moore Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Cześć, mam problem z wyżej wymienionym laptopem. Otóż potrafi się on zawieszać w różnych momentach i jedyną opcją jest twardy reset - raz to na logo windowsa, raz po załadowaniu systemu etc. Czasami chodzi bez zarzutu przez dłuższy czas. Początkowo sądziłem, że to dysk sprawdziłem, miał błędy, więc go wymieniłem. Ale po postawieniu systemu i kilku dniach problem powrócił. W załączniku wklejam SMART nowego dysku. Specyfikacja: HP 6450b i3 m380 2,53GHz 4GB RAMu. Win 7 NIKKA x64 FINAL Prof Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu. Pozdrawiam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W ogóle czy ten nowy dysk jest dobry? Cytuj
jarexpol Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zainstaluj inny system (najlepiej od prezesa), przynajmniej będziesz wiedział czy to wina systemu. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2020 2 godziny temu, moore napisał: W ogóle czy ten nowy dysk jest dobry? Dobry i sprawny. Przyczyn może być wiele. System? Sterowniki? Jak się spisuje na samym zasilaczu, samej baterii oraz podczas pracy na podłączonej baterii i zasilaczu? Masz tam 2 kości RAM po 2GB? - sprawdź na jednej na zmianę, a najlepiej to włącz Memtest. 2 godziny temu, moore napisał: Ale po postawieniu systemu i kilku dniach problem powrócił. Czyli przez kilka dni było dobrze? - to może sugerować program, grę albo wirusa. Cytuj
Widzior Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Sprawdź na wszelki wypadek temperatury CPU i chipsetu - AIDA64, HWInfo, HWMonitor. Cytuj
moore Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Dziękuję za tak liczną oraz merytoryczną odpowiedź. Sądzę, że sterowniki jak i system są w porządku. Zawsze ceniłem sobie systemy Nikki oraz Prezesa i nie miałem z nimi problemów. Zwiechy zaczęły się już na poprzednim systemie, który działał kilka lat bez zarzutów. Zaczynam od najprostszego - testuję laptop na samym zasilaczu bez włożonej baterii (zazwyczaj był podłączony do zasilacza razem z baterią, a już kilka raz miałem ostrzeżenie HP o słabej baterii). Na razie obserwacja wypada pomyślnie. Z ciekawości mógłby ktoś wyjaśnić mechanizm działania, jak bateria może powodować takie zwiechy mimo że jest podłączony zasilacz? Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi