robert125 Posted May 23, 2021 Report Share Posted May 23, 2021 Ma ktoś instalkę exe encodera Nvidia NVENC H265/HEVC do Windowsa10? Ze strony Nvidii śćiągnąłem Video_Codec_SDK_11.0.10 ale nie ma tu pliku instalacyjnego encodera. Przeszukanie internetu też nic nie daje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted May 23, 2021 Report Share Posted May 23, 2021 Hmmm... czego oczekujesz i jaki masz sprzęt? Wymagania sprzętowe: Kodek znajduje się w sterownikach grafiki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinGX Posted May 23, 2021 Report Share Posted May 23, 2021 Te rozszerzenia umożliwiają odtwarzanie filmów i treści zakodowanych w formacie x265 / HEVC za pośrednictwem wbudowanej aplikacji „Filmy i TV” w systemie Windows 10. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted May 23, 2021 Report Share Posted May 23, 2021 6 minut temu, MarcinGX napisał: Te rozszerzenia umożliwiają odtwarzanie filmów i treści zakodowanych w formacie x265 / HEVC za pośrednictwem wbudowanej aplikacji „Filmy i TV” w systemie Windows 10. A ty odróżniasz wyraz enkoder od dekoder? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted May 23, 2021 Report Share Posted May 23, 2021 Kombajny od obróbki filmów też mają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinGX Posted May 23, 2021 Report Share Posted May 23, 2021 Albo wystarczy pobrać z Microsoft Store Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iskier Posted May 24, 2021 Report Share Posted May 24, 2021 A może po prostu pobierz choćby w miarę nowy FFMPEG? Np. wersja 4.2.2 z 2019 roku ma wszystkie opcje nvidia włączone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert125 Posted May 25, 2021 Author Report Share Posted May 25, 2021 Dla jasności: encoding>kodowanie treści filmowych/kompresja decoding>odkodowanie treści filmowych/dekompresja MarcinGX te rozszerzenia są potrzebne do oglądania treści HEVEC/H265, dzięki jakkolwiek. Chodzi o zainstalowanie encodera Nvidii NVENC H264 i H265(HEVEC) na komputerze Windows 10. Nie chodzi mi o program/kombajn do encodingu/kompresji (ripper), tak niektóre mają wbudowane encodery(HEVEC, Divx, Xvid, itd.). Ja mam swój program do archiwizowania treści video ale nie posiada wbudowanego encodera Nvidii NVENC i żeby pojawił się na liście encoderów tego programu trzeba zainstalować encoder Nvidia NVENC. Przeszukałem internet i nie mogę znaleść takiej instalki. Wiktorynek, kodek a encoder to 2 kompletnie inne kwestie(czytaj wyżej). Codec może jest w sterownikach karty graficznej ale encodera nie ma. Procesor komputera nie ma tu nic do rzeczy bo encoding odbywa się nie w procesorze komputera tylko w procesorze karty graficznej-w oddzielnym chipie do tego przeznaczonym-chipie NVENC. Karta graficzna Geforce GTX1650, chip Turing TU106 z obsługą Nvidia H264,H265/HEVEC i inne nie Nvidia H264,H265/HEVEC[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Źródło: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iskier Posted May 25, 2021 Report Share Posted May 25, 2021 A to? - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Enkoder obsługiwany z linii poleceń, ale wyjście RAW. Nie wiem do jakiego programu potrzebujesz enkodera, a gdybyś napisał byłoby łatwiej, Tak czy owak dla mnie lepszym wyborem byłby FFMPEG, próbowałeś? robert125 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert125 Posted May 25, 2021 Author Report Share Posted May 25, 2021 5 godzin temu, iskier napisał: A to? - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Enkoder obsługiwany z linii poleceń, ale wyjście RAW. Nie wiem do jakiego programu potrzebujesz enkodera, a gdybyś napisał byłoby łatwiej, Tak czy owak dla mnie lepszym wyborem byłby FFMPEG, próbowałeś? FFMPEG odpada z powodu skomplikowanej instalacji i działania tylko z wiersza poleceń. Chodzi o program do nagrywania tego co jest na ekranie monitora. Musi to być program prosty, enkodujący z H265(HEVEC) najlepiej NVENC H265 z możliwością ustawiania bitratu/ratefactoru i wyboru typu przebiegu CRF/ABR Do tej pory używałem Total Recorder Video Pro(High Criteria) ale miał tylko encoder H264 który daje zbyt wielkie pliki wyjściowe. Alternatywą jest OBS Studio tylko ten ma zbyt wiele ustawień. Zostaję przy Total Recorder Video Pro bo znalazłem instalkę exe NVENC stąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iskier Posted May 25, 2021 Report Share Posted May 25, 2021 To co znalazłeś to jest zasadniczo to samo co ja podałem - tu masz adres do konkretnej wersji - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zawsze staram się pobierać ze strony autora, to co znalazłeś zostało opakowane w jakiś "instalator", no, ale może działa poprawnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted May 26, 2021 Report Share Posted May 26, 2021 Czyli temat powinien brzmieć: program do nagrywania pulpitu obsługujący H265: Nvidia Share (Shadow Play) Mirillis Action Soda Player Bandicam Fraps AVS Video Editor Xbox (Game DVR) RecordMyDesktop XSplit Broadcaster Captura AVC Ultimate Masz do wyboru darmowe, płatne, scrackowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert125 Posted May 26, 2021 Author Report Share Posted May 26, 2021 5 godzin temu, wiktorynek napisał: Czyli temat powinien brzmieć: program do nagrywania pulpitu obsługujący H265: Nvidia Share (Shadow Play) Mirillis Action Soda Player Bandicam Fraps AVS Video Editor Xbox (Game DVR) RecordMyDesktop XSplit Broadcaster Captura AVC Ultimate Masz do wyboru darmowe, płatne, scrackowane. Temat nazywa się ok bo program już jest tylko encodera brakowało. 12 godzin temu, iskier napisał: To co znalazłeś to jest zasadniczo to samo co ja podałem - tu masz adres do konkretnej wersji - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zawsze staram się pobierać ze strony autora, to co znalazłeś zostało opakowane w jakiś "instalator", no, ale może działa poprawnie. Popieram-zawsze trzeba iść do źródła. Dzięki za konkretną i rzeczową pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts