Skocz do zawartości

Czy RAMy które kupiłem są odpowiednie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas zakupu ramów obsługa sklepu stwierdziła, że te RAMy mogą lepiej działać pod AMD, pomimo zakupu i włożenia do komputera, wszystko działa.
Tylko czy są odpowiednie? Czy działają w pełni i nie będzie z nimi problemów? Ustawiłem w BIOS profil XMP i wykrył 3600mhz.
Jak mogę sprawdzić czy przy 3600mhz działają prawidłowo? Chcę żeby dobrze działały a nie żeby tylko komputer je wykrywał jako te 3600mhz.

Parametry komputer: Procesor Intel 6600k, Płyta Z170A Gaming PRO, RAM Crucial 2x8GB 3600mhz, Zasilacz 630W BeQuiet, Grafika GTX 970.

Moja płyta obsługuje ramy DDR4 3600mhz.
Kupiłem te ramy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
W razie czego mogę te ramy zwrócić do 4 lutego, dlatego proszę o pilną odpowiedź.
Jeżeli te ramy są nieodpowiednie to proszę o wysłanie linka do właściwych, które będą pasowały pod mój komputer.

Po włączeniu testu RAM w OCCT z profilem XMP 3600mhz wykryło prawie 30 tysięcy błędów i komputer się zawiesił. Czyli RAMy są uszkodzone albo są nieodpowiednie dla mojego sprzętu.

Opublikowano

Ramy są odpowiednie i do AMD, i do Intela. To dobre Ramy na Micron E-Die. OCCT to syf nie program. Jak system chodzi stabilnie, nie ma BSODów, gry się nie wysypują (o dziwo często z errorem sterownika NVidia), to wszystko jest OK. A jak chcesz porządny test pamięci, to użyj MemTest'a. Aha, i najważniejsze - te błędy to najprawdopodobniej kwestia kontrolera pamięci w procku, a nie samych ramów. Ludzie często tego nie biorą pod uwagę, myślą, że sam wysoko taktowany Ram wystarczy, a to nieprawda. Masz Skylake, natywny IMC w nim ma tylko 2133, więc ja bym się cieszył, jakby 3200 było stabilne na tak starej płycie jak Z170.

Opublikowano

Co do samych ramów to są sprawne, sprawdziłem je u kogoś.

Dlatego może najlepszym wyjściem będzie zakup nowej płyty głównej i procka.

Jaką płytę główną i procka mogę kupić pod mój zestaw? Tylko nowe najlepiej ze sklepu x-kom.

Interesuje mnie procesor Intel, firma płyty bez różnicy byle dało się w przyszłości rozbudować. 

Max do 2000zł.

P.S. Wiem że grafikę też mam starą ale ją zmienie w przyszłości. 

Opublikowano

Jeszcze nic ci się nie zaczęło sypać, a ty już panikujesz i chcesz bebechy wymieniać? :22 Zostaw tego i5-6600K, bo jeszcze daje radę i wystarczy do twojego  GTX 970.

20 minut temu, Ka3y92 napisał:

firma płyty bez różnicy byle dało się w przyszłości rozbudować.

Takie cuda na pewno nie u Intela :E

Opublikowano

Tak czy tak miałem zamiar wymieniać grafikę. Nie panikuję tylko wole zainwestować w nowy sprzęt zamiast dokładać do sprzętu co mam kilka lat, bo i tak wiele do tego nie włoże. 
Wracając do pytania jaka płyta i procek do 2000zł tak żeby można było w przyszłości rozbudować.