Skocz do zawartości

otwarcie portu 1433

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

męczę się już od wielu dni. Muszę mieć dostęp do bazy MSSQL z zewnątrz.

baza działa na porcie domyślnym 1433

server MSSQL pracuje na komputerze ze stałym IP 192.168.1.100

- na routerze TP-Link Archer C6 ustawiam Virtual Server a w nim port wewnętrzny i zewnętrzny - 1433, IP 192.168.1.100 i protokół TCP

- na wszelki wypadek na komputerze wprowadzam reguły w firewall'u. zezwalam na sygnały przychodzące i wychodzące na porcie 1344

Czym przetestować czy mam otwarty port?

Ja używam strony:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Niestety strona pokazuje, że port 1433 jest closed.

Kożystam też z programu na smartfona:

Fing - Network Tools

ale tam też nie pokazuje żadnych otwartych portów dla komputera.

Co robię źle? Jakieś pomysły?

Opublikowano

Jeśli masz tak ustawione, to musi działać (protokół ALL czyli TCP i UDP) - musi widnieć status Enabled (po zatwierdzeniu Save, trzeba zrobić Reboot rutera):

Przechwytywanie.jpg

Masz błąd w adresacji - musi być 192.168.0.100 (1 miały stare rutery TP Link).

Opublikowano

po 1 :

Serwer transmisja domyślnie odbywa się na portach TCP 1433 oraz UDP 1434. Port UDP 1434 służy do wskazania instancji, na której odbywa się transmisja danych.

masz 2 porty do otwarcia

po 2 :

adres zewnetrzny masz staly czy dynamiczny ?

po 3 :

najlepiej sprawdzac z komorki ewentualnie laptopa przez komorke

po 4 :

wylacz firewala na windowsie, bo czesto on powoduje problemy

Opublikowano

-- wiktorynek

właśnie tak robię

pulę adresów musiałem zmienić na starą - tzn 192.168.1.  bo wszystkie komputery w firmie miały takie ustowione

-- ripek

oczywiscie ustawiam obydwa porty - tcp i udp

adres zewnętrzny mam stały - ale co to ma do rzeczy - na zmiennym ip nie można otworzyć portów?

możesz dokładniej opisać metodę sprawdzenia?

firewalla nie wyłączę - ale wpisałem w nim wyjątki na te porty i oprogramowanie MSSQL

moim skromnym zdaniem to wina może leżeć po stronie usługodawcy, ale jak to im udowodnić?? od tygodnia dzwonię z nimi i przekonują mnie, że wszystkie porty ustawili na przeźroczyste.

Opublikowano
2 godziny temu, Qrdziel napisał:

moim skromnym zdaniem to wina może leżeć po stronie usługodawcy

A kto jest dostawcą internetu? Żaden dostawca stałego łącza nie blokuje portów.

2 godziny temu, Qrdziel napisał:

pulę adresów musiałem zmienić na starą - tzn 192.168.1.  bo wszystkie komputery w firmie miały takie ustowione

Ale jakie znaczenie ma to dla Twojego komputera? Jak jesteś w stanie zalogować się do rutera po starym adresie? Ja mam C7 (nie sądzę aby w C6 różniło się) i pula adresów wynosi 200 od 192.168.0.100 do 192.168.0.299

Dla LAN mam przypisany 192.168.0.100 - oczywiście zgodny MAC adres z posiadaną kartą sieciową

Dla WLAN mam przypisany 192.168.0.101 - oczywiście zgodny MAC adres z posiadaną kartą sieciową

Następne komputery i telefony mają przypisane kolejne numery. Przede wszystkim musisz mieć zarezerwowany stały adres IP w MAC Adress Reservation, bo inaczej po każdym uruchomieniu przypisze Tobie dowolny z puli i nie będzie otwartych portów.

Opublikowano

Ja dla programów Insertu robię w port forwarding z jakiego kol wiek numeru na 1433 dla danego adresu i po kłopocie.

Co to za operator, do Netii trzeba zadzwonić by zrobili konkretne przekierowanie które im powiesz.

Opublikowano

usługodawca to multiplay.pl. Nawet nie dają haseł do routerów - trzeba dzwonić na infolinię z każdą zmianą.

stały adres IP mam wpisany na stałe we własciwosciach tcpip i serwer nie korzysta z dhcp i wiekszosc komputerów też nie korzysta z dhcp

Opublikowano
1 godzinę temu, Qrdziel napisał:

stały adres IP

Stały adres IP na zewnątrz nie ma nic wspólnego ze stałym IP rutera przypisanym do konkretnego MAC. Jeśli po każdym uruchomieniu przypisuje Tobie inny, to zapomnij o konfiguracji Virtual Server.

1 godzinę temu, Qrdziel napisał:

usługodawca to multiplay.pl. Nawet nie dają haseł do routerów - trzeba dzwonić na infolinię z każdą zmianą.

Kupić własny ruter i po kłopocie. Taki usługodawca w dzisiejszych czasach to wrzód na tyłku.