Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ustawiłem by Eksplorator plików otwierał pliki iso. Zobaczymy jak to będzie działać.

Jak poprawnie dodać plik cab do WU i zainstalować-mam taki plik Realtek Audio Universal Service 1.0.788.0 związany kartą audio Realtek i chciałby to zainstalować przez WU(pliki cab dodaje się do WU i instaluje)?

Nie wiem czy dobrze zrobiłem,bo chyba przez niedopatrzenie pliki cab otwiera mi w WinRar

Opublikowano

Czy ta opcja w menu pliku iso - "Nagraj obraz dysku" dotyczy nagrywania pliku iso tylko na plyty CD/DVD czy tez na pendrive ?

Godzinę temu, stens napisał(a):

Usunie, usunie tym programem "Dism++x64"

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Czy, skoro to jest stara wersja (z 2023 roku), działa ona poprawnie z nowymi wydaniami 11 ?

Opublikowano

Mam chyba problem,bo plik cab który mam na pulpicie i jak w CMD jako admin wpisuje polecenie: dism /online /add-package /packagepath:"tutaj podajesz ścieszkę do .cab"  podaję ścieżkę do pliku cab,Enter i wyświetla mi:

The  /packagepath  option is missing a requried argument

Może coś wpisuję nie tak,bo cały czas mam problem z: /packagepath. W lokalizacji pliku mam: C:\Users\nazwa użytkownika\Desktop

Opublikowano

Chyba daruję sobie dodawanie pliku cab do WU,bo jak się okazało,jak wyczytałem w internecie,plik cab jaki chcę dodać do WU odnośnie karty audio Realtek jest mało ważny i niepotrzebny.

Ale dobrze,ze zapytałem jak do WU dodaje się plik cab :)

Opublikowano

Oj @lukcio31  za dużo kombinujesz:)

Windows 11 24H2: Problem z czyszczeniem aktualizacji – celowa zmiana czy błąd?
Po aktualizacji do najnowszej wersji Windows 11 24H2, wielu użytkowników zgłasza problem z brakiem możliwości usunięcia plików aktualizacji systemu, co pozwalałoby na zwolnienie cennego miejsca na dysku. Osoby, które zaktualizowały system, zauważają, że nie mogą usunąć 8,63 GB starych plików zbiorczych aktualizacji, co było możliwe we wcześniejszych wersjach Windows. Próby korzystania z funkcji Disk Cleanup czy uruchamiania czyszczenia w trybie awaryjnym również nie przynoszą efektu, co prowadzi do podejrzeń, że to może być błąd.

Jednak niektórzy użytkownicy sugerują, że to nie bug, lecz celowa zmiana wprowadzona przez Microsoft wraz z nową metodą dostarczania zbiorczych aktualizacji, zwaną "Checkpoint Cumulative Updates" (CCU). Zamiast pełnych aktualizacji, system zachowuje te pliki jako punkty kontrolne, co zmniejsza rozmiar każdej nowej aktualizacji. Choć to może wyjaśniać problem z usunięciem plików, inni wciąż uważają, że to błąd, który wymaga naprawy.

Źródło: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

@Portalnet  odnośnie tego

Po aktualizacji Windows 11 24H2 pozostaje ponad 8 GB nieusuwalnych plików
Przyczyna leży prawdopodobnie w błędzie Microsoftu – co, mówiąc szczerze, nie zdziwiłoby mnie. Informacje na temat zjawiska pojawiają się na forach internetowych. Co warto równocześnie zauważyć, wprowadzona aktualizacja sama w sobie działa bezproblemowo, dając nowe możliwości i podnosząc komfort korzystania z systemu. Jeśli jednak ktoś ma dysk C o niewielkiej pojemności, może mieć problem.

Portalnet lubi to
Opublikowano

Rufus 4.6 (Aktualizacja: Beta), dzięki któremu możliwa jest również aktualizacja do Windows 11 24H2

Zmiany w Rufusie 4.6 (aktualizacja 10.10.2024):

Dodano nową otchłań setup.exe, aby ominąć ograniczenia systemu Windows 11 24H2 dotyczące aktualizacji
Uzupełnia opcje replikacji regionalnej TimeZone
Hasła do kont lokalnych nie wygasają domyślnie
Usunięto usterkę podczas próby zapisania skompresowanych obrazów VHD
Naprawiono usterkę podczas wywoływania Rufusa z wiersza poleceń programu PowerShell
Ulepszono walidację wycofanych programów ładujących UEFI w celu obsługi systemów Linux SBAT, Windows SVN i cert DBX

Pobierz: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Wersja 24H2 kompilacja 26100.2033, Nie mogę zainstalować MS Office 2024,bo instalacja zawiesza się na 92% i dalej nie idzie. Jak w 24H2 bez problemu zainstalować pakiet Microsoft Office tak by nie zawiesił się na 92% instalacji?

Opublikowano
18 minut temu, lukcio31 napisał(a):

Wersja 24H2 kompilacja 26100.2033  nie mogę zainstalować MS Office 2024,bo instalacja zawiesza się na 92% i dalej nie idzie,a w programie do odinstalowania programów Microsoft Office 2024 jest zainstalowany,ale jak w Menu Start uruchamiam Word,pojawia się komunikat o usunięciu skrótu,tak jakby Office nie był zainstalowany-dziwne. Jak w 24H2 bez problemu zainstalować pakiet Microsoft Office tak by nie zawiesił się na 92% instalacji?

Wyłącz wszystkie zabezpieczenia Windowsa - u mnie przebiegło bezproblemowo do końca

rc8rxq0.png

Opublikowano
15 minut temu, lukcio31 napisał(a):

Mam wyłączony całkowicie Windows Defender  i niestety przy próbie ponownej instalacji  Office instalacja zawiesza się na 92% i dalej nie idzie.

Ja użyłem tego pakietu i jest sprawdzony na 100% Wyłącz skanowanie ochrony w czasie rzeczywistym i działa

Opublikowano

KB5044384 Windows 11 24H2 [Pobieranie ręczne] update do 26100.2152 jako opcjonalna aktualizacja dla wszystkich

Pobierz: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

FILAGOL lubi to
Opublikowano

Wstyd się przyznać, ale musiałem na nowo zainstalować Windows 11 24H2. Po instalacji zabrałem się za instalowanie Microsoft Office LTSC. Wybrałem instalację Office 2024 tak by zainstalowany był tylko Word, Excel i Power Point. Po uruchomieniu instalatora, zatrzymuje się na 92% i dalej nic się nie dzieje.  Co zrobić by w końcu bez problemu zainstalować Office 2024 LTSC w Windows 11 24H2 ?

Opublikowano
4 godziny temu, Ryzenek napisał(a):

KB5044384 Windows 11 24H2 [Pobieranie ręczne] update do 26100.2152 jako opcjonalna aktualizacja dla wszystkich

Wszystko działa, aktualizacja się poprawnie zainstalowała 🙂

Opublikowano
3 godziny temu, LAGUNA napisał(a):

Jest problem z nowym Windowsem. Lepiej wstrzymaj się z aktualizacją

A co to jest i gdzie to jest w jakiej lokalizacji windowsa żeby podejrzeć ?

LAGUNA lubi to
Opublikowano

a pokazał Tobie zdjęcie @SirGon

Zrzutekranu2024-10-11095724.png.4429dc99914ed861ca9338d7023df86a.png

wpisz w wyszukiwarce na dole  oczyszczanie dysku.

Po aktualizacji do najnowszej wersji Windows 11 24H2, wielu użytkowników zgłasza problem z brakiem możliwości usunięcia plików aktualizacji systemu, co pozwalałoby na zwolnienie cennego miejsca na dysku. Osoby, które zaktualizowały system, zauważają, że nie mogą usunąć 8,63 GB starych plików zbiorczych aktualizacji, co było możliwe we wcześniejszych wersjach Windows. Próby korzystania z funkcji Disk Cleanup czy uruchamiania czyszczenia w trybie awaryjnym również nie przynoszą efektu, co prowadzi do podejrzeń, że to może być błąd.

FILAGOL lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, LAGUNA napisał(a):

a pokazał Tobie zdjęcie @SirGon

U mnie nie ma tego problemu aktualizowałem z pliku dodanego przez @Ryzenek

Windows 11 aktualizowałem dzisiaj, żeby nie było gdyż, wcześniej miałem wersję 1742, aktualizacja przebiegła bez problemu, nie zostały mi żadne niechciane pliki o których mowa powyżej

ciekawa sytuacja

LAGUNA lubi to
Opublikowano
21 minut temu, FILAGOL napisał(a):

Windows 11 aktualizowałem dzisiaj,  aktualizacja przebiegła bez problemu, nie zostały mi żadne niechciane pliki o których mowa powyżej

Może już zdążyli naprawić,albo to jest tak podobnie jak było w przypadku 23H2 jednym pasek znikał innym nie.:) Cud.

P.S.

Co prawda info z  04 paź, 2024  ale kto ich tam wie.

Niestety na wybranych konfiguracjach sprzętowych Windows 11 24H2 nie działa poprawnie, co zmusiło firmę Microsoft do wstrzymania udostępniania oprogramowania na specyficznym sprzęcie.

Microsoft potwierdził sześć istotnych błędów – a możliwe, że jest ich więcej. Każdy z sześciu błędów został uznany za na tyle istotny, że automatyczna aktualizacja do Windows 11 2024 Update została zablokowana przez Microsoft.

Do najpoważniejszych błędów po aktualizacji do Windows 11 24H2 zaliczamy:

• Błąd w działaniu czytników linii papilarnych w połączeniu z rozwiązaniem Windows Hello
  • Wyłączenie systemu po uruchomieniu gry Asphalt 8
  • Problemy z kompatybilnością ze sterownikami Intel Smart Sound Technology (dotykające komputery z procesorami 11 generacji)
  • Niepoprawnie działającą personalizację tapety