Ka3y92 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2021 Podczas zakupu ramów obsługa sklepu stwierdziła, że te RAMy mogą lepiej działać pod AMD, pomimo zakupu i włożenia do komputera, wszystko działa. Tylko czy są odpowiednie? Czy działają w pełni i nie będzie z nimi problemów? Ustawiłem w BIOS profil XMP i wykrył 3600mhz. Jak mogę sprawdzić czy przy 3600mhz działają prawidłowo? Chcę żeby dobrze działały a nie żeby tylko komputer je wykrywał jako te 3600mhz. Parametry komputer: Procesor Intel 6600k, Płyta Z170A Gaming PRO, RAM Crucial 2x8GB 3600mhz, Zasilacz 630W BeQuiet, Grafika GTX 970. Moja płyta obsługuje ramy DDR4 3600mhz. Kupiłem te ramy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W razie czego mogę te ramy zwrócić do 4 lutego, dlatego proszę o pilną odpowiedź. Jeżeli te ramy są nieodpowiednie to proszę o wysłanie linka do właściwych, które będą pasowały pod mój komputer. Po włączeniu testu RAM w OCCT z profilem XMP 3600mhz wykryło prawie 30 tysięcy błędów i komputer się zawiesił. Czyli RAMy są uszkodzone albo są nieodpowiednie dla mojego sprzętu. Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2021 Ramy są odpowiednie i do AMD, i do Intela. To dobre Ramy na Micron E-Die. OCCT to syf nie program. Jak system chodzi stabilnie, nie ma BSODów, gry się nie wysypują (o dziwo często z errorem sterownika NVidia), to wszystko jest OK. A jak chcesz porządny test pamięci, to użyj MemTest'a. Aha, i najważniejsze - te błędy to najprawdopodobniej kwestia kontrolera pamięci w procku, a nie samych ramów. Ludzie często tego nie biorą pod uwagę, myślą, że sam wysoko taktowany Ram wystarczy, a to nieprawda. Masz Skylake, natywny IMC w nim ma tylko 2133, więc ja bym się cieszył, jakby 3200 było stabilne na tak starej płycie jak Z170. Cytuj
vegeta80 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2021 tym przetestuj czy nie ma zgrzytów [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Ka3y92 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2021 Co do samych ramów to są sprawne, sprawdziłem je u kogoś. Dlatego może najlepszym wyjściem będzie zakup nowej płyty głównej i procka. Jaką płytę główną i procka mogę kupić pod mój zestaw? Tylko nowe najlepiej ze sklepu x-kom. Interesuje mnie procesor Intel, firma płyty bez różnicy byle dało się w przyszłości rozbudować. Max do 2000zł. P.S. Wiem że grafikę też mam starą ale ją zmienie w przyszłości. Cytuj
Widzior Opublikowano 30 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2021 Jeszcze nic ci się nie zaczęło sypać, a ty już panikujesz i chcesz bebechy wymieniać? Zostaw tego i5-6600K, bo jeszcze daje radę i wystarczy do twojego GTX 970. 20 minut temu, Ka3y92 napisał: firma płyty bez różnicy byle dało się w przyszłości rozbudować. Takie cuda na pewno nie u Intela Cytuj
Ka3y92 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2021 Tak czy tak miałem zamiar wymieniać grafikę. Nie panikuję tylko wole zainwestować w nowy sprzęt zamiast dokładać do sprzętu co mam kilka lat, bo i tak wiele do tego nie włoże. Wracając do pytania jaka płyta i procek do 2000zł tak żeby można było w przyszłości rozbudować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi