Jump to content

Acer Aspire Nitro 5 an 515-54


Recommended Posts

Siemka. Mam taki problem. Wywaliło mi checking media i nie dało sie uruchomić systemu. Nie dało się też zainstalować ponieważ przy próbie instalacji nie było widać dysków. Zmieniłem w biosie sata mode na AHCI i o dziwo dało się zainstalować windowsa. Wszystko ok śmigało, komputer ponownie się dało uruchomić jednak ja zamknąłem system i go włączyłem to po prostu tak jakby systemu nie było na dysku - wyskoczył komunikat no bootable device i tyle. Na nowo stawianie systemu... i tak w kółko. Jak to można naprawić? Dodam, że mam włożone dwa takie same dyski ssd m2.

Link to post
Share on other sites
5 minut temu, bysiiuu napisał:

@ripek odłączyłem i podłączyłem. Dalej to samo. Muszę go wysłać chyba do serwisu. 

miernikiem te baterie sprawdz co ci da odlaczenie i podlaczenie ? tylko resetujesz bios w ten sposob, chyba ze ty tylko wyjales baterie od lapka a nie rozkrecales plyty a ja o tej duzej nie mowie tylko albo bedziesz mial cr2032 3v albo cos innego tego typu

Link to post
Share on other sites

Jeżeli bateria na pewno dobra to masz  źle ustawiony bios  ( bios też dobrze zaktualizować jak jest nowszy ) .

Podczas instalacji  ma siedzieć tylko jeden dysk M2.

Jak instalujesz ten system w  MBR czy GPT ?

Tu masz jak wyłączyć  UEFI 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tu instalację w GPT

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tu aktualizacja bios

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jeżeli instalujesz w MBR wyłączasz powyższe

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, bysiiuu napisał:

@woj_ani217 Pierwszy filmik - robiłem tak i dupa. Instaluje oczywiście w gpt/uefi. W poniedziałek będzie już kurier po laptopa. Mam nadzieję, że w serwisie zrobią to szybko i sprawnie. 

Tak jak piszesz to nie pierwszy tylko drugi filmik ( zostaw tylko jeden M2 i nic więcej żadnych innych dysków )  i nie ma bata żeby to nie działało ?.

Ile ma ten laptop lat?  ( nie podejrzewam że to bateria ? ,chyba że jakaś wadliwa ? ).

Może też być płyta walnięta ? (  nie koniecznie był by to pech ? )  dzisiaj robią takie badziewia że nic nie można być pewnym.

Zrestartuj bios do " fabryki "  ustaw tak jak na filmiku i nie ma bata żeby nie działało jak nie to wówczas serwis - ostateczność jak już wszystko wyczerpiesz.

P.S

najlepiej jak byś tą M2  przygotował pod  diskpart

diskpart
list disk
select disk #   za miast #  wpisać nr USB drive,HD.
clean
create partition primary
format  fs=gpt quick lub   fs=ntfs quick   
active
assign
exit
exit

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, bysiiuu napisał:

@woj_ani217 tylko diskpartem szykuje partycję. Laptop kupiony w grudniu ubiegłego roku więc jest jeszcze gwara. Liczyłem, że poradzę sobie bez wysyłania do serwisu, ale już nie mam siły

Jak już zdecydowałeś serwis to nie prościej do nich zadzwonić i im przedstawić problem ? - podejrzewam że to jest pierdoła ?  no może się mylę ? oby nie.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information