Jump to content

Instalacja Windows 7 obok Windows 10 - pytanie

Recommended Posts

Posted

Mam Windowsa 10 Home 20H2. Chcialbym doinstalować Win JG7 x64 Final na drugiej partycji na dysku SSD, bedzie slużył tylko do gier. Nie chciałbym przeinstalowywać Windowsa 10 i chcialbym nie stracic danych.

Dell Inspiron 5570
Bios 1.3.1
Intel Core i3-6006U CPU 2.00GHz
8GB RAM
Dysk SSD Micron 1100 SATA 256GB
Karty graficzne Intel HD Graphics 520 oraz Radeon 530

Styl partycji GPT

1. Wystarczy utworzyć drugą partycje i instalować Windowsa 7 jak gdyby nigdy nic czy pojawią się jakieś schody? W sumie do tego pytania mógłbym uprościć cały temat.
2. Wiem, że czasami są problemy z instalacją starszych Windowsów na nowszym sprzecie, jest to jakos poblokowane np instalacja Windows 7. Czy będę miał z tym problemy również na swoim?
3. Wiem, że kiedyś obowiązywała zasada zeby instalować od najstarszego do najnowszego czy ta zasada obowiazuje w tym przypadku? Bo jeśli tak to może być problem
4. Jesli wszystko pójdzie dobrze to powinienem miec wybór Windowsa przy uruchamianiu tak?

Posted
Mam Windowsa 10 Home 20H2. Chcialbym doinstalować Win JG7 x64 Final na drugiej partycji na dysku SSD, bedzie slużył tylko do gier. Nie chciałbym przeinstalowywać Windowsa 10 i chcialbym nie stracic danych.

Dell Inspiron 5570
Bios 1.3.1
Intel Core i3-6006U CPU 2.00GHz
8GB RAM
Dysk SSD Micron 1100 SATA 256GB
Karty graficzne Intel HD Graphics 520 oraz Radeon 530

1. Wystarczy utworzyć drugą partycje i instalować Windowsa 7 jak gdyby nigdy nic czy pojawią się jakieś schody? W sumie do tego pytania mógłbym uprościć cały temat.
2. Wiem, że czasami są problemy z instalacją starszych Windowsów na nowszym sprzecie, jest to jakos poblokowane np instalacja Windows 7. Czy będę miał z tym problemy również na swoim?
3. Wiem, że kiedyś obowiązywała zasada zeby instalować od najstarszego do najnowszego czy ta zasada obowiazuje w tym przypadku? Bo jeśli tak to może być problem
4. Jesli wszystko pójdzie dobrze to powinienem miec wybór Windowsa przy uruchamianiu tak?

Jak masz UEFI to może być problem z odpaleniem instalki, jak masz legacy wszystko powinno działać

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Posted

Na twoim sprzęcie śmiało zainstalujesz win7 bez problemu. Zasada co do instalacji najpierw starszay potem nowszy system obowiązuje nadal. Możesz nie mieć boot menu i będziesz musiał wyedytować ręcznie prawidłowy rozruch.

Posted

No tutaj wtrącę swoje zdanie:

1. Tak, można utworzyć drugą partycję, ale nie polecam. Tym bardziej, że chcesz zainstalować modyfikacje która nie wiadomo jak zareaguje na Twoim sprzęcie
2. Windows 7 x64 działa na UEFI. Sterowniki pewnie da się dopasować bez problemu
3. Ja jestem zdania, że od najnowszego do najstarszego, ale od Windows 7 logicznie to biorąc nie ma znaczenia. W przypadku UEFI jest osobna partycja z rozruchem

4. Tak, ale jak wiadomo świat lubi płatać figle

W przypadku modyfikacji zalecam stworzenie wirtualnego dysku twardego i na niego wszystko wrzucić oraz edytować plik boot. Dlaczego?
- Windows 10 i defender będą Ci kopać w partycji obok, a jak masz plik *.vhd lub *.vhdx to nie interesują się nim

- W przypadku problemów z modyfikacją nie zaprzątasz sobie głowy formatami tylko usuwasz dysk wirtualny (w przypadku SSD ma to znaczenie)

Co do wirtualnego dysku kompendium wiedzy od @M4T:

VACek and BartAcid like this
Posted
W dniu 15.02.2021 o 11:50, brygada69 napisał:

Możesz nie mieć boot menu i będziesz musiał wyedytować ręcznie prawidłowy rozruch.

W dniu 15.02.2021 o 13:10, GT500s napisał:

oraz edytować plik boot

W dniu 15.02.2021 o 12:10, M4T napisał:

A wyedytowanie pliku BOOT to proste.

Jak to zrobić? Wybaczcie, ale nie znam się, nawet jeśli jest to proste koniec końców. Nie wiem też czy chodzi o edycje boot aby włączyć instalacje czy aby mieć wybór Windowsów przy uruchomieniu.

Mogę napisać, że instalacja Windowsa JG7 mi się uruchamia i przy wybieraniu na ktorej partycji zainstalowac mam odblokowany przycisk dalej. Więc w sumie problem już z głowy?

W dniu 15.02.2021 o 13:10, GT500s napisał:

W przypadku modyfikacji zalecam stworzenie wirtualnego dysku twardego i na niego wszystko wrzucić

Zapoznaje się