Jump to content

Nvidia NVENC Encoder H265/HEVC instalka

Recommended Posts

6 minut temu, MarcinGX napisał:

Te rozszerzenia umożliwiają odtwarzanie filmów i treści zakodowanych w formacie x265 / HEVC za pośrednictwem wbudowanej aplikacji „Filmy i TV” w systemie Windows 10.

A ty odróżniasz wyraz enkoder od dekoder?

Dla jasności: encoding>kodowanie treści filmowych/kompresja

decoding>odkodowanie treści filmowych/dekompresja

MarcinGX te rozszerzenia są potrzebne do oglądania treści HEVEC/H265, dzięki jakkolwiek.

Chodzi o zainstalowanie encodera  Nvidii NVENC H264 i H265(HEVEC) na komputerze Windows 10. Nie chodzi mi o program/kombajn do encodingu/kompresji (ripper), tak niektóre mają wbudowane encodery(HEVEC, Divx, Xvid, itd.). Ja mam swój program do archiwizowania treści video ale nie posiada wbudowanego encodera Nvidii NVENC i żeby pojawił się na liście encoderów tego programu trzeba zainstalować encoder Nvidia NVENC. Przeszukałem internet i nie mogę znaleść takiej instalki.

Wiktorynek, kodek a encoder to 2 kompletnie inne kwestie(czytaj wyżej). Codec może jest w sterownikach karty graficznej ale encodera nie ma. Procesor komputera nie ma tu nic do rzeczy bo encoding odbywa się nie w procesorze komputera tylko w procesorze karty graficznej-w oddzielnym chipie do tego przeznaczonym-chipie NVENC.

Karta graficzna Geforce GTX1650, chip Turing  TU106 z obsługą Nvidia H264,H265/HEVEC i inne nie Nvidia H264,H265/HEVEC[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Źródło:  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

A to? - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Enkoder obsługiwany z linii poleceń, ale wyjście RAW.

Nie wiem do jakiego programu potrzebujesz enkodera, a gdybyś napisał byłoby łatwiej,

Tak czy owak dla mnie lepszym wyborem byłby FFMPEG, próbowałeś?

robert125 likes this

5 godzin temu, iskier napisał:

A to? - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Enkoder obsługiwany z linii poleceń, ale wyjście RAW.

Nie wiem do jakiego programu potrzebujesz enkodera, a gdybyś napisał byłoby łatwiej,

Tak czy owak dla mnie lepszym wyborem byłby FFMPEG, próbowałeś?

FFMPEG odpada z powodu skomplikowanej instalacji i działania tylko z wiersza poleceń.

Chodzi o program do nagrywania tego co jest na ekranie monitora. Musi to być program prosty,  enkodujący z H265(HEVEC) najlepiej NVENC H265 z możliwością ustawiania bitratu/ratefactoru i wyboru typu przebiegu CRF/ABR

Do tej pory używałem Total Recorder Video Pro(High Criteria) ale miał tylko encoder H264 który daje zbyt wielkie pliki wyjściowe.  Alternatywą jest OBS Studio tylko ten ma zbyt wiele ustawień.

Zostaję przy Total Recorder Video Pro bo znalazłem instalkę exe NVENC stąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

To co znalazłeś to jest zasadniczo to samo co ja podałem - tu masz adres do konkretnej wersji - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zawsze staram się pobierać ze strony autora, to co znalazłeś zostało opakowane w jakiś "instalator", no, ale może działa poprawnie.

Czyli temat powinien brzmieć: program do nagrywania pulpitu obsługujący H265:

Nvidia Share (Shadow Play)

Mirillis Action

Soda Player

Bandicam

Fraps

AVS Video Editor

Xbox (Game DVR)

RecordMyDesktop

XSplit Broadcaster

Captura

AVC Ultimate

Masz do wyboru darmowe, płatne, scrackowane. :)

5 godzin temu, wiktorynek napisał:

Czyli temat powinien brzmieć: program do nagrywania pulpitu obsługujący H265:

Nvidia Share (Shadow Play)

Mirillis Action

Soda Player

Bandicam

Fraps

AVS Video Editor

Xbox (Game DVR)

RecordMyDesktop

XSplit Broadcaster

Captura

AVC Ultimate

Masz do wyboru darmowe, płatne, scrackowane. :)

Temat nazywa się ok bo program już jest tylko encodera brakowało.:)

12 godzin temu, iskier napisał:

To co znalazłeś to jest zasadniczo to samo co ja podałem - tu masz adres do konkretnej wersji - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zawsze staram się pobierać ze strony autora, to co znalazłeś zostało opakowane w jakiś "instalator", no, ale może działa poprawnie.

Popieram-zawsze trzeba iść do źródła. Dzięki za konkretną i rzeczową pomoc.:)