Qrdziel Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2020 witam. męczę się już od wielu dni. Muszę mieć dostęp do bazy MSSQL z zewnątrz. baza działa na porcie domyślnym 1433 server MSSQL pracuje na komputerze ze stałym IP 192.168.1.100 - na routerze TP-Link Archer C6 ustawiam Virtual Server a w nim port wewnętrzny i zewnętrzny - 1433, IP 192.168.1.100 i protokół TCP - na wszelki wypadek na komputerze wprowadzam reguły w firewall'u. zezwalam na sygnały przychodzące i wychodzące na porcie 1344 Czym przetestować czy mam otwarty port? Ja używam strony: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Niestety strona pokazuje, że port 1433 jest closed. Kożystam też z programu na smartfona: Fing - Network Tools ale tam też nie pokazuje żadnych otwartych portów dla komputera. Co robię źle? Jakieś pomysły? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Jeśli masz tak ustawione, to musi działać (protokół ALL czyli TCP i UDP) - musi widnieć status Enabled (po zatwierdzeniu Save, trzeba zrobić Reboot rutera): Masz błąd w adresacji - musi być 192.168.0.100 (1 miały stare rutery TP Link). Cytuj
ripek Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2020 po 1 : Serwer transmisja domyślnie odbywa się na portach TCP 1433 oraz UDP 1434. Port UDP 1434 służy do wskazania instancji, na której odbywa się transmisja danych. masz 2 porty do otwarcia po 2 : adres zewnetrzny masz staly czy dynamiczny ? po 3 : najlepiej sprawdzac z komorki ewentualnie laptopa przez komorke po 4 : wylacz firewala na windowsie, bo czesto on powoduje problemy Cytuj
Qrdziel Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2020 -- wiktorynek właśnie tak robię pulę adresów musiałem zmienić na starą - tzn 192.168.1. bo wszystkie komputery w firmie miały takie ustowione -- ripek oczywiscie ustawiam obydwa porty - tcp i udp adres zewnętrzny mam stały - ale co to ma do rzeczy - na zmiennym ip nie można otworzyć portów? możesz dokładniej opisać metodę sprawdzenia? firewalla nie wyłączę - ale wpisałem w nim wyjątki na te porty i oprogramowanie MSSQL moim skromnym zdaniem to wina może leżeć po stronie usługodawcy, ale jak to im udowodnić?? od tygodnia dzwonię z nimi i przekonują mnie, że wszystkie porty ustawili na przeźroczyste. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2020 2 godziny temu, Qrdziel napisał: moim skromnym zdaniem to wina może leżeć po stronie usługodawcy A kto jest dostawcą internetu? Żaden dostawca stałego łącza nie blokuje portów. 2 godziny temu, Qrdziel napisał: pulę adresów musiałem zmienić na starą - tzn 192.168.1. bo wszystkie komputery w firmie miały takie ustowione Ale jakie znaczenie ma to dla Twojego komputera? Jak jesteś w stanie zalogować się do rutera po starym adresie? Ja mam C7 (nie sądzę aby w C6 różniło się) i pula adresów wynosi 200 od 192.168.0.100 do 192.168.0.299 Dla LAN mam przypisany 192.168.0.100 - oczywiście zgodny MAC adres z posiadaną kartą sieciową Dla WLAN mam przypisany 192.168.0.101 - oczywiście zgodny MAC adres z posiadaną kartą sieciową Następne komputery i telefony mają przypisane kolejne numery. Przede wszystkim musisz mieć zarezerwowany stały adres IP w MAC Adress Reservation, bo inaczej po każdym uruchomieniu przypisze Tobie dowolny z puli i nie będzie otwartych portów. Cytuj
BartAcid Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Ja dla programów Insertu robię w port forwarding z jakiego kol wiek numeru na 1433 dla danego adresu i po kłopocie. Co to za operator, do Netii trzeba zadzwonić by zrobili konkretne przekierowanie które im powiesz. Cytuj
Qrdziel Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2020 usługodawca to multiplay.pl. Nawet nie dają haseł do routerów - trzeba dzwonić na infolinię z każdą zmianą. stały adres IP mam wpisany na stałe we własciwosciach tcpip i serwer nie korzysta z dhcp i wiekszosc komputerów też nie korzysta z dhcp Cytuj
Nieobecny Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, Qrdziel napisał: stały adres IP Stały adres IP na zewnątrz nie ma nic wspólnego ze stałym IP rutera przypisanym do konkretnego MAC. Jeśli po każdym uruchomieniu przypisuje Tobie inny, to zapomnij o konfiguracji Virtual Server. 1 godzinę temu, Qrdziel napisał: usługodawca to multiplay.pl. Nawet nie dają haseł do routerów - trzeba dzwonić na infolinię z każdą zmianą. Kupić własny ruter i po kłopocie. Taki usługodawca w dzisiejszych czasach to wrzód na tyłku. Cytuj
Qrdziel Opublikowano 9 Września 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2020 Po wielu bojach usługodawca zrobił porty przeźroczyste - ja wstawiłem swój router i teraz sam je przekierowuję. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi