John Marston Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2021 Chciałem się pobawić windowsem XP bo nie mam żadnego obecnie działającego starego kompa. Pomyślałem że A jakby tak zrobić dualboot win10 i winxp (wiem to brzmi niedorzecznie) ale gdzieś już to widziałem. Zadziałało by coś takiego że ustawie w biosie tryb dysku na IDE, zainstaluje win10 podziele partycje a potem XP? Jakby coś było potrzebne do tego to mój procek to i5-4200M a mój dysk to WD GREEN 240GB SSD wdc wds240g2g0a-00jh30 Cytuj
Widzior Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2021 16 minut temu, John Marston napisał: zainstaluje win10 podziele partycje a potem XP? Ogólna zasada MultiBoot'a: najpierw instalujemy starszy system, potem nowszy. Nie masz pojęcia nawet o podstawach, więc odpuść sobie. Pomijam już fakt irracjonalności takiego majstrowania na 4gen intela i dysku SSD. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2021 44 minuty temu, John Marston napisał: ustawie w biosie tryb dysku na IDE A dlaczego tryb IDE, a nie AHCI? 45 minut temu, John Marston napisał: zainstaluje win10 podziele partycje a potem XP 36 minut temu, Widzior napisał: najpierw instalujemy starszy system, potem nowszy Jak wyżej. 45 minut temu, John Marston napisał: i5-4200M 4 gen czyli ostatni na jakim się da. Masz świadomość, że USB 3.0 nie będzie działać pod XP? 46 minut temu, John Marston napisał: mój dysk to WD GREEN 240GB SSD Trzeba najpierw założyć partycje na tym dysku pod systemem od Visty wzwyż, aby było prawidłowe przesunięcie względem partycji i potem XP instalować na założonej partycji - nie usuwać partycji, bo XP źle utworzy. Brak TRIM można zastąpić ręcznie skoro na drugiej partycji ma być Win 10 - wystarczy co jakiś czas wbudowanym w Win 10 defragmentatorem "przelecieć" partycję z XP. Cytuj
John Marston Opublikowano 22 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2021 37 minut temu, wiktorynek napisał: A dlaczego tryb IDE, a nie AHCI? bo w ahci trzeba sterowniki dogrywać a nie chcę mi sie z tym bawić 38 minut temu, wiktorynek napisał: Masz świadomość, że USB 3.0 nie będzie działać pod XP? tak mam Cytuj
Nieobecny Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2021 14 minut temu, John Marston napisał: bo w ahci trzeba sterowniki dogrywać a nie chcę mi sie z tym bawić Użyć obrazu ze zintegrowanymi lub użyć WinSetupFromUSB do wypalenia XP na pendrive (zawiera sterowniki). XP na pendrive nie jest polecany, ale jak trzeba to trzeba. Korzystanie z trybu emulacji IDE, to bardzo zły pomysł. Cytuj
DJGraco Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2021 Wiem, że to nie w temacie tego wątku, ale nie lepiej postawić XP na takim VMWare? Ja chciałem też pobawić się XPkiem i mam go postawionego na wirtualnej maszynie w VMWare. To tylko taka sugestia ode mnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi