pawel5428 Posted November 23, 2020 Report Posted November 23, 2020 Czy mając dysk ssd warto wymusić funkcję readyboost? U mnie warto! Zauważyłem znaczące przyśpieszenie uruchamiania stron internetowych,lepsze działanie gier(fps to nie podnosi) i programów. Ogólnie komputer jest jeszcze żwawszy.Może działa lepiej dlatego bo gry i programy trzymam na hdd tylko system mam na ssd. Mam microsd class 10 i prędkość w hd tune wynosi średnio 20mb/s. Moja specyfikacja: * win 7 pro x32, * 4GB RAM DDR2 800Mhz, *core2duo E8400 3ghz (3,50ghz oc), *gtx 460 se 1gb, *sandisk plus 120gb ssd, *1.Hdd Seagate Pipeline HD 1.Format dysku: 3.5" Pamięć podręczna: 8 MB Pojemność dysku: 500 GB Prędkość obrotowa [obr./min.]: 5900 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A tutaj link do miejsca jak to zrobić : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zdania co do readyboost są podzielone. Ja jednak sprawdziłem to i na prawdę odczułem różnicę. Dodatkowo sd sformatowałem w exfat z rozmiarem alokacji na 32768kb. Quote
BartAcid Posted November 23, 2020 Report Posted November 23, 2020 To ktoś jeszcze stosuje antyczne zalecenia by system na SSD walić, a resztę na HDD? Jeszcze plik wymiany powiedz że przenosisz. A to wolne miejsce na SSD to masz by się cieszyć jak mało masz zajętego dysku czy w jakimś konkretnym celu? brygada69, pawel5428 and Hells Angels like this Quote
pawel5428 Posted November 23, 2020 Author Report Posted November 23, 2020 Bo hdd mam na pliki różne, gry i programy. Często instaluje czy usuwam . SSD chcę zwiększyć żywotność i słyszałem że im więcej ma wolnej pamięci tym dla niego lepiej bo mniej się zużywa. No i że z czasem im mniej ma wolnego miejsca tym bardziej wydajność spada no może nieznacznie ale spada. Wiem że dziś ssd'ki to nie to samo co te pierwsze i dziś nie trzeba się aż tak o to przejmować. ale ja nie zamierzam zmieniać dysku co kilka lat i dbam o swój sprzęt. Teraz zmniejszyłem napięcia na procesor i udało mi się go jeszcze podkręcić. Karcie graficznej też zmniejszyłem napięcia i jest jeszcze chłodniejsza. A tak na prawdę to rozmyślam nad doinstalowaniu win 7 x64 bo z kilka dni temu ledwo wróciłem po latach do gry runes of magic (chronicles of arcadia) i nagle aktualizacja gry że na x32 już nie pójdzie ...aż krew mnie zalała. xd Quote
BartAcid Posted November 23, 2020 Report Posted November 23, 2020 Żywotność? Nawet nie wiesz co musiał byś robić by w domu zajechać dysk SSD. Wolne miejsce nie zużywa mniej dysku tylko równomierniej używa komórek. Ot jak jest dużo stałych danych to te komórki są wyłączone z zapisu więc reszta jest więcej używana. A kisić dysk 128GB na dekady to już totalnie bezsensowne. A odmawianie sobie przez to szybkości działania moja się z celem posiadania SSD. Co ci da szybsze załadowanie systemu, czy przeglądarki. A na załadowanie gry, poziomu będziesz czekał jak dawniej. 140zł za nowy przyzwoity dysk SSD 256GB to śmieszna cena za komfort pracy. No nic twój wybór. A przy ReadyBoost to szybciej zajedziesz te pendrivie czy karty pamięci i wydasz na nie więcej niż na większy dysk SSD. pawel5428 likes this Quote
pawel5428 Posted November 23, 2020 Author Report Posted November 23, 2020 Ot znalazłem wolną kartę pamięci której nie żałuje. HDD upolowałem nowy na allegro 40zł za sztukę to od razu wziąłem dwie sztuki i jeden wsadziłem. Ogólnie dzięki za cenne rady i z czasem na pewno dołożę ssd. Tymczasem na razie będę na tym co jest to tymczasowa opcja a gry działają na prawdę przyzwoicie co niestety nie mogę powiedzieć o dota 2 bo ta najlepiej działa na ssd. No i readyboost pewno przy ssd jest bez sensu ale nie przy hdd no i ta myśl,że mimo iż system na to nie pozwala to jednak jest obejście aby to odpalić. Quote
Nieobecny Posted November 23, 2020 Report Posted November 23, 2020 7 godzin temu, pawel5428 napisał: Czy mając dysk ssd warto wymusić funkcję readyboost? Nie tylko, że nie warto, ale spowolni start systemu z SSD. To był wynalazek z czasów Visty, gdy o SSD pisały portale naukowe. Wyłączyć raz na zawsze, podobnie jak Prefetch. 7 godzin temu, pawel5428 napisał: * 4GB RAM DDR2 800Mhz, *core2duo E8400 3ghz (3,50ghz oc), Dlaczego system x86 przy 4GB RAM skoro grasz i większość gier wymaga już systemów x64. Dziwna wartość OC procesora E8400. FSB podnosisz do 400MHz i masz 3,6GHz - standardowa wartość dla tych procesorów. Mając pamięci DDR2 800MHz masz synchroniczne FSB:RAM 1:1 Oczywiście dzielnik FSB:RAM w biosie ustaw na 2 7 godzin temu, pawel5428 napisał: Mam microsd class 10 i prędkość w hd tune wynosi średnio 20mb/s. Słaba, wolna i długo nie podziała. 7 godzin temu, pawel5428 napisał: Może działa lepiej dlatego bo gry i programy trzymam na hdd tylko system mam na ssd. Nie ma wpływu na start systemu, a trzymanie programów na HDD, to jakieś czarnowidztwo i mitologia. m4s, pawel5428 and brygada69 like this Quote
pawel5428 Posted November 24, 2020 Author Report Posted November 24, 2020 U mnie readyboost nie spowolniło a internet i gry włączają się szybciej jak już pisałem pewno dlatego że siedzą na hdd....działają szybciej na hdd z readyboost ale nie szybciej od ssd :p x86 przy 4gb ram dlatego, bo gram w dużo starszych gier a nawet w stare archaiczne które bardzo lubię. OC procesora takie a nie inne bo choć próbowałem na 3,60ghz i wiem to jak być powinno to procek zbyt mocno się grzeje. Przy 3,50ghz styka na 70st. w stresie.Dodatkowo zrobiłem mu undervolting także oc i tak ładnie poszło przy zaniżonym napięciu. FSB mam podniesione. Dodatkowo ram domyślnie ma tak: 6-6-6 18 a ja ustawiłem na 5-5-5 15 więc jest nieznacznie lepiej pomimo lekko obniżonego taktowania. SSD jest dość mały 120GB jak dla mnie to po prostu mało i myślałem właśnie nawet nad postawieniem w dualu system x64. Wolnego miejsca mam teraz jakieś 80GB. Podziele na pół to wychodzi 40GB wolnego na jeden i 40GB na nowy system.Chyba że zostawię wolnego 20GB na ten co mam a dam 60gb na nowy o ile go zrobię. HDD sporo mam rzeczy ze steam i gog. Same gry zajmują mi ok. 50gb wraz z league of legends. udało mi się podkręcić procesor do 3,7ghz. Quote
Recommended Posts