Skocz do zawartości

Zawieszający się komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

muszę Was poprosić o pomoc - pora na wyjęcie szklanych kul lub skorzystanie z własnego doświadczenia.

Otóż ok. 3msc temu złożyłem sobie komputer, zainstalowałem system. Do tej pory wszystko działało normalnie, grałem w różne gry, obciążałem go i nie było problemu.

Teraz miałem 3 przypadki, gdzie komputer mi się zawiesił.  Zawsze kiedy oglądałem filmik na YT, po kilku godzinach bezproblemowej pracy. Ekran zostaje zamrożony, dźwięk jest cały czas odtwarzany (buczenie), wiatraki się kręcą, nie miga ikonka dysku.

Obstawiam, że coś ze sprzętu zaczyna padać. Pytanie tylko co? Jakie testy warto zrobić?

Wszystkie podzespoły kupione nowe, oprócz procesora, temperatury w porządku.

MSI B450 GAMING PLUS MAX
Pamięć Crucial Ballistix 16GB (2x 8GB) DDR4-3600, CL16
SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black
Plextor MV8 Series 512 GB 2.5'' SATA III (PX-512M8VC)
Zasilacz SILENTIUMPC Vero M3 Bronze 600W
MSI Radeon RX 5600 XT GAMING X 6GB GDDR6 192bit
AMD Ryzen 5 3600 (niekręcony) + Fortis 3

Opublikowano

Tak jest to zdycha LTSC kastrat od Prezesa. Jakiś czas temu mimo zablokowanych aktualizacji coś pościągał. 

BIOSU nie ruszałem

Opublikowano
9 minut temu, moore napisał:

Tak jest to zdycha LTSC kastrat od Prezesa. Jakiś czas temu mimo zablokowanych aktualizacji coś pościągał. 

BIOSU nie ruszałem

Najlepiej jeśli masz kopię to ją przywróć, Widzior też dobrze podpowiada.

moore lubi to
Opublikowano

Z tym tropem grafiki to jest dobra myśl, bo też niedawno była jakaś aktualizacja - obecnie mam v. 21.1.1 z 18.01.
Co mniej więcej może się zgadzać z początkiem moim problemów.

Widzę, że teraz jest dostępna nowa wersja v. 21.2.1. i pytanie czy aktualizować, jak @Widzior wspomniał, że ktoś miał problemy z najnowszymi sterami.

Opublikowano

Ok, zainstalowałem ostatnie rekomendowane sterowniki oznaczone v. 20.11.2 z 13.11.2020r.

Potestuję i zobaczę czy problem znowu wystąpi.

Tymczasem, dziękuje za sugestie (oby to było to :) )

Opublikowano

Potestowałem komputer i od zainstalowania wspomnianej wyżej stabilnej wersji sterowników do karty graficznej nie zanotowałem żadnego zawieszenia.

Dziękuję @Widzior za celne spostrzeżenie.

Temat do zamknięcia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie