HAYASA44 Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2021 Siemanko wszystkim jaki byłby dobry system do tego sprzetu ? 1. Model - MSI GE60 2OD-270XPL 2. Parametry Dedykowany układ graficzny: NVIDIA GeForce GTX 760M - 2 GB Pamięć RAM (zainstalowana): 12 GB Procesor: Intel Core i5-4200M - 2.5 GHz DYSK SSD 120 GB Aktualnie posiadam Windows 8.1 Pro - by SROM-otnik wersja Lite 4. Czy przesiadka na system win 7 od SROM-otnika była by lepsza w kwesti gry - dokładnie chodzi o CS:GO ? POZDRAWIAM
Widzior Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2021 Podobno CS:GO chodzi najszybciej na Win7, ale różnica jest marginalna. A o winzgrozie 10 nawet nie myśl
HAYASA44 Opublikowano 8 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2021 6 minut temu, Widzior napisał: Podobno CS:GO chodzi najszybciej na Win7, ale różnica jest marginalna. A o winzgrozie 10 nawet nie myśl O win 10 chcę zapomnieć miałem ten chory system i 170 procesów w tle + wykorzystanie procka w 100% wielkie jedno dno nawet za darmo bym nie chciał. Co do windowsa 7 myślę o wersji 7 x64 Ultimate podobno do gier wystarcza lecz nigdy nie testowałem i z bije się z tą myślą 6 minut temu, M4T napisał: Czysty lub modowany 8.1 A windows 7 by się nie sprawdził ? Aktualnie mam 8.1 Pro i w grze mam input lagi, znajomy podpowiedział że może być to przez win 8.1 który jest przeznaczony ponoć do tabletów a nie do laptopów- ile w tym prawdy nie wiem dlatego się tutaj znalazłem
jarexpol Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2021 Przejdź z Lite na Pro i będzie dobrze.
Widzior Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2021 25 minut temu, HAYASA44 napisał: myślę o wersji 7 x64 Ultimate To źle myślisz, bo na nic ci ten Ultimate nie jest potrzebny. Pro to max co instaluję, a starszym ludziom do neta i prostych czynności bez grzebania to często stawiam wersję HP.
HAYASA44 Opublikowano 8 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2021 6 minut temu, Widzior napisał: To źle myślisz, bo na nic ci ten Ultimate nie jest potrzebny. Pro to max co instaluję, a starszym ludziom do neta i prostych czynności bez grzebania to często stawiam wersję HP. Przekonałeś mnie właśnie pobieram [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tylko pytanie odnośnie jaki wybrać sys. 7 home czy pro ? i jaka wersja FULL czy LITE przy instalacji ? z góry dziękuje 18 minut temu, jarexpol napisał: Przejdź z Lite na Pro i będzie dobrze. Chodzi ci o przejście z wersji LITE na PEŁNA WERSJE tak ? czy czysty win 8.1 pro bez modów ?
Widzior Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2021 Ja ci nie odpowiem, bo nie używam kombinowanych modów Sromotnika. Używam wyłącznie zaktualizowanych i doczyszczonych modów admina lub wiktorynka, jak raz kiedyś coś wypuści. jarexpol lubi to
jarexpol Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2021 7 minut temu, HAYASA44 napisał: Chodzi ci o przejście z wersji LITE na PEŁNA WERSJE tak ? czy czysty win 8.1 pro bez modów ? Tak 2 minuty temu, Widzior napisał: Ja ci nie odpowiem, bo nie używam kombinowanych modów Sromotnika. Używam wyłącznie zaktualizowanych i doczyszczonych modów admina lub wiktorynka jak raz kiedyś coś wypuści. Popieram
HAYASA44 Opublikowano 8 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2021 Okej bardzo wam dziekuję za pomoc i czas, spróbuje zainstalować najpierw wersje win 8.1 Pro pełną wersje - przetestuje jak będzie okej to zostanę przy 8.1 jeśli dalej będzie kiepsko to spróbuję jeszcze ten win 7 6 minut temu, Widzior napisał: Ja ci nie odpowiem, bo nie używam kombinowanych modów Sromotnika. Używam wyłącznie zaktualizowanych i doczyszczonych modów admina lub wiktorynka, jak raz kiedyś coś wypuści. Mógłbyś mi podesłać linka lub nakierować gdzie znajdę ---zaktualizowany i doczyszczony mod admina lub wiktorynka Chyba znalazłem
Widzior Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2021 Niestety MrT już się Win7 nie bawi, i to jest jego ostatni najlepszy mod, jaki zrobił, i którego nadal często używam na starszych PC/lapkach i go nie aktualizuję (koniec 2017 roku) A tu mod wiktorynka z maja 2020, zalecany na nowsze sprzęty, bo ma dograne sterowniki USB 3.0/3.1 + NVMe, WUFUC i inne bajery. Możliwe, że na nim będzie ciut mniej FPS niż w modzie MrT, ale ja na Ryzenie nie widzę w grach żadnej różnicy
HAYASA44 Opublikowano 8 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2021 Dziękuje Ci bardzo pobieram oby dwie wersje i będę testować mam nadzieje że do jutra z testami się wyrobie i dam znać co i jak u mnie. Oczywiście +REP dla Ciebie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
VACek Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2021 2 godziny temu, HAYASA44 napisał: A windows 7 by się nie sprawdził ? Aktualnie mam 8.1 Pro i w grze mam input lagi, znajomy podpowiedział że może być to przez win 8.1 który jest przeznaczony ponoć do tabletów a nie do laptopów- ile w tym prawdy nie wiem dlatego się tutaj znalazłem To ci kolega durnot nagadał, od lat siedzę na 8.1 na Laptopie i PC i nie mam imput lagów A gram w cs:go
jorgusek Opublikowano 9 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2021 Mam 10 letni laptop, instalowałem kilkanaście Systemów z naszego Forum, najbardziej pasuje mi oryginalny Windows 7 i aktualizacja UpdatePack7R2 21.02.10 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jarexpol i MarcinGX lubią to
HAYASA44 Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 Sprawdziłem win 7 od wiktorynka i jest porażka użycie CPU 25-55%, spróbuje teraz z czystym win 8.1 może będzie poprawa. Na win 7 w csgo jest spadek jakich mało już nie wspomnę o var :D wielka jedna masakra
Widzior Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 Godzinę temu, HAYASA44 napisał: Sprawdziłem win 7 od wiktorynka i jest porażka użycie CPU 25-55% A wyłączyłeś WU? Każdy jeden system po zainstalowaniu z włączonym WU musi się "przemielić", i trochę to trwa. Ja WU mam wyłączone i użycie mojego starego C2D na bezczynności 1-3%.
HAYASA44 Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2021 Godzinę temu, Widzior napisał: A wyłączyłeś WU? Każdy jeden system po zainstalowaniu z włączonym WU musi się "przemielić", i trochę to trwa. Ja WU mam wyłączone i użycie mojego starego C2D na bezczynności 1-3%. Przed chwilą wyłączyłem WU w usługach i po restarcie laptopa widać różnice -(dzięki) teraz na bezczynności mam użycie procesora 0---1-2 ale też zauważyłem że lubi podskoczyć do 25-44 przy wyłączonych aplikacjach w tle typu steam czy nvidia z czego mogą wynikać takie skoki ? Pamięć fizyczna na bezczynności około 17-18% Sprawdziłem też CPU przy odpalonym CS:GO i wyniki to 90-100% poprawka przy włączeniu v-sync jest lepiej CPU około 60-80% ale nie da się grać bo ekran pływa wręcz się rozpuszcza Aczkolwiek ustawiłem parę komend startowych w grze typu -freq 60 -refresh 60 i ustawiłem max_fps 60 i z wyłączonym v-sync jest poemat miód malina 60-80 % CPU i jak narazie 0 imput lagów ale to się jeszcze okaże jak wieczorem zakatuje te i5 bo teraz brak czasu, dam znać jak to dalej będzie wyglądać i jeszcze raz dziękuje wam za pomoc - w dobre ręce trafiłem.
HAYASA44 Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2021 Temat do zamknięcia. Po 3 dniach testowania okazało się że do tego sprzętu nadaje się tylko win 8.1 pro x64 full wersja od sromotnika dała rade, osobiście nie polecam wersji lite niby mniej procesów w tle ale były wyczuwalne imput lagi w cs:go. Wersja full zdała egzamin i gra się naprawdę przyjemnie imputlag poszedł w zapomnienie. Dzięki Panowie za rady i stracony czas na takiego zielonego jak ja pozdrawiam wszystkich i polecam z ręka na sercu winclub.
Rekomendowane odpowiedzi