Skocz do zawartości

Acer Aspire Nitro 5 an 515-54

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Mam taki problem. Wywaliło mi checking media i nie dało sie uruchomić systemu. Nie dało się też zainstalować ponieważ przy próbie instalacji nie było widać dysków. Zmieniłem w biosie sata mode na AHCI i o dziwo dało się zainstalować windowsa. Wszystko ok śmigało, komputer ponownie się dało uruchomić jednak ja zamknąłem system i go włączyłem to po prostu tak jakby systemu nie było na dysku - wyskoczył komunikat no bootable device i tyle. Na nowo stawianie systemu... i tak w kółko. Jak to można naprawić? Dodam, że mam włożone dwa takie same dyski ssd m2.

Opublikowano
5 minut temu, bysiiuu napisał:

@ripek odłączyłem i podłączyłem. Dalej to samo. Muszę go wysłać chyba do serwisu. 

miernikiem te baterie sprawdz co ci da odlaczenie i podlaczenie ? tylko resetujesz bios w ten sposob, chyba ze ty tylko wyjales baterie od lapka a nie rozkrecales plyty a ja o tej duzej nie mowie tylko albo bedziesz mial cr2032 3v albo cos innego tego typu

Opublikowano

Jeżeli bateria na pewno dobra to masz  źle ustawiony bios  ( bios też dobrze zaktualizować jak jest nowszy ) .

Podczas instalacji  ma siedzieć tylko jeden dysk M2.

Jak instalujesz ten system w  MBR czy GPT ?

Tu masz jak wyłączyć  UEFI 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tu instalację w GPT

tu aktualizacja bios

Jeżeli instalujesz w MBR wyłączasz powyższe

Opublikowano
1 godzinę temu, bysiiuu napisał:

@woj_ani217 Pierwszy filmik - robiłem tak i dupa. Instaluje oczywiście w gpt/uefi. W poniedziałek będzie już kurier po laptopa. Mam nadzieję, że w serwisie zrobią to szybko i sprawnie. 

Tak jak piszesz to nie pierwszy tylko drugi filmik ( zostaw tylko jeden M2 i nic więcej żadnych innych dysków )  i nie ma bata żeby to nie działało ?.

Ile ma ten laptop lat?  ( nie podejrzewam że to bateria ? ,chyba że jakaś wadliwa ? ).

Może też być płyta walnięta ? (  nie koniecznie był by to pech ? )  dzisiaj robią takie badziewia że nic nie można być pewnym.

Zrestartuj bios do " fabryki "  ustaw tak jak na filmiku i nie ma bata żeby nie działało jak nie to wówczas serwis - ostateczność jak już wszystko wyczerpiesz.

P.S

najlepiej jak byś tą M2  przygotował pod  diskpart

diskpart
list disk
select disk #   za miast #  wpisać nr USB drive,HD.
clean
create partition primary
format  fs=gpt quick lub   fs=ntfs quick   
active
assign
exit
exit

Opublikowano
1 godzinę temu, bysiiuu napisał:

@woj_ani217 tylko diskpartem szykuje partycję. Laptop kupiony w grudniu ubiegłego roku więc jest jeszcze gwara. Liczyłem, że poradzę sobie bez wysyłania do serwisu, ale już nie mam siły

Jak już zdecydowałeś serwis to nie prościej do nich zadzwonić i im przedstawić problem ? - podejrzewam że to jest pierdoła ?  no może się mylę ? oby nie.

Opublikowano
5 godzin temu, bysiiuu napisał:

@woj_ani217 laptop wrócił z serwisu i tak jak podejrzewałem wadliwe okazały się oba dyski. Zostały wymienione i teraz wszystko śmiga 

Że Ty nie sprawdziłeś  dysków na dzień dobry ?  ale jeżeli to były dyski i na gwarancji  to ich sprawa.

Teraz  masz  dowód  jakie G  teraz robią  żeby dwa dyski na raz padły ! ? , czy przyczyna  leży tylko w wadliwych dyskach  czy też jakaś awaria na płycie im nie pomogła w tym ?.

Miałem przypadek w MSI  że padały wentylatory ( chodziły jak traktory  )  pierwsza wymiana na gwarancji  4 miesiące ok a potem to samo, znowu serwis  i doszli do tego że płyta uszkodzona była i to powodowało uszkadzanie wentylatorów - no niestety trafisz na sztukę ok to się cieszysz na  wadliwą klniesz i masz problemy  wszystko schodzi na "psy "! .