Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cd. Moich przemyśleń

Uwaga: Wszystko robisz na własne ryzyko

(dotyczy Woo quasar sp6020, Nr kompilacji WOO_SP6020_9011921_14082822_V1.0)

niebieski - nie wiem           żółty - wg potrzeb               zielony - bezpieczny do usunięcia   czerwony – system             fioletowy – można zastąpić inną aplikacją

57  MTKLogger                    -              MTKLogger.apk     -            zjada bardzo szybko pamięć urzadzenia  zapisując logi - powiązana z Bluetooth

58  MusicFX                          -              MusicFX.apk           -            odblokowuje efekty audio

59  Muzyka                           -              Music.apk               -            odtwarzacz muzyki. Kasowalny. Można zastąpić innym.

60  Omacp                            -              Omacp.apk             -            coś  co powiadamia o smsach itp... ale bez tego też nie zauwzyłem żadnej różnicy 

61  OneDrive                       -              OneDrive                -            chmura

62  Package Access Helper  -           DefaultContainerService.apk             -            po usunięciu występują problemy z instalacją aplikacji

63  Pamięć kalendarza       -              CalendarProvide.apk           -            synchronizacja kalendarza

64  Pamięć ustawień          -              SettigsProvider.apk             -            ustawienia systemowe do innych programów. Nie można usunąć

65  Phase Beam                   -              PhaseBeam.apk     -            animowane tapety

66  Picasa Uploader            -              MediaUploader.apk             -            wysyłanie multimediów z galerii

67  Pobrane                         -              DownloadProviderUi.apk   -            aplikacja zbierająca nasze pobrania. Jeśli posiadasz przeglądarkę z funkcją pobierania (Opera), to można usunąć.

68  Poczta                             -              Email.apk                -            obsługa poczty innej niż Gmail, można bezpiecznie usunąć. Można zastąpić inną.

69  Podstawowe wygaszacze  -         BasicDreams.apk   -            wygaszacz

70  Program instalacyjny certyfikatu  -           CertInstaller.apk   -            certyfikaty do łączności, bez tego nie zadziała WIFi

71  Program uruchamiający  -          Launcher2.apk       -            podstawowy launcher - Kasowalny po instalacji innego launchera !!!

72  Przechowywanie multimediów   -            MediaProvider.apk              -            obsługa multimediów

73  Przeglądarka HTML        -            HTMLViewer.apk                  -            domyślna przeglądarka korzysta z tego by filtrować html dla ich lepszej kompatybilności... usunięcie nie daje odczuwalnych zmian

74  Reboot And Write Sys   -            SystemUpdateAssistant.apk              -            ponownie uruchamia  i zapisuje System

75  Rejestrator dźwięku       -            SoundRecorder.apk             -            bezpieczny do usunięcia

76  rs_9103_v20   -            XBKP.apk                -            rs_9103_v20

77  SchedulePowerOnOff   -            SchedulePowerOnOff.apk                  -            zasilanie Włącz Wyłącz

78  SIM Toolkit                     -              StkSelection.apk   -            odpowiada za wejscie w menu karty Sim, tam są jakieś aplikacje z karty sim jakieś ustawienia/premium serwisy itp.

79  SklepGooglePlay           -              Phonesky.apk        -            pod tą nazwą kryje się market dla JB

80  SMS/MMS                      -              Mms.apk                 -            SMS, MMS

81  SmsReg                           -              SmsReg.apk            -            SmsReg

82  Spis Kontaktów             -              ContactsProvider.apk          -            odpowiedzialny za wyświetlanie kontaktów

83  SuperUser                      -              Superuser.apk       -            po usunięciu tracimy ROOTa,

84  Synchronizacja kalendarza Google  -        GoogleCalendarSyncAdapter.apk     -            synchronizacja kalendarza między telefonem a komputerem

Opublikowano

Uwaga: Wszystko robisz na własne ryzyko

(dotyczy Woo quasar sp6020, Nr kompilacji WOO_SP6020_9011921_14082822_V1.0)

niebieski - nie wiem           żółty - wg potrzeb               zielony - bezpieczny do usunięcia   czerwony – system             fioletowy – można zastąpić inną aplikacją

85   Synchronizacja kontaktów Google             -            GoogleContactsSyncAdapter.apk      -            synchronizacja kontaktów Google między telefonem a komputerem

86   Synchronizacja zakładek Google                -            ChromeBookmarksSyncAdapter.apk               -            synchronizacja zakładek Google

87   System updates                                            -            SystemUpdate.apk              -            system updates

88   TalkBack                                                         -            Talkback.apk           -            moduł ułatwień dostępu dla osób niepełnosprawnych

89   Tapety do wizualizacji muzyki     -            VisualizationWallpapers.apk              -            paczka animowanych tapet

90   Tapety z magicznym dymkiem    -            MagicSmokeWallpapers.apk              -            kolejny zestaw tapet

91   ToDo                                                               -            Todos.apk               -            ToDo

92   Update                             -            UpdateTaphier.apk              -            update

93   User Dictionary              -            UserDictionaProvider.apk                  -            słownik do przewidywania tekstu na klawiaturach. Może być bezpiecznie usunnięty.

94   Usługi Google Play         -            GmsCore.apk         -            wydaje się, że coś związanego z zasięgiem GMS, jednak u mnie nie miało to na nic wpływu. Nie testowałem z internetem 3G

95   Usługi wymiany              -            Exchange2.apk       -            coś powiązanego z Email.apk, można usunąć

96   Ustawienia                      -            Settings.apk           -            ustawienia - niezbędne

97   Vcalendar                        -            CalendarImporter.apk        -            import informacji kalendarzowych  z innych źródeł. Można usunąć

98   Video Favorites              -            VideoFavorites.apk              -            ulubione filmy

99   Video Player   -            VideoPlayer.apk    -            domyślny odtwarzacz filmów. Można zastąpić innym.

100  VpnDialogs                     -            VpnDialogs.apk      -            aplikacja obsługi sieci VPN z JB

101  WhatsApp                      -            WhatsApp.apk       -            komunikator

102  Wiadomości i pogod  -              GenieWidget.apk                 -            widżet, aplikacja z pogodą i informacjami ze świata 

103  World clock   -            MtkWorldClockWidget.apk                -            widżet, aplikacja z zegarem

104  WPS Office (Kingsoft Office)     -            Moffice.apk            -            aplikacja biurowa

105  Wygaszacze ze zdjęciami            -            PhotoTable.apk     -            wygaszacze ze zdjęciami

106  Wyszukiwarka dźwięku w Google -        GoogleEars.apk      -            do rozpoznawania muzyki na podstawie nagrań

107  Wyszukiwarka Google  -           QuickSearchBox.apk             -            wyszukiwarka, alternatywa Google Searcha

108  YGPS                                -           YGPS.apk                -            asystent usługi GPS. Nie zaleca się usuwać

109  YouTube                          -           YouTube.apk          -            przeglądarka Youtube . Do usunięcia

110  Zegar                               -           DeskClock.apk        -            aplikacja Zegar (w tym budzik). Można zastąpić innym.

111  Zestaw narzędzi SIM   -             Stk1.apk                  -            kasowalne( związane z usługami SIM brak efektów ubocznych po usunięciu

Opublikowano

Aktualizowałeś listę co można zastąpić a co usunąć :) zastanawiam się czy można to Hardware Check  ,rs_9103_v20 usunąć

Ciekawe apk:

Location Engineer Mode

Hardware Check

rs_9103_v20

instalator pakietu

Ciekawe czy mogą pobierać aplikacjie instalować.

Tak z innej beczki .

Próbował ktoś wgrać tym sposobem CM11 na Woo quasar sp6020 ?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Sam próbuje zrobić Rom ale narazie muszę poznać lepiej linuxa :) bo Ubuntu to

Opublikowano

A ja myśle ze można było by z tego zrobić osdobny temat . Taki opis jest bardzo potrzebny i najczęściej jest tak ze nazwy sie zgadzają :D 

Wiećęc taki temacik byłby bardzo przydatny :co gdzie i jak skasować by nie mieć botlopa :D 

Opublikowano
Tak,  zielone apki wykasowałem, reszty nie  ruszałem.

Zajmuje mnie obecnie inny temat: android KitKat na nasz telefon. W sieci znalezłem podobny do naszego smartfon Supra M727G. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Chciałbym go wgrać, ale :

1. Czy rom na stronie firmy Supra może posiadać Simlocka? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

2. Dlaczego wielu użytkowników Supry M727G migruje w drugą stronę, porzuca KitKata na rzecz Jelly Bean?  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

No podobny do Woo zobacze tego androida od w/w strony www :)

Pobrałem  OS Woo 720MB Android 4.2 i Supra M727G -719MB Android 4.4

Supra M727G

Woo Quasar SP6020

Jakaś różnica jest (nie mówię o wersji androida)

Opublikowano

Mam na dysku Android 4.2 od Woo a do   Supra M727G mam  4.4 Android     Woo   system Supra M727G

.

Supra M727G Android 4.4

Woo Quasar SP6020

Chciałem podmienić w/w  pliki lub sam system ?

Opublikowano
Witam!

W pliku MT6582_Android_scatter.txt znajduje się sekcja - partition_index: SYS0.

Rom WOO i Romy oparte na MTK8312 mają taką wartość:

- partition_index: SYS0

partition_name: PRELOADER

file_name: preloader_*.bin

is_download: false

type: SV5_BL_BIN

linear_start_addr: 0x0

physical_start_addr: 0x0

partition_size: 0x1400000

region: EMMC_BOOT_1

storage: HW_STORAGE_EMMC

boundary_check: true

is_reserved: false

operation_type: BOOTLOADERS

reserve: 0x00

a Romy oparte na MTK6582 mają taką wartość:

- partition_index: SYS0

partition_name: PRELOADER

file_name: preloader_*.bin

is_download: true

type: SV5_BL_BIN

linear_start_addr: 0x0

physical_start_addr: 0x0

partition_size: 0xc00000

region: EMMC_BOOT_1

storage: HW_STORAGE_EMMC

boundary_check: true

is_reserved: false

operation_type: BOOTLOADERS

reserve: 0x00

Do czego ta sekcja służy? oraz dlaczego rozmiary tych partycji są różne w Romach z MTK8312 i Romach MTK6582 pomimo iż pliki preloader_*.bin w obu rodzajach Romów mają wielkość podobną około 114 Kb?
Opublikowano

Moim skromnym zdaniem android to taki troszku zasyfiały miałem tela z androidem, i nie podoba mi się appki się zacinają jeśli włączę kilka na raz, na Windowsie tak nie ma robię co chce i nic nigdy nie zacięło, i radze nie modyfikować androida. Tylko tak od siebie dodałem :)

Opublikowano
Witam!
Jest podobny model do naszego pracujący pod Androidem wersja 4.4.2 ma tylko ekran 5,1"
General Specifications
Manufacturer ricoel
Model M601
Android version 4.4.2; eng.zcx.1421122629; SDK19
CPU 2 cores; ARMv7 Processor rev 3 (v7l); Max: 1300.0 MHz; Min: 598.0 MHz
Display 960 x 540; DPI: 216; Evaluated Size: 5.1"
Touch screen Multitouch 5 points
GPU Mali-400 MP; ARM; OpenGL ES-CM 1.1; OpenGL ES 2.0
RAM 512 MB (475 MB available)
Flash 0.375 GB; 4 GB (3.577 GB actual) 
Communications
Phone GSM, Dual SIM; Net: HSPAP
WiFi
USB Host Yes
Bluetooth Yes
GPS Yes
Advanced Features
Front camera Fail to connect to camera service
Back camera No
Sensors ACCELEROMETER (MTK); range: 0...32; resolution: 0.004 (0.012%); power: 0.13mA;
PROXIMITY (MTK); range: 0...1; resolution: 1 (100%); power: 0.13mA;
LIGHT (MTK); range: 0...10240; resolution: 1 (0.01%); power: 0.13mA;
Vibrator Yes
Supported languages 166 languages; English; Polish
Battery Technology: Li-ion; Voltage: 3611
Owner's comment: mtk8312
SD Version: 1.1 5
OS details
KERNEL: Linux version 3.4.67 (zcx@elinktek2) (gcc version 4.7 (GCC) ) #1 SMP PREEMPT Tue Jan 13 12:16:41 CST 2015
CODENAME: REL
Mainboard: mr601
BRAND: ricoel
CPU_ABI: armeabi-v7a
CPU_ABI2: armeabi
DEVICE: M601
DISPLAY: MT83X2_M601_APP_root_2015011312
FINGERPRINT: alps/mr601/mr601:4.4.2/KOT49H/1421122629:user/release-keys
HARDWARE: mt8312
ID: KOT49H
TAGS: release-keys
Memory map
RAM: 512 MB (475 MB available)
System RAM: 448.000MB
System RAM: 27.000MB
mtkfb.0: 12.000MB
Flash: 0.375 GB; 4 GB (3.577 GB actual)
zram0: 0.375 GB
mmcblk0: 3.577 GB

a nasz to:

alps MR6012H1CW1

Geekbench 3.2.2 for Android ARMv7

System Information

alps MR6012H1CW1

Operating System           Android 4.2.2

Model  alps MR6012H1CW1

Processor           ARM MT8382 @ 1.30 GHz

1 processor, 2 cores

Processor ID      ARM implementer 65 architecture 7 variant 0 part 3079 revision 3

Motherboard    mr601

Memory              464 MB

Opublikowano

phone info, może taka apka jest

np.

ja używam tej

lub podaj dokładny model telefonu

Opublikowano

model=SP-6020 QUASAR 

a zgodnie z ROMem: HCS_MR6012H1CW1_DDR3.512_0917.tar.gz

jest to pamięć DDR3

znalazłem ROM: å½é¦-MR6012H1CW1-2014062721.rar

wg build.prop

ro.build.id=KOT49H
ro.build.display.id=MT83X2_MR601_MR6012H1CW1.20140627
ro.build.version.release=4.4.2
ro.product.model=U touch Xtreme
ro.product.cpu.abi=armeabi-v7a
ro.product.cpu.abi2=armeabi
ro.product.manufacturer=alps
ro.product.locale.language=en
ro.build.product=mr601

najbardziej zbliżony jak przetestuje, dam znać.

niestety:U-Touch Pad Xtreme 4GB (Wi-Fi 3G)

6 inch Screen
Dual SIM
5 MP Camera
Android 4.4 Kitkat OS
1 GB RAM
4 GB ROM
GSM Phone
Opublikowano
Jest

Prestigio MultiPad PMT3038_3G_B_CIS inna nazwa MultiPