Maarek Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2021 Witam. Wczoraj mój lapek Asus K501L wszedł do ekranu logowania windows10 i nagle się wyłączył a następnie sam wszedł do BIOSu. Po ponownym wyłączeniu sprzętu wchodzi tylko do BIOSu i nie chce się już botować. W BIOSie jest widoczny dysk ale nie ma go w zakładce Boot a wydaje mi się, że tam powinien widnieć na liście. Gdy podłącze napęd zewnętrzny to w zakładce Boot staje się widoczny. Przywracanie ustawień fabrycznych nic nie daje. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tu chyba dysk powinien być widoczny, sprawdzałem na innym laptopie z takim samym biosem i tam w tej zakładce jest dysk widoczny ale nie mój bo ich nie przekładałem tylko mówię o dysku z tamtego laptopa. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Po podłączeniu do mojego lapka zewnętrznego DVD jest wykrywane jako 1 a powinien tu być wykryty dysk HDD jako 1 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie wiem o co chodzi ale znalazłem jeszcze w zakładce Boot mozliwość dodania ścieżki do botowania i tam jest widoczny mój dysk, mogę podejrzeć partycje i co na nich się znajduje. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem jak sobie z tym poradzić. Pozdrawiam. Cytuj
Widzior Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2021 Windows 10 + HDD = szybki trup Odpal jakieś LiveCD z systemem albo wykręć dysk i podłącz do PC'ta i go sprawdź, bo prawdopodobnie zdechł. W najlepszym wypadku padł system, ale wtedy raczej byłby widoczny w biosie w boot. Maarek i VACek lubią to Cytuj
robert190880 Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2021 Wygląda to na typowe oznaki uszkodzonego dysku w laptopach Asus, myślę że bez wymiany dysku się nie obejdzie. Cytuj
Maarek Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2021 Próbowałem załadować windows z instalatora z płytki i przywrócić do stanu początkowego ale wyświetlił się komunikat: "Dysk, na którym został zainstalowany system windows jest zablokowany, odblokuj dysk i spróbuj ponownie" Co to może oznaczać ? Cytuj
Widzior Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2021 17 minut temu, Maarek napisał: Co to może oznaczać ? Odpowiedź już dostałeś. Cytuj
bison616 Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2021 Wsadź dvd lub usb z win10. Odpal instalacje i daj napraw. Maarek lubi to Cytuj
John Marston Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2021 spróbuj w diskparcie dać clean Teraz, John Marston napisał: spróbuj w diskparcie dać clean w instalce windowsa klikasz Shift i F10 (jak nie idzie to FN+SHIT i F10) w cmd wpisujesz diskpart, sel disk 0 i clean Cytuj
Widzior Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2021 13 minut temu, John Marston napisał: spróbuj w diskparcie dać clean Za takie rady powinien być ban !!! Skąd wiesz, czy on może pozwolić sobie na utratę tego windowsa, a co najważniejsze - czy nie ma na tym dysku ważnych danych? To już nie pierwszy twój post z takimi radami z d*py. Cytuj
John Marston Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2021 32 minuty temu, Widzior napisał: Za takie rady powinien być ban !!! Skąd wiesz, czy on może pozwolić sobie na utratę tego windowsa, a co najważniejsze - czy nie ma na tym dysku ważnych danych? To już nie pierwszy twój post z takimi radami z d*py. tylko że nawet pisał że próbował przywrócić go do ,,ustawień fabrycznych" co przecież kasuje pliki Cytuj
Maarek Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2021 Zrobiłem jeszcze coś. Wypiąłem zasilanie z płyty a później odpiąłem dysk i zamontowałem ponownie. Zapodałem jeszcze raz instalkę z płyty, podczas tworzenia partycji miałem komunikat o niepoprawnym formacie partycji ale nie zmieniałem formatu, był ustawiony GPT sprawdziłem to. Teraz Bios wykrywa i dysk i DVD [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ale mam jeszcze coś nie tak ze sterownikami a nigdy problemu nie było gdy robiłem przywracanie systemu lub wgrywałem od nowa, nie wiem co to są te inne urządzenia [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2021 2 minuty temu, Maarek napisał: nie wiem co to są te inne urządzenia Identyfikator sprzętu + wujek Google i już wiesz. Tylko co to jest ten identyfikator sprzętu i gdzie go znaleźć? Cytuj
Maarek Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2021 Godzinę temu, bison616 napisał: Wsadź dvd lub usb z win10. Odpal instalacje i daj napraw. Nie działało póki nie odpiąłem dysku, instalacja odrzucała naprawę informując o napotkanym problemie. 6 minut temu, wiktorynek napisał: dentyfikator sprzętu + wujek Google i już wiesz Tak, racja ogarnę sobie. Chyba sprawa zamknięta, ostatnie pytanie możecie polecić od siebie jakiś sprawdzony program do testu HDD, coś sensownego bez tysięcy funkcji ? Pozdro. Cytuj
Widzior Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2021 Hard Disk Sentinel, Victoria lub stary jary HD Tune. Szukaj portable, na forum pewnie są. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi