pepek112 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2020 Witam, Doberku Potrzebuje informacji co robię nie tak, albo jak to naprawić. Od wymiany ramów posiadam bsody. To wyślij na gwarancje? Problem z tym, że wróciły bez zadnych problemow. Memtest wykazał na początku 3 błędy lecz po wyczyszczeniu slotów, zniknęły. Czyli memtest czysty Problem mocno nasila się po 2004 oraz 20h2. Powrót do 1909 pozwala na uzytkowanie PC licząc się ze czasem Bsod wróci w dziwnym momencie. Bios najnowszy od producenta. Czyszczenie biosu nie pomogło. Spec: Asus B350 Prime Plus R5 1600 ADATA 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 XPG Gammix D10 Nvidia 1660S PSU 550W bequite W10 1909 Srom-otnik Distribution Lub i czysty w10. Kiedyś zostało mi wspomniane ze 1gen ryzenow nie lubi się czasem z ramami. Ale to juz po kupnie sie dowiedzialem. Wiec teraz został mnie problem. Proszę o pomoc i pozdrawiam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Mr.T Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2020 a po powrocie zrobiles reinstal systemu? a czysty system bez sterownikow tez sypie? Cytuj
pepek112 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2020 Za kazdym razem leciał reinstall. 40 min mnie nie zbawi. Memtest był robiony 2x10 skanów(darmowa wersja pozwala na 10 skanow pod rząd) ===== Edit Czy czysty system sypie? W sumie nie wiem. Podczas instalacji i "pierwszym" uruchomieniu nic sie nie dzieje. Spedził raz 12h bez sterownikow bo do roboty musiałem skoczyć. Ale sie nie wysypał ani razu od tygodnia. Az do dziś. 3 bsody jeden po drugim. Tak jak bylo w 2004 oraz 20h1 Cytuj
Mr.T Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2020 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] pare wyjasnień Cytuj
pepek112 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2020 If you recently added hardware to the system, try removing or replacing it. Or check with the manufacturer to see if any patches are available. <- Nic nowego nie dołączałem do PC. Jedynie Ramy uległy zmianie If new device drivers or system services have been added recently, try removing or updating them. Try to determine what changed in the system that caused the new bug check code to appear. <- Patrz punkt 1 Check the System Log in Event Viewer for additional error messages that might help pinpoint the device or driver that is causing the error. For more information, see Open Event Viewer. Look for critical errors in the system log that occurred in the same time window as the blue screen. <- Już sprawdzam Look in Device Manager to see if any devices are marked with the exclamation point (!). Review the events log displayed in driver properties for any faulting driver. Try updating the related driver. <- Tutaj 0 ! Run a virus detection program. Viruses can infect all types of hard disks formatted for Windows, and resulting disk corruption can generate system bug check codes. Make sure the virus detection program checks the Master Boot Record for infections. <- czysty system akurat wraz ze sterownikami. Mbam oraz Kaspersky nic nie wykrywają. Cytuj
ripek Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2020 albo ten topik : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2020 Na ile masz ustawione te ramy w BIOSie? Na 3200? To zmniejsz i sprawdź wtedy. Jak masz starego Ryzena 1600, bez AF, to na 3200 będzie na 90% problem. U mnie chodzi stabilnie na 2933. Cytuj
pepek112 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2020 Teraz, Widzior napisał: Na ile masz ustawione te ramy w BIOSie? Na 3200? To zmniejsz i sprawdź wtedy. Xmp 3200 Zostawić xmp oraz zmienic zegar na 3000? Pytam bo OC i ogolne parametry Ram/cpu to dla mnie kosmos :X Co do SFC to rano zrobie pełny format na czystą 10'tke gdyż siedzę teraz na Sromotnikowym. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Swoją drogą coś dziwnego mam w Event log viewer. Instalacja sterownika nie powiodła się — wynik = 0x8024500C dla węzła urządzenia devnode „HID\VID_046D&PID_C336&MI_01&COL03\8&F8278F8&0&0002” I każdy devnode jest inny. z czego każdy prowadzi do urządzenia logitech G213 oraz G102 (badz co badz moja mysz i klawiatura) Bardzo dziękuje za odpowiedzi wszyskie oraz nakierowanie na mozliwe problemy Cytuj
Mr.T Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2020 no raczej normalne ze w razie problemów wszystkie testy powinno sie robic na czystym systemie na domyślnych ustawieniach bez OC Cytuj
pepek112 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2020 Teraz, Mr.T napisał: no raczej normalne ze w razie problemów wszystkie testy powinno sie robic na czystym systemie na domyślnych ustawieniach bez OC Nie mam oc :X Bo nie wiem jak sie za to zabrać nawet, jak napisałem wcześniej. Wróć. Oc GPu coś tam umiem za pomocą AfterBurnera... Wracając. Wróce zatem do czystego w10 by mieć w pełni sprawny sfc. Dziekuje i pozdrawiam Cytuj
