Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odnośnie mojego problemu z instalacją Office 2024 LTSC,zamiast tego zainstalowałem  na próbę WPS Office. Zastanawia mnie czy warto aktualizować Windows 11 24H2 do kompilacji 26100.2152?

Pytam,bo po ewentualnej aktualizacji nie chciałbym mieć problemów  z Windows 11 24H2

• Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Instalowałem wczoraj tego offica i bez problemów się zainstalował. Może nie chciałeś czekać bo pod koniec wydaje się jakby instalacja się zwiesiła, trochę to trwa, czas instalacji może zależy od sprzętu jaki się ma.

LAGUNA lubi to
Opublikowano
3 godziny temu, LAGUNA napisał(a):

a pokazał Tobie zdjęcie @SirGon

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Od dwóch dni walczę, żeby usunąć te WU 8.63GB i nie potrafię. Na innych forach tez narzekają.  MS  stacza się coraz bardziej.

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Po tej najnowszej aktualizacji dalej nie usuwalne, sprawdzam teraz sfc ale tak wolno idzie że masakra. Ale ale...naprawione sfc, już normalnie i szybko działa, coś się musiało zwiesić  a jak brakło prądu i ponownie włączyłem kompa już działa w porządku.

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Zobaczę ponownie czy uda się zainstalować Office 2024 LTSC i jak instalacja zatrzyma się na 92% poczekam aż dojdzie do końca. Wykonam też aktualizację w WU Windows 11 24H2 do kompilacji 26100.2152,ale boję się czy po tym nie będzie problemów z działaniem systemu,bo zrobiłem dziś tak: zainstalowałem 23H2, potem sterowniki i aktualizacja do 24H2 kompilacja 26100.1882 za pomocą iso i po wszystkim na 24H2 zainstalowałem wszystkie programy jakie używam. Nie włączałem  w WU sprawdzania aktualizacji,bo boję się czy po aktualizacji do najnowszej kompilacji nie będzie problemów z działaniem systemu.

Opublikowano

U mnie wszystko działa po za mankamentem z czyszczeniem a mam system który stawiałem na niewspieranym sprzęcie. Po przesiadce na nowy nawet nie stawiałem na czysto tylko przeniosłem na nowy dysk i działa ok. (oczywiście przed tym wszystkim pozbyłem się sterowników od starego sprzętu). Teraz po aktualizacji na 24H2 mogę powiedzieć że system jakby nawet żwawszy się stał.

LAGUNA lubi to
Opublikowano
5 minut temu, ampa napisał(a):

Teraz po aktualizacji na 34H2

a to już jest:)

a to coś daje?

Wystarczy zatrzymać usługę Windows Update i usunąć katalog: C:\Windows\SoftwareDistribution

ampa lubi to
Opublikowano

Jak jedno źle to drugie poprawa.

Macie łatane Zero:)

Październikowa aktualizacja Windows 11 łata luki zero-day

@lukcio31 zrób sobie obraż tego obecnego systemu,jak coś poleci źle to sobie  wrócisz i nic nie stracisz.

Opublikowano

Problem goni problem. A gigant pracuje nad rozwiązaniem:)

Problemy z Windows 11 Build 27723 dla użytkowników starszych kart graficznych Nvidia

Po długim miesiącu oczekiwania, nowe wersje testowe Windows 11 Canary powróciły w październiku, wprowadzając zarówno nowe funkcje, jak i liczne poprawki. Niestety, nie obyło się bez poważnych problemów, zwłaszcza dla użytkowników starszych kart graficznych Nvidia. Microsoft ogłosił, że użytkownicy kart takich jak GTX 970 czy Quadro K620 mogą doświadczać czarnych ekranów, zawieszania systemu oraz błędów w Menedżerze urządzeń w najnowszej kompilacji systemu, oznaczonej jako build 27723.

Aktualnie nie ma żadnych dostępnych rozwiązań tych problemów. Jedynym sposobem na ich obejście jest cofnięcie się do poprzedniej wersji systemu poprzez narzędzia naprawcze w Windows Recovery (WinRE). Aby uniknąć ponownego zainstalowania problematycznej wersji, Microsoft zaleca wstrzymanie aktualizacji po powrocie do poprzedniej wersji systemu. Gigant pracuje nad naprawieniem tych błędów, ale nie podano jeszcze daty rozwiązania.

Źródło: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Włączyłem w WU sprawdzanie aktualizacji,znalazło mi 2 aktualizacje. Z ciekawości sprawdziłem jaką mam kompilację Windows 11 24H2 i wyświetla mi, ze mam kompilację 26100.2033. Zastanawia mnie skąd mam kompilację 26100.2033 jak Windows 11 23H2 aktualizowałem do 24H2 za pomocą obrazu iso z kompilacją 26100.1882 i po wykonaniu aktualizacji,zainstalowaniu używanych programów nie włączałem WU celem sprawdzenia aktualizacji. Załączyłem instalację Office 2024 LTSC. Cierpliwie poczekam jak instalacja się zakończy. Niestety nie zainstaluję Office 2024. Podczas instalacji przy 95% wyświetlił mi się komunikat,że nie można odnaleźć wymaganego pliku,sprawdzić czy źródło jest osiągalne,spróbować ponownie i kod błędu: 30183-48 (2147954402)

Opublikowano

Po zamknięciu okna z komunikatem błędu podczas instalacji Office 2024 LTSC-95%, znika też okno instalatora,a po wejściu w Menu Start w przypiętych do obszaru startowego mam Word,Excel i Power Point. Włączyłem Word i okazuje się,że jest zainstalowany i działa. Wygląda na to, że mimo błędu jaki podałem w poprzednim poście, który pojawił się  przy 95% to Office 2024 LTSC się zainstalował i działa.  Nic z tego nie rozumiem :)

Opublikowano
13 godzin temu, lukcio31 napisał(a):

Zastanawia mnie skąd mam kompilację 26100.2033 jak Windows 11 23H2 aktualizowałem do 24H2 za pomocą obrazu iso z kompilacją 26100.1882...

Przy aktualizacji do 24H2 Windows pobrał jednocześnie najnowsze poprawki (wrzesień/październik 2024) i od razu podbił kompilację.

Opublikowano
16 godzin temu, lukcio31 napisał(a):

Wygląda na to, że mimo błędu jaki podałem w poprzednim poście, który pojawił się  przy 95% to Office 2024 LTSC się zainstalował i działa.  Nic z tego nie rozumiem :)

Nic się nie martw system wszystko rozumie.:) 

W systemie Windows 11 24H2 znaleziono kolejny błąd

Najnowsza aktualizacja systemu Windows 11, oznaczona numerem 24H2, zawiera błędnie pracujące narzędzie SFC (System File Checker), które skanuje dysk, wykrywa w nim uszkodzone pliki oraz próbuje je naprawić.

Opublikowano

Mam Windows 11 24H2 kompilacja 26100.2033. Tak z ciekawości zobaczyłem,że na uupdump.net jest Windows 11 24H2 kompilacja 26100.2152 i  jest to najnowsza dostępna kompilacja dla Windows 11 24H2. Czy dobrze,że w WU nie wyszukuje mi aktualizacji zbiorczej zmieniającej kompilację 26100.2033 na 26100.2152,bo lepiej jej nie instalować,a może ta aktualizacja została wycofana przez Microsoft z WU. Najlepiej zostać na Windows 11 24H2 kompilacja 26100.2033 i poczekać jak Microsoft wyda aktualizację zbiorczą naprawiającą występujące błędy,dającą nową wersję kompilacji Windows 11 24H2 i jak pojawi się w WU dopiero instalować.

Opublikowano

Ale gościu kombinujesz jak koń pod górkę. Ta aktualizacja jak nie chcesz czekać jest do ściągnięcia i naprawia błąd np. z sfc. Później zasypiesz forum postami z jakimiś wymyślonymi problemami z numerkami kompilacji które nic nie znaczą. Dopiero miałeś problem z aktualizacją do 24H2 a już chcesz kombinować chyba nie rozumiejąc że aktualizacje oficjalne tylko prze WU a reszta to jakieś tam w sumie "ryzyko" choć może małe które w twoich postach przybiorą miarę wielkiego problemu. W sumie można by powiedzieć że "miota nim jak szatan" a co jak odkryjesz dev channel, canary i beta😄

LAGUNA, 007marc, zen888 i 1 inny lubią to
Opublikowano

nie goń @lukcio31 za kompilacjami kompilacja sama ciebie znajdzie,bo nie nadążysz z pobieraniem.

