające. Chyba coś z ikonkami pulpitu się działo - musiałby sam skomentować, albo trzeba by tę wiadomość co tłumaczył znaleźć.

@LAGUNA w google dużo rzeczy jest, ale ciężko wyłuskać takie dobre i bezproblemowe. Stensowi się udało.

LAGUNA, stens i srom-otnik lubią to
Opublikowano
4 godziny temu, Kocurek napisał(a):

Widziałem jakiś czas temu, że Pan Sromotnik testował autorską nowość - skrócenie czasu wyświetlania ekranu logowania, ale u niektórych wystąpiły problemy i wstrzymał się z trwałym wdrożeniem zmiany, a szkoda, bo efekty były wg opisów oszamiające. Chyba coś z ikonkami pulpitu się działo - musiałby sam skomentować, albo trzeba by tę wiadomość co tłumaczył znaleźć.

To miałem na myśli:

oraz:

LAGUNA i srom-otnik lubią to
Opublikowano
3 godziny temu, Kocurek napisał(a):

Stensowi się udało.

No bo ma Dobry Zegarek.:D

Już było  ,ale więcej szczegółów  doszło więc podam.

Aktualizacja Windows 11 robi jatkę z dysków. Dane w niebezpieczeństwie
Microsoft w sierpniu wypuścił pakiet aktualizacji Defendera, który miał jeden cel: zatrzymać rozprzestrzenianie się popularnego stealer’a Lamma. Aktualizacja trafiła równolegle z comiesięcznym "Patch Tuesday" i objęła zarówno Windows 10 (KB5063709, KB5063877, KB5063871, KB5063889), jak i Windows 11 (KB5063878, KB5063875). Tak wytworzono źródło nowych problemów, które okazały się bardziej złożone, niż ktokolwiek się spodziewał.

czyli jak się nie obrócisz pupa i tak z tyłu.:D

Kocurek lubi to
Opublikowano

a jednak coś się udało,

co prawda z 10-siatki ale do 11-nastki

Microsoft potwierdził naprawienie poważnego błędu, który uniemożliwiał aktualizację z Windows 10 do Windows 11 oraz między wersjami Windows Server. Problem pojawił się po zainstalowaniu aktualizacji Patch Tuesday wydanych 12 sierpnia.

Kocurek lubi to
Opublikowano

z tego co ja się orientuję to raczej coś w tym stylu leży na burku 

Zabawa Trwa

Windows wymusza aktualizacje aplikacji. Koniec wolności na komputerach?

Kocurek i stens lubią to
Opublikowano

To macie jeszcze to!

Phison odnosi się do awarii SSD po ostatniej aktualizacji Windowsa 11
Oświadczenie producenta
Phison poinformował, że został „niedawno poinformowany” o problemie i pracuje z partnerami nad jego zidentyfikowaniem. Firma zapewnia o „niezachwianym zaangażowaniu w integralność produktów” i wskazuje palcem na Microsoft i jego ostatni update, choć na razie brak jakichkolwiek realnych działań naprawczych.
Jak zwykle w takich przypadkach, użytkownicy końcowi nie mogą liczyć na bezpośrednie wsparcie. Aktualizacje firmware’u, jeśli powstaną, będą dystrybuowane przez partnerów, czyli producentów samych dysków.
Na razie Microsoft nie wydał żadnego komentarza w sprawie problematycznych łatek. Milczenie giganta stawia producentów SSD i dostawców kontrolerów w trudnej sytuacji, gdyż to oni muszą tłumaczyć klientom, dlaczego sprzęt ulega awarii po instalacji oficjalnych aktualizacji systemowych.

Kocurek lubi to
Opublikowano
4 godziny temu, LAGUNA napisał(a):

z tego co ja się orientuję to raczej coś w tym stylu leży na burku 

Więc LTSC nie ma z tym problemu,  za to lipa, że jest problem z kontrolerem Phison PS5012-E12.

Ktoś z Was ma taki SSD albo podobny na tym kontrolerze?
Corsair Force MP600, SanDisk Extreme Pro

LAGUNA lubi to
Opublikowano
55 minut temu, Kocurek napisał(a):

Ktoś z Was ma taki SSD albo podobny na tym kontrolerze?

Tylko wiesz mieć a używać to jest różnica.:)

bo

Problem najczęściej ujawnia się, gdy obciążenie kontrolera przekracza 60% podczas długotrwałych zapisów. 

Co szczególnie niepokojące, usterka nie ogranicza się do konkretnego producenta ani typu kontrolera. Wśród poszkodowanych modeli znalazły się urządzenia oparte na układach SMI, Innogrit, Samsunga, Phisona i Western Digital. W gronie zgłaszających problem użytkowników pojawili się właściciele między innymi Corsaira Force MP600, KIOXIA EXCERIA PLUS G4, Fikwota FN955 czy SanDiska Extreme PRO M.2 NVMe 3D SSD. Dotknięte są także dyski z kontrolerami Phison PS5012-E12 i InnoGrit. Co ciekawe, choć w mniejszym stopniu, problem dotyka nawet tradycyjnych dysków HDD. 

Kocurek i zen888 lubią to
Opublikowano

Microsoft zareagował szybko, wydając poprawkę poza regularnym harmonogramem. Poprawka nosi oznaczenie KB5066189 dla Windows 11 i KB5066188 dla Windows 10. Użytkownicy znajdą ją w sekcji opcjonalnych aktualizacji w panelu Windows Update.

Osoby, które już zainstalowały sierpniową aktualizację, powinny doinstalować tę poprawkę. Ci, którzy jeszcze nie zaktualizowali systemu, mogą od razu zainstalować wersję z naprawą, pomijając problematyczny patch.

Kocurek lubi to
Opublikowano
W dniu 18.08.2025 o 14:57, Kocurek napisał(a):

Sugerowany gotowiec, aż sobie temat utworzę, żeby analizować, bo nie znam dobrze takich ulepszeń, a jakby były pewne też bym wdrożył do swojego wydania:

Cytat

"StartupDelayInMSec"=dword:00000001

Ja podałem takie ustawienia, a widzę tu pozmieniane i nie działa to tak jak ma. Tutaj oryginał [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Cytat

"StartupDelayInMSec"=dword:00000000

Kocurek i LAGUNA lubią to
Opublikowano

No i być tu mądry -To nie MY -To oni.:)

Specjaliści wskazują na dwie możliwe przyczyny: wyciek pamięci w obszarze buforowanym przez system operacyjny lub wadę w samych kontrolerach SSD. Pierwsza teoria obciąża Microsoft, druga sugeruje problemy po stronie producentów sprzętu.

zen888 i Kocurek lubią to
Opublikowano

Aktualizacja Windows 11 zaskakuje. Nagrywanie ekranu łatwiejsze
Nagrywanie ekranu w Windows 11 przez długi czas nie należało do najłatwiejszych. Przed pojawieniem się Narzędzia Wycinanie (Snipping Tool) trzeba było korzystać z aplikacji zewnętrznych. Microsoft regularnie ulepsza swoje narzędzie, które właśnie doczekało się ważnej aktualizacji. Narzędzie Wycinanie 2022.2507.14.0 ułatwia nagrywanie okien aplikacji.

Kocurek lubi to