sahipp Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2021 Mam takie pytanie. Która opcja dostępna w biosie jest zdrowsza dla sprzętu, Fan Always ON, czy OFF..... ? Czy waszym zdaniem z punktu żywotności sprzętu jest różnica pomiędzy tym aby wentylator na stałe pracował na minimalnych obrotach, czy będzie bez różnicy gdy laptop chłodzi się pasywnie i sam decyduje w którym momencie włączyć wentylatory ? Cytuj
Widzior Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2021 Wentylator to nie HDD, gdzie częste wyłączanie/parkowanie mu więcej szkodzi niż pomaga. Na moje jest lepiej, jak wiatraczek się wyłącza, gdy nie jest potrzebny. On ma w specyfikacji żywotność uzależnioną od ilości godzin pracy, a nie ilości włączeń. Cytuj
BartAcid Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2021 To zależy. Jak jesteś na granicy włączenia i co chwile się uruchamia to mnie by to po prostu denerwowało i jednak wolał bym by chodził cały czas. Cytuj
sahipp Opublikowano 19 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2021 No właśnie się tak zastanawiam. Podczas ustawienia OFF gdy sprzęt decyduje, laptop podczas pracy właściwie cały czas jest w trybie pasywnym. Jest absolutna cisza, nawet podczas grania. Wentylator zaczyna pracę właściwie tylko podczas wysokiego obciążenia. W związku z tym zastanawiam się nad tym jaki to ma wpływ na żywotność procesora... Tutaj z jednej strony podobnie myślę jak Widzior, ale z drugiej strony zastanawiam się czy jednak ciągła nawet delikatna wentylacja będzie bardziej korzystna dla procesora.... W starych sprzętach właściwie dużej różnicy nie było bo i tak wentylator dosyć często się włączał. Dopiero w moim obecnym sprzęcie faktycznie ta opcja wyraźnie zmienia zasady chłodzenia. Z jednej strony mamy komfort absolutnej ciszy a z drugiej no jest taki szum.... Dla tego się zastanawiam jak będzie korzystniej dla sprzętu, zwłaszcza latem.... Cytuj
BartAcid Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2021 Wentylator startuje pewnie przy 55-60st. Możesz ustalić to każdym softem do monitorowania temperatur i obrotów wentylatora. Nie ma się tu co rozwodzić nad żywotnością bo to nie temperatury uszkadzające. Skoro jest cisza to pytanie czy faktycznie nie kręci czy chodzi na tyle wolno, że go nie słychać. Jeśli nie kręci puki nie dasz mu ostro w kość to bym wyłączył. Mniej kurzu będzie ciągło więc konserwacja będzie odwleczona w czasie. Cytuj
sahipp Opublikowano 19 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2021 w trybie OFF do 42C na pewno nie chodzi... Dokładniej kiedy startuje nie sprawdzałem. Natomiast w trybie ciągłej pracy w dzień przy ,,odgłosach dnia,, jest prawie niesłyszalny... Słychać go tylko jak pracuje się czasem w nocy, kiedy jest zupełna cisza.... Skoro są to normalne temperatury, nie mające wpływu na żywotność procesora to w takim razie faktycznie lepiej mieć ,,wyłączoną ciągłą pracę,, - co by nie mówić wieczorem komfort pracy inny, za dnia to bez różnicy bo i tak słabo słyszalny jest... Tak nigdy się nad tym wcześniej nie zastanawiałem gdyż w poprzednich sprzętach dużej różnicy nie było, po dłuższym użytkowaniu i tak dosyć często wentylator pracował... W obecnym sprzęcie faktycznie jest różnica pracy w obu trybach... Zastanawiałem się po prostu czy producent za bardzo nie przyciągnął struny z wartościami pracy na pasywnym chłodzeniu... Producenci obecnie często oszukują, najprostszym przykładem są długie interwały wymian oleju w motoryzacji tzw long life... Pod tym kontem zacząłem się właśnie zastanawiać.... Generalnie lubię zabawy ze sprzętem i z tego co wiem współczesne sprzęty cierpią na dolegliwości z powodu przegrzania. Wbrew pozorom przegrzaniu, nie ulegają najczęściej procesor czy karta graf. Z tego co się orientuję często padają układy zasilania które od przegrzania potrafią puścić za duży prąd i uszkodzić sprzęt, czy układy kbc czy inne. Aby było śmieszniej najczęściej cierpią na tym laptopy z poważnymi konfiguracjami tzw gamingowe w dolnym pułapie cenowym jak na sprzęty tej klasy. Powodem tego jest to że pomimo mocnego procesora i mocnej karty graf często ich płyty główne i układy nie są specjalnie bardziej chłodzone a ich wykonanie jest podobne do sprzętów tak zwanych przeciętnych - jak mój.... Stąd moje takie wątpliwości, albo za dużo naoglądałem się Daniela Rakowieckiego ;-) he he i są to może jakieś odosobnione przypadki... Cytuj
Nieobecny Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2021 Najważniejsze pytanie - czy podczas startu wentylatora jak wzrośnie temp, nie nabiera szybkich obrotów, a co za tym idzie nie jest głośny? Niestety większość laptopów tak ma, pracując w trybie OFF. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi