bysiiuu Opublikowano 16 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2020 Siemka. Mam taki problem. Wywaliło mi checking media i nie dało sie uruchomić systemu. Nie dało się też zainstalować ponieważ przy próbie instalacji nie było widać dysków. Zmieniłem w biosie sata mode na AHCI i o dziwo dało się zainstalować windowsa. Wszystko ok śmigało, komputer ponownie się dało uruchomić jednak ja zamknąłem system i go włączyłem to po prostu tak jakby systemu nie było na dysku - wyskoczył komunikat no bootable device i tyle. Na nowo stawianie systemu... i tak w kółko. Jak to można naprawić? Dodam, że mam włożone dwa takie same dyski ssd m2. Cytuj
rrroberto Opublikowano 16 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2020 Sprawdź kolejność bootowania. Puść też jakiś program do testowania dysków Victoria, MHDD HDTune. Cytuj
bysiiuu Opublikowano 16 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2020 Jak wywali system to w biosie nie pokazuje dysków z których można bootować Cytuj
rrroberto Opublikowano 16 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2020 Włącz bootowanie Legacy i sprawdź czy widzi dyski. A może jakiegoś RAIDa masz skonfigurowanego i laptop próbuje go odtwarzać - dlatego gubi system. Cytuj
ripek Opublikowano 16 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2020 sprawdz baterie od biosu, bo pewnie ci resetuje sie do domyslnych ustawien po kazdym wylaczeniu Cytuj
bysiiuu Opublikowano 16 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2020 @ripek odłączyłem i podłączyłem. Dalej to samo. Muszę go wysłać chyba do serwisu. Cytuj
ripek Opublikowano 16 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2020 5 minut temu, bysiiuu napisał: @ripek odłączyłem i podłączyłem. Dalej to samo. Muszę go wysłać chyba do serwisu. miernikiem te baterie sprawdz co ci da odlaczenie i podlaczenie ? tylko resetujesz bios w ten sposob, chyba ze ty tylko wyjales baterie od lapka a nie rozkrecales plyty a ja o tej duzej nie mowie tylko albo bedziesz mial cr2032 3v albo cos innego tego typu Cytuj
bysiiuu Opublikowano 17 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2020 Miernikiem nie sprawdzałem. Odłączałem tą małą CRke Cytuj
MARCIN_ZIOMEK Opublikowano 17 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2020 20 godzin temu, rrroberto napisał: Włącz bootowanie Legacy i sprawdź czy widzi dyski. A może jakiegoś RAIDa masz skonfigurowanego i laptop próbuje go odtwarzać - dlatego gubi system. Nie ma czegoś takiego w tym modelu Cytuj
Gość Opublikowano 17 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2020 Jeżeli bateria na pewno dobra to masz źle ustawiony bios ( bios też dobrze zaktualizować jak jest nowszy ) . Podczas instalacji ma siedzieć tylko jeden dysk M2. Jak instalujesz ten system w MBR czy GPT ? Tu masz jak wyłączyć UEFI [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tu instalację w GPT [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tu aktualizacja bios [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeżeli instalujesz w MBR wyłączasz powyższe Cytuj
bysiiuu Opublikowano 17 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2020 @woj_ani217 Pierwszy filmik - robiłem tak i dupa. Instaluje oczywiście w gpt/uefi. W poniedziałek będzie już kurier po laptopa. Mam nadzieję, że w serwisie zrobią to szybko i sprawnie. Cytuj
Gość Opublikowano 17 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2020 1 godzinę temu, bysiiuu napisał: @woj_ani217 Pierwszy filmik - robiłem tak i dupa. Instaluje oczywiście w gpt/uefi. W poniedziałek będzie już kurier po laptopa. Mam nadzieję, że w serwisie zrobią to szybko i sprawnie. Tak jak piszesz to nie pierwszy tylko drugi filmik ( zostaw tylko jeden M2 i nic więcej żadnych innych dysków ) i nie ma bata żeby to nie działało ?. Ile ma ten laptop lat? ( nie podejrzewam że to bateria ? ,chyba że jakaś wadliwa ? ). Może też być płyta walnięta ? ( nie koniecznie był by to pech ? ) dzisiaj robią takie badziewia że nic nie można być pewnym. Zrestartuj bios do " fabryki " ustaw tak jak na filmiku i nie ma bata żeby nie działało jak nie to wówczas serwis - ostateczność jak już wszystko wyczerpiesz. P.S najlepiej jak byś tą M2 przygotował pod diskpart diskpart list disk select disk # za miast # wpisać nr USB drive,HD. clean create partition primary format fs=gpt quick lub fs=ntfs quick active assign exit exit Cytuj
bysiiuu Opublikowano 17 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2020 @woj_ani217 tylko diskpartem szykuje partycję. Laptop kupiony w grudniu ubiegłego roku więc jest jeszcze gwara. Liczyłem, że poradzę sobie bez wysyłania do serwisu, ale już nie mam siły Cytuj
Gość Opublikowano 17 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2020 1 godzinę temu, bysiiuu napisał: @woj_ani217 tylko diskpartem szykuje partycję. Laptop kupiony w grudniu ubiegłego roku więc jest jeszcze gwara. Liczyłem, że poradzę sobie bez wysyłania do serwisu, ale już nie mam siły Jak już zdecydowałeś serwis to nie prościej do nich zadzwonić i im przedstawić problem ? - podejrzewam że to jest pierdoła ? no może się mylę ? oby nie. Cytuj
bysiiuu Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2020 @woj_ani217 laptop wrócił z serwisu i tak jak podejrzewałem wadliwe okazały się oba dyski. Zostały wymienione i teraz wszystko śmiga Cytuj
Gość Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2020 5 godzin temu, bysiiuu napisał: @woj_ani217 laptop wrócił z serwisu i tak jak podejrzewałem wadliwe okazały się oba dyski. Zostały wymienione i teraz wszystko śmiga Że Ty nie sprawdziłeś dysków na dzień dobry ? ale jeżeli to były dyski i na gwarancji to ich sprawa. Teraz masz dowód jakie G teraz robią żeby dwa dyski na raz padły ! ? , czy przyczyna leży tylko w wadliwych dyskach czy też jakaś awaria na płycie im nie pomogła w tym ?. Miałem przypadek w MSI że padały wentylatory ( chodziły jak traktory ) pierwsza wymiana na gwarancji 4 miesiące ok a potem to samo, znowu serwis i doszli do tego że płyta uszkodzona była i to powodowało uszkadzanie wentylatorów - no niestety trafisz na sztukę ok to się cieszysz na wadliwą klniesz i masz problemy wszystko schodzi na "psy "! . Cytuj
bysiiuu Opublikowano 5 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2020 @woj_ani217 miałem się zabrać za sprawdzenie dysków zanim wysłałem laptopa, ale nie miałem czasu. Dostałem od nich info na kartce o przebiegu naprawy i podali nazwy dysków które zostały zamontowane. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi