Skocz do zawartości

Problem z dyskiem, system nie startuje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wczoraj mój lapek Asus K501L wszedł do ekranu logowania windows10  i nagle się wyłączył a następnie sam wszedł do BIOSu. Po ponownym wyłączeniu sprzętu wchodzi tylko do BIOSu i nie chce się już botować. W BIOSie jest widoczny dysk ale nie ma go w zakładce Boot a wydaje mi się, że tam powinien widnieć na liście. Gdy podłącze napęd zewnętrzny to w zakładce Boot staje się widoczny. Przywracanie ustawień fabrycznych nic nie daje.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Tu chyba dysk powinien być widoczny, sprawdzałem na innym laptopie z takim samym biosem i tam w tej zakładce  jest dysk widoczny ale nie mój bo ich nie przekładałem tylko mówię

o dysku z tamtego laptopa.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Po podłączeniu do mojego lapka zewnętrznego DVD jest  wykrywane jako 1 a powinien tu być wykryty dysk HDD jako 1

Nie wiem o co chodzi ale znalazłem jeszcze w zakładce Boot mozliwość dodania ścieżki do botowania i tam jest widoczny mój dysk, mogę podejrzeć partycje i co na nich się znajduje.

Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem jak sobie z tym poradzić.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Windows 10 + HDD = szybki trup :E Odpal jakieś LiveCD z systemem albo wykręć dysk i podłącz do PC'ta i go sprawdź, bo prawdopodobnie zdechł. W najlepszym wypadku padł system, ale wtedy raczej byłby widoczny w biosie w boot.

Maarek i VACek lubią to
Opublikowano

Próbowałem  załadować windows z instalatora z płytki i przywrócić do stanu początkowego ale wyświetlił się komunikat:

"Dysk, na którym został zainstalowany system windows jest zablokowany, odblokuj dysk i spróbuj ponownie" 

Co to może oznaczać ?

Opublikowano
13 minut temu, John Marston napisał:

spróbuj w diskparcie dać clean

Za takie rady powinien być ban !!! Skąd wiesz, czy on może pozwolić sobie na utratę tego windowsa, a co najważniejsze - czy nie ma na tym dysku ważnych danych? To już nie pierwszy twój post z takimi radami z d*py.

Opublikowano
32 minuty temu, Widzior napisał:

Za takie rady powinien być ban !!! Skąd wiesz, czy on może pozwolić sobie na utratę tego windowsa, a co najważniejsze - czy nie ma na tym dysku ważnych danych? To już nie pierwszy twój post z takimi radami z d*py.

tylko że nawet pisał że próbował przywrócić go do ,,ustawień fabrycznych" co przecież kasuje pliki

Opublikowano

Zrobiłem jeszcze coś. Wypiąłem zasilanie z płyty a później odpiąłem dysk i zamontowałem ponownie.  Zapodałem jeszcze raz instalkę z płyty,  podczas tworzenia partycji miałem komunikat o niepoprawnym formacie partycji ale nie zmieniałem formatu, był ustawiony GPT sprawdziłem to.

Teraz Bios wykrywa i dysk i DVD

Ale mam jeszcze coś nie tak ze sterownikami a nigdy problemu nie było gdy robiłem przywracanie systemu lub wgrywałem od nowa, nie wiem co to są te inne urządzenia

Opublikowano
Godzinę temu, bison616 napisał:

Wsadź dvd lub usb z win10. Odpal instalacje i daj napraw.

Nie działało póki nie odpiąłem dysku, instalacja odrzucała naprawę informując o napotkanym problemie.

6 minut temu, wiktorynek napisał:

dentyfikator sprzętu + wujek Google i już wiesz

Tak, racja ogarnę sobie. :)

Chyba sprawa zamknięta, ostatnie pytanie możecie polecić od siebie jakiś sprawdzony program do testu HDD, coś sensownego bez tysięcy funkcji ?

Pozdro.