TediPower Posted September 10, 2020 Report Posted September 10, 2020 Jakie ustawienia UEFI: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W starszych biosach było w ustawieniach z czego ma komputer się uruchamiać i te ustawienia były chyba na stałe. Ok mam UEFI i chcę ustawić tak by była jakaś kolejność ustalona prze zemnie: USB / Dysk Ale jak mam USB podpięte to mogę ustawić USB - nazwa ... / Dysk ale jak tylko wyjmę pendrive z USB to z automatu znika mi ustawienie w Biosie (UEFI) I już tylko uruchamia się z Dysku Jest możliwość ustawienia gdzieś na stałe że pierw USB następnie Dysk (i że jak wyjmę USB i podepnę po kilku uruchomieniach nadal mi wystartuje z tego USB) Quote
BartAcid Posted September 10, 2020 Report Posted September 10, 2020 Jak go nie masz wpiętego to jak ma ci pokazać. Zwykle jak ustawisz na wpiętym pendrivie by to z niego startował, wyjmiesz, włożysz jeszcze raz to on znów z niego wystartuje. Mnie tam akurat wkurza RTC Alarm, że podaje się dni miesiąca, a nie tygodnia do samouruchomienia komputera. Quote
TediPower Posted September 10, 2020 Author Report Posted September 10, 2020 Mam na przykład tak ustawione [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Po wyjęciu Pendrive mam tak [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Po ponownym włożeniu Pendrive mam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I muszę od nowa w UEFI ustawiać jak ma startować Nie pamięta ustawienia komputer nie jest odłączony z sieci tylko restart. Quote
BartAcid Posted September 10, 2020 Report Posted September 10, 2020 inne ustawienia pamięta? dziwne. A masz opcje do zmiany kolejności dysków zamiast urządzeń startowych. Quote
TediPower Posted September 10, 2020 Author Report Posted September 10, 2020 Tak inne tak może to się jeszcze gdzieś indziej ustawia? AAA do puki jest USB podpięty (np. Live Linux) komputer staruje z niego po włączenia / wyłączeniu z kontaktu czy po restarcie Ale jak go wyjmę i wystartuję już z Windowsa i wyłączeniu i podłączeniu z powrotem ten USB no to lipa bo UEFI przestawia kolejność Chyba że Ważne jest USB gniazdo tył górne lewe a nie dolne prawe czy też z przodu? *Nie znalazłem nigdzie opcji zmiany kolejności dysków poza przewodami SATA Chyba że inne ustawienie to aktywuje. Quote
Recommended Posts