Skocz do zawartości

Instalacja XP'ka na nowszym sprzęcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem się pobawić windowsem XP bo nie mam żadnego obecnie działającego starego kompa. Pomyślałem że A jakby tak zrobić dualboot win10 i winxp (wiem to brzmi niedorzecznie) ale gdzieś już to widziałem. Zadziałało by coś takiego że ustawie w biosie tryb dysku na IDE, zainstaluje win10 podziele partycje a potem XP? Jakby coś było potrzebne do tego to mój procek to i5-4200M a mój dysk to WD GREEN 240GB SSD wdc wds240g2g0a-00jh30

Opublikowano
16 minut temu, John Marston napisał:

zainstaluje win10 podziele partycje a potem XP?

Ogólna zasada MultiBoot'a: najpierw instalujemy starszy system, potem nowszy. Nie masz pojęcia nawet o podstawach, więc odpuść sobie. Pomijam już fakt irracjonalności takiego majstrowania na 4gen intela i dysku SSD.

Opublikowano
44 minuty temu, John Marston napisał:

ustawie w biosie tryb dysku na IDE

A dlaczego tryb IDE, a nie AHCI?

45 minut temu, John Marston napisał:

zainstaluje win10 podziele partycje a potem XP

36 minut temu, Widzior napisał:

najpierw instalujemy starszy system, potem nowszy

Jak wyżej.

45 minut temu, John Marston napisał:

i5-4200M

4 gen czyli ostatni na jakim się da. Masz świadomość, że USB 3.0 nie będzie działać pod XP?

46 minut temu, John Marston napisał:

mój dysk to WD GREEN 240GB SSD

Trzeba najpierw założyć partycje na tym dysku pod systemem od Visty wzwyż, aby było prawidłowe przesunięcie względem partycji i potem XP instalować na założonej partycji - nie usuwać partycji, bo XP źle utworzy.

Brak TRIM można zastąpić ręcznie skoro na drugiej partycji ma być Win 10 - wystarczy co jakiś czas wbudowanym w Win 10 defragmentatorem "przelecieć" partycję z XP.

Opublikowano
37 minut temu, wiktorynek napisał:

A dlaczego tryb IDE, a nie AHCI?

bo w ahci trzeba sterowniki dogrywać a nie chcę mi sie z tym bawić

38 minut temu, wiktorynek napisał:

Masz świadomość, że USB 3.0 nie będzie działać pod XP?

tak mam

Opublikowano
14 minut temu, John Marston napisał:

bo w ahci trzeba sterowniki dogrywać a nie chcę mi sie z tym bawić

Użyć obrazu ze zintegrowanymi lub użyć WinSetupFromUSB do wypalenia XP na pendrive (zawiera sterowniki). XP na pendrive nie jest polecany, ale jak trzeba to trzeba.

Korzystanie z trybu emulacji IDE, to bardzo zły pomysł.

Opublikowano

Wiem, że to nie w temacie tego wątku, ale nie lepiej postawić XP na takim VMWare? Ja chciałem też pobawić się XPkiem i mam go postawionego na wirtualnej maszynie w VMWare. To tylko taka sugestia ode mnie.