Windows 11 24H2 to wyjątkowy flegmatyk. Sam Microsoft przyznaje, że potrzeba cierpliwości
Microsoft przyznaje wprost, że instalacja Windows 11 24H2 nie jest szybkim procesem i może zająć naprawdę dużo czasu.

Dlatego w niektórych przypadkach instalacja może potrwać kilka godzin, więc trzeba być cierpliwym.

Opublikowano

Czy to normalne,że po aktualizacji Windows 11 24H2 do kompilacji 26100.2033(aktualizacja robiona w dniu 11.10.2024) tego samego dnia w WU zainstalowało mi trzy aktualizacje sterowników oraz aktualizację KB890830 i od czasu instalacji tych aktualizacji nic nie wyszukuje w WU?

Pytam z czystej ciekawości :)

Opublikowano

Hack rejestru naprawia niebieskie ekrany WD SN770, SN580 Windows 11 24H2 (BSOD)

Wygląda na to, że problem występuje w WD_Black SN770 i WD Blue SN580, z których oba są pozbawione pamięci DRAM i polegają na pamięci systemowej do buforowania za pośrednictwem bufora pamięci hosta (HMB). Użytkownicy byli w stanie wskazać, że problem występuje w wyniku nieprawidłowej alokacji rozmiaru bufora pamięci hosta, a dostosowanie tego problemu za pomocą Edytora rejestru wydaje się go naprawiać.

Dla tych, którzy mogą nie być zaznajomieni, wiele dysków SSD jest wyposażonych w dedykowany układ DRAM, który działa jako bufor metadanych między kontrolerem a pamięcią flash NAND. Obecność tej pamięci podręcznej DRAM poprawia buforowanie zapisu i ogólnie skraca czas losowego dostępu. Te dyski SSD NVME, które nie mają pamięci podręcznej DRAM, zazwyczaj obsługują technologię HMB, która pomaga kontrolerowi uzyskać dostęp do pamięci systemowej za pośrednictwem bezpośredniego dostępu do pamięci (DMA).

Dyski SSD NVMe zazwyczaj mają tendencję do przydzielania około 64 MB tej ilości w systemie Windows, ale mogą również przydzielać około 100 MB lub więcej. Wydaje się, że właśnie z tego wynika problem, ponieważ użytkownicy, których dotyczy problem, zauważyli, że ich przydział HMB wzrasta do 200 MB w SN770 i SN580, powodując w ten sposób potencjalny konflikt, który ostatecznie prowadzi do niebieskich ekranów śmierci (BSOD).

Niestety, ustalenie kwoty alokacji HMB w systemie Windows może być trudne bez korzystania z niektórych narzędzi innych firm, takich jak aplikacja hmb-nvme firmy VLO.

Niezależnie od tego, istnieje obejście tego problemu za pomocą starego dobrego Edytora rejestru, w którym zmiana wartości DWORD wewnątrz klucza "HmbAllocationPolicy" w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\StorPort naprawia to, ustawiając ilość alokacji na 64 MB. Aby to zrobić:

Otwórz aplikację Edytor rejestru, uruchamiając REGEDIT
Przejdź do klucza HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\StorPort
Utwórz nowy podklucz HmbAllocationPolicy, jeśli jeszcze go nie ma
Ustaw wartość DWORD powyższego klucza na 0 lub 2 (gdzie 0 => alokacja HMB wyłączona, a 2 => alokacja HMB wynosi 64 MB)
Uruchom ponownie komputer
Jeśli problem zostanie rozwiązany po wykonaniu powyższych czynności, prawdopodobnie problem był wynikiem alokacji HMB. Osoby korzystające z dysków SSD innych niż WD, które doświadczają podobnego problemu, mogą również wypróbować powyższe ulepszenie rejestru, dopóki aktualizacja systemu Windows lub aktualizacja oprogramowania układowego dysku nie naprawi go raz na zawsze.

LAGUNA lubi to
Opublikowano
2 godziny temu, NightRiderss87 napisał(a):

Potrzebuje screen z zainstalowanymi aplikacjami odpowiedzialnych za xbox standardowo w windows 11

A może instalatora? nie, miałem zły link.

Tu jest dobry [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

LAGUNA lubi to