ciku Posted January 23, 2021 Report Posted January 23, 2021 Dzień dobry. Ściągałem już kilka wersji obrazu iso Windows XP i za każdym razem mam jeden i ten sam problem. Kiedy tworzę Rufusem instalator systemu Windows XP na pendrive to instalator przechodzi kilka pierwszych ekranów aż pojawia się komunikat o braku pliku eula czyli na ekranie, gdzie umowę zatwierdza się klawiszem F8. Oczywiście jedyną opcją dostępną na ekranie jest użycie klawisza F3 odpowiedzialnego za koniec instalacji. Kiedy ten sam obraz wrzucam na płytę DVD instalator z tego samego obrazu iso przechodzi zupełnie bezproblemowo. Chciałbym znaleźć metodę jak zrobić instalator z USB gdyż wiadomo, że nie każdy laptop ma napęd DVD. Wiadomo, że teraz XP to już stary system i tylko na starych lapkach się go instaluje ale jak się sporo grzebie ludziom w komputerach to różne sprzęty się spotyka a więc i sytuacje bywają różne. Proszę Was o jakieś mądre rady jak jak mogę naprawić ten problem. Quote
piosylant Posted January 24, 2021 Report Posted January 24, 2021 Rufus nie jest dobrym narzędziem do instalowania XP. Znajdź program WinSetupFromUSB i nim przygotuj instalkę. pjoter80 likes this Quote
pasi17 Posted January 24, 2021 Report Posted January 24, 2021 Używam Rufusa od lat i co jakiś czas wgrywam komuś XP, oczywiście wgrywany na pendrive przez Rufusa i nie ma żadnych problemów. Co do samego wypalania obrazu na pendrive to czy podczas zgrywania masz podłączony pendrive do USB 2.0? Bo zauważyłem, że niektóre komputery przy USB 3.0 gubią pliki np. dlatego ja zawsze nagrywam pod 2.0 i nie ma problemów. Kolejna rzecz może być taka, że masz wadliwy obraz płyty. Quote
ciku Posted January 24, 2021 Author Report Posted January 24, 2021 P10 wypróbuję inne programy chociaż kiedy zobaczyłem interfejs programu o którym pisałeś to stwierdzam że już go kiedyś widziałem i to też nie zdało egzaminu. Rozważam że pasi17 może może mieć rację z tym wadliwym obrazem, gdyż kojarzy mi się, że kiedyś działał instalator którego robiłem Rufusem już i było OK. pasi17 czy możesz podesłać mi link z obrazem Win XP którego używasz? Quote
berthold61 Posted January 24, 2021 Report Posted January 24, 2021 Instrukcja tworzenia bootowalnego nośnika USB dla Windows JG 1. Wypakowad w dowolnym miejscu obraz iso 2. Umieścid w porcie USB pendriva 3. Uruchomid WinSetupFromUSB_1-0-beta7 4. Kliknąd RMPrepUSB – otworzy się drugie okno, w którym należy zaznaczyd opcje jak na poniższym screenie, a następnie kliknąd niebieski przycisk Prepare Drive. Program zapyta o potwierdzenie wykonania zadanych poleceo – klikamy OK. 5. Następnie pojawi się okno konsolowe pokazujące przebieg przygotowywania pendriva – poniższy screen. 6. Po utworzeniu sektora rozruchowego i sformatowaniu pendriva, zniknie okno konsoli i wtedy należy ręcznie zamknąd okno RMPrepUSB, poczekad kilka sekund - dopiero wtedy będzie możliwe zaznaczenie rodzaju systemu operacyjnego i wybranie miejsca, z którego będą pobierane pliki - folder z rozpakowanym obrazem iso (screen nr 3). Po wskazaniu tego miejsca pozostało tylko kliknąd przycisk GO i czekad cierpliwie – program po kilku minutach poinformuje stosownym komunikatem o ukooczeniu pracy. Instalacja 1. Ustawid przy starcie komputera bootowanie z pendriva, będzie go można znaleźd w zakładce z dyskami twardymi. 2. Jeśli pendriv został poprawnie utworzony, to pojawi się po chwili menedżera instalacji – proponuje NIC nie klikad tylko odczekad 10 sekund i po pojawieniu się komunikatu (znów NIC nie klikad) ponownie odczekad 10 sekund – wtedy uruchomi się samoczynnie znany wszystkim dobrze instalator systemu. Wybieramy właściwą partycję do sformatowania i czekamy cierpliwie kilkanaście minut na gotowy do pracy system. Quote
Recommended Posts