Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
2 godziny temu, darude123 napisał(a):

Wleciała dziś aktualizacja kwietniowa KB5055523 no i pierwszy blue screen w windows 11 trafiłem, odpalam kompa, kręci się kółko przy uruchamianiu i nagle zatrzymało się w połowie
i blue screen, nie zrobiłem zdjęcia, nawet nie wiem co tam było.

Zresztą mam mecyje ciągle z aktualizacjami bo żeby nie mieć czarnego ekranu przy uruchamianiu to muszę tą usługę przygotowanie aplikacji wyłączać, jak zapomnę włączyć przed aktualizacją to instaluje poprawki po czym je cofa.

Ten windows pcha mnie w objęcia debiana, mam jako drugi system i na to co robię jest wystarczający. Jak tak dalej będzie to moja cierpliwość się wyczerpie.

System postawiony 4 miesiące temu, a na ssd mvne przez te błędy uruchamia się jak żółw, a co kolejne poprawki to tylko gorzej.

Jeszcze żaden windows nie dał mi tak w kość jak ta 11, nawet dawno temu me czy 98:)

A może coś nie tak ze sprzętem, lub coś nie tak wyciąłeś z systemu.
Mam Win 11 od premiery, dysk z systemem przewędrował przez kilka komputerów bez formatu i działa po dziś dzień z najnowszą wersją 24h2, ani razu nie doświadczyłem BSODa

Opublikowano

BSOD pierwszy raz mi się zdarzył, zobaczymy czy się jeszcze pojawi.

Gorzej z tym uruchamianiem, może mojej płyty windows nie lubi bo modernizowałem kompa zmieniając ram i dysk i dalej te same problemy, a z każdą kolejną aktualizacją dochodzą nowe.

Co do windowsa to mam oryginalnego ze strony ms, nic nie wycinałem i nie kombinowałem.

Od chyba lutowej aktualizacji w 23h2 jest jak już pisałem pojawia się pulpit i ikony, a na pasek zadań trzeba długo czekać i póki się nie pojawi nic się nie da zrobić.

No a jakiś czas temu po któreś z niedawnych aktualizacji już na 24h2 doszedł jeszcze ciemny ekran po wpisaniu hasła do logowania.

Co razem znacznie wydłuża uruchomienie systemu.

Na to drugie akurat jest sposób czyli zatrzymanie usługi Przygotowanie aplikacji tyle że jak to wyłączę to potem każda aktualizacja dochodzi do 100 procent i jest cofana.

Z każdą aktualizacją tylko czekam co znowu będzie nie tak.

Debian na tej samej konfiguracji tylko dysku ssd sata działa od strzała i szybko się uruchamia.

Jeśli miałby to być sprzęt to albo płyta albo grafika chociaż z nią nigdy problemów nie miałem.

Tyle że z tym uruchamianiem to nie tylko ja mam problem bo nawet na forum ms o tych problemach piszą.

Opublikowano
35 minut temu, darude123 napisał(a):

może mojej płyty windows nie lubi bo modernizowałem kompa zmieniając ram i dysk i dalej te same problemy, a z każdą kolejną aktualizacją dochodzą nowe.

To raczej nie ,(ram-dysk) mowa o wymianie (chyba że dysk szfankuje.

Windows 11 KB5055523 24H2 
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

JanKo66 lubi to
Opublikowano
4 godziny temu, darude123 napisał(a):

Wleciała dziś aktualizacja kwietniowa KB5055523 no i pierwszy blue screen w windows 11 trafiłem

coś tutaj mówią na ten temat.

darude123 lubi to
Opublikowano

Znalazłem w podglądzie zdarzeń aplikacji info że był blue screen, godzina się zgadza tyle że dziwnie tam pokazuje.

Starym programem blue screen view wychodzi że to bug check code 0x00020001 spowodowany przez ntoskrnl.exe

Jak się nie będzie powtarzał to olewka, zobaczymy.

Ale pojawił się po tej ostatniej aktualizacji więc możliwe że coś namieszała w systemie.

Opublikowano
31 minut temu, darude123 napisał(a):

bug check code 0x00020001

a nie jest to przypadkiem jakiś konflikt z innym oprogramowaniem.

Chociaż jak to dopiero dzisiaj się pojawiło to raczej nie powinno wchodzić w konflikt.

Opublikowano

Sprawdziłem z ciekawości czas rozruchu windowsa z tymi swoimi problemami i wychodzi prawie 2 minuty na dysku ssd mvne:)

Można sobie sprawdzić w zarządzanie komputerem/dzienniki aplikacji i usług/MS/windows/diagnostic-performance

Otwieramy to i pod kolumną 100 mamy czas.

U mnie to wygląda tak:

System Windows został uruchomiony:
     Czas trwania rozruchu        :    107223ms

Czyli wychodzi 107 sekund.

Wiem że każdy ma inną konfigurację ale gdyby nie te problemy to by było szybciej i normalnie to połowa tego by była.

Opublikowano

Po ostatnich aktualizacjach Win11 (stock) miewam następujące akcje:
- system freezuje się przy uruchamianiu video w przeglądarkach Firefox/Edge interwałowo: 2-3 sekundy i tak kilka razy
- system freezuje się podobnie jak wyżej przy minimalizacji i maksymalizacji aplikacji Discord
- problem dotyczy TYLKO systemu uruchomionego na świeżo lub po wybudzeniu z uśpienia

Nie mam przy tym żadnego, zwiększonego użycia procesora, ramu, itp.

Wynik w Cinebench R23 spadł mi z prawie 21k do 19 z groszami.

Windowsy nigdy nie były idealne, ale powtórzę po raz xyz, że nigdy nie miałem takich cyrków z XP i tymbardziej 7 jak za czasów 10 i 11.
System stał, stabilny, bezproblemowo pomimo, że były to czasy jakie były i wbijało się na różne dziwne strony i pobierało różne bzdury, a aktualizacje nie rąbały podstawowej funkcjonalności.

Opublikowano

Awaria w Windows 11. Problem z instalacją aktualizacji KB5055523

Opublikowano

Dobrze że póki co nie ma żadnych problemów z działaniem systemu w wersji IoT Enterprise LTSC. 

A przynajmniej ja u siebie niczego niepokojącego nie zaobserwowałem.

Dla mnie cały ten syf który dodają już na starcie + potem jeszcze różne różniaste ficzery w update'ach (które btw psują system i/lub nie działają) w tych ich wersjach klienckich są mi praktycznie zbędne.

Jeśli czegoś potrzebuję to instaluję program/aplikację i mam czego mi trzeba - chyba jestem już stary... 😅 

Edit.: Chyba na serio stary jestem skoro pamiętam Win 3.11 (byłem wtedy małolatem) 😅

LAGUNA, veno, SeeJay91 i 1 inny lubią to
Opublikowano
18 godzin temu, zdzisiek24 napisał(a):

A co z podwójną weryfikacją - skan ptaszka?     :laie_67:

Zdzisiu tutaj i stado ptaków nie pomoże :)

Patch Tuesday szkodzi Windows 11 bardziej niż podejrzewano
Gdy Microsoft opublikował łatki w ramach kwietniowego Patch Tuesday, nikt nie spodziewał się, że pojawi się aż tyle problemów, które spowodują. Jak pokazuje czas, doszło do najgorszego scenariusza i gigant technologiczny znowu zawiódł. Znaleziono jeszcze więcej problemów w ostatnich aktualizacjach systemu Windows 11.

Jak ktoś zainteresowany-sama  Młodzież

Krótka historia systemów Microsoft Windows

Opublikowano

Starszy Windows 11 otrzymuje nowe rozwiązania. Ale nie dla każdego
Aktualizacja KB5055629 (numery kompilacji 22621.5262 i 22631.5262) jest już dostępna do pobrania poprzez Windows Update. Niestety – na nowe możliwości mogą liczyć jedynie użytkownicy edycji Enterprise i Education obu wydań systemu Windows 11.

JanKo66 lubi to
Opublikowano

No właśnie zobaczymy jak to wszystko się poukłada.

Windows 11 25H2 – aktualizacja na koniec wsparcia Windowsa 10

Niewiela aktualizacja będzie niezwykle istotna. Część osób przejdzie na Windows 11 25H2 bezpośrednio z Windowsa 10 22H2.

JanKo66 i zen888 lubią to
Opublikowano
2 godziny temu, LAGUNA napisał(a):

No właśnie zobaczymy jak to wszystko się poukłada.

Windows 11 25H2 – aktualizacja na koniec wsparcia Windowsa 10

Niewiela aktualizacja będzie niezwykle istotna. Część osób przejdzie na Windows 11 25H2 bezpośrednio z Windowsa 10 22H2.

A ja miałem taką cichą nadzieję, że Windows 12 pojawi się w okolicach zakończenia wspierania Windowsa 10. Dzięki temu można by było przeskoczyć na nowszy system omijając nieszczęsną 11-tkę (jak z XPeka na Win7 omijając Vistę). Poza tym na niektórych zagranicznych forach internetowych pojawiły się spekulacje, że 12-tka będzie miała inną budowę niż poprzednie systemy tzn. modułową. Główna część systemu będzie na osobnej, szyfrowanej partycji i użytkownik nie będzie miał do niej swobodnego dostępu np. po to aby usunąć telemetrię, niechciane usługi czy wbudowane oprogramowanie. Ostatnie prognozy na temat terminu wydania 12-tki to jesień 2026.

LAGUNA lubi to
Opublikowano
20 minut temu, Spirit napisał(a):

Aktualizacja. Co to za update mi dzisiaj wyskoczył 4.4giga 5055627kb   komulacja jak w Eurojackpot.

nie rozbijaj całej puli:) zostaw trochę innym.

Z tego co ja widzę to ona ma  400MB

Opublikowano
8 minut temu, LAGUNA napisał(a):

Z tego co ja widzę to ona ma  400MB

Na szybko sprawdzilem na stronie z aktu. moze nie pobiera całej ? Nie dlugo  będą ważyły więcej od instalki win :P

LAGUNA lubi to
Opublikowano
4 godziny temu, LAGUNA napisał(a):

Aktualizacja KB5055627 systemu Windows 11 jest teraz udostępniana wszystkim jako opcjonalna aktualizacja w systemie Windows 11 24H2 i jest jedną z największych wersji, ponieważ dodaje „Recall AI” na komputerach Copilot+, ale jest też kilka nowych rzeczy dla zwykłych komputerów. Firma Microsoft opublikowała również bezpośrednie linki do pobrania instalatorów offline KB5055627 .msu w katalogu aktualizacji.

Tylko dlaczego na stronie M$ są chińskie krzaczki?

P.S. A teraz jest po hiszpańsku.

P.S. Tak w zasadzie pod jedną aktualizacją kryją się dwa pliki: windows11.0-kb5055627-x64 (3,7GB) i windows11.0-kb5043080-x64 (500MB) - żadnego wyjaśnienia

LAGUNA lubi to