ripek Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2020 mozesz potestowac tez moda ghost spectre 2009 i poblokouj offline instalacje sterownikow z update i potestuj system jest stabilny powgrywaj jakies furmarki do grafy, hdd/ssd marki, ram testy i testuj w stresach po 30min ustaw sobie jakis program do monitorowania stopni np aida64 i testuj Cytuj
Widzior Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2020 Ryzen 1gen + płyta B350 + RAM 3200 = problemy. Wyłącz XMP i ustaw 2933, zachwując timingi z 3200. Możesz nawet na kilka dni ustawić 2666, nic się przecież zaraz nie stanie, ewentualnie w grach spadnie ci FPS o 2-3 klatki. Inna opcja - zostawić 3200, ale podbić napięcie na RAM do 1,4V. Osobiście sprawdziłbym opcję 1szą, a jak będzie stabilnie, to wtedy szukać ustawień dla 3200. Jak już pisałem wyżej, mi się to i tak nie udało. Mam R5 1500X i RAM 3200, a max co mogę wycisnąć to 3066. I to nie jest wina ramów, tylko kontrolera pamięci w procku (dlatego w memtest nie masz errorów). P.S. Proponuję odpalić Thaiphoon Burner i sprawdzić, jakie chipy zastosowano w tych RAMach. Cytuj
pepek112 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2020 9 godzin temu, Widzior napisał: Ryzen 1gen + płyta B350 + RAM 3200 = problemy. Wyłącz XMP i ustaw 2933, zachwując timingi z 3200. Możesz nawet na kilka dni ustawić 2666, nic się przecież zaraz nie stanie, ewentualnie w grach spadnie ci FPS o 2-3 klatki. Inna opcja - zostawić 3200, ale podbić napięcie na RAM do 1,4V. Osobiście sprawdziłbym opcję 1szą, a jak będzie stabilnie, to wtedy szukać ustawień dla 3200. Jak już pisałem wyżej, mi się to i tak nie udało. Mam R5 1500X i RAM 3200, a max co mogę wycisnąć to 3066. I to nie jest wina ramów, tylko kontrolera pamięci w procku (dlatego w memtest nie masz errorów). P.S. Proponuję odpalić Thaiphoon Burner i sprawdzić, jakie chipy zastosowano w tych RAMach. Zabieram się właśnie za reinstall oraz zmianę taktowania. Po wykonaniu testów zaproponowanych przez Ripek'a dam znać co i jak. Dziekuje za odpowiedzi wszystkie EDIT 9:17 09.12.2020 Ustawione zostały timingi z D.O.C.P wraz z Voltage oraz 2933mhz Oraz Czysty windows 20h2. Sprawdzimy zatem jak to długo podziała. Jak do 2 tyg nie wyrzuci mi BSOD uznam to za sukces. Dziękuje wszystkim zainteresowanym za pomoc. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 9 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2020 Lipny sort od Samsunga C-Die, ponoć kręcą się dość dobrze, ale muszą mieć luźne timingi. Widzę, że w profilu XMP Samsung już o to zadbał, nawet moje syfiaste Hynixy mają lepsze timingi dla 3200 (16-18-18-36-54) Więc na 99% to nie robiło problemów, a IMC Ryzena, który nie wyrabia na 3200MHz, tak jak u mnie. Oczywiście o ile problem będzie związany z Ramem, bo to tylko hipoteza. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] piosylant i gasparus lubią to Cytuj
piosylant Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zmieniając timingi, zmieniasz też napiecie? Coś wydaje mi się, że te Adaty działają na 3200 dopiero pod napięciem 1,35V. Sprawdź w specyfikacji. Wałkowałem to wiele razy, zwłaszcza pod AMD, gdzie nie ma opcji XMP i płyta nie zwiększa napięcia automatycznie. Cytuj
pepek112 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2020 7 godzin temu, P1O napisał: Zmieniając timingi, zmieniasz też napiecie? Coś wydaje mi się, że te Adaty działają na 3200 dopiero pod napięciem 1,35V. Sprawdź w specyfikacji. Wałkowałem to wiele razy, zwłaszcza pod AMD, gdzie nie ma opcji XMP i płyta nie zwiększa napięcia automatycznie. Po restarcie biosu zostało ustawione wg XMP Dram Voltage 1.35 Dram Cas# Latency 16 trcdrd 20 trcdwr 20 dram RAS # Pre time 20 dram RAS # Act time 38 oraz po zapamietaniu owego zbiłem predkośc na 2933 Od czasu ustawienia tych kości na tych ustawieniach narazie PC stabilny Cytuj
Widzior Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2020 2 godziny temu, pepek112 napisał: Od czasu ustawienia tych kości na tych ustawieniach narazie PC stabilny Jak już będziesz pewien, że na 2933 masz 100% stabilność, to będziesz mógł zapewne ostro zjechać z timingami, bo po raz kolejny powtórzę - jeśli moja hipoteza się sprawdzi, to częstotliwość robi problemy, a nie timingi. Ja mam ustawione 2933MHz z timingami 14-16-16-33-54 CR=1 i zero problemów, nawet 3066 na tych nastawach mam stabilne, więc mógłbym je jeszcze trochę zacieśnić, ale już to olałem. Zostawiłem 2933, bo lepiej mi się skaluje z IMC Ryzena. Za to na 3200 nawet z bardzo luźnymi timingami nie mam stabilności, choć czasem kilka dni minęło zanim komp wywalił errora. Pamiętaj też o tym, co pisałem wcześniej - możesz spróbować odpalić XMP 3200, ale zmień wtedy ręcznie napięcie RAM na 1,38-1,40V (nić się nie stanie, to bezpieczna wartość). Napięcie SoC powinno być min. 1,05V (zapewne na auto będzie nawet wyższe). Ustawienie CR=2 też mocno poprawia stabilność, kosztem wydajności (niezauważalna różnica). Jak widzisz, kombinacji jest multum, może życia nie starczyć, żeby wszystko idealnie ręcznie ustawić Dlatego dla "Kowalskiego" wymyślono XMP, ale jak widzisz nie zawsze to działa. gasparus lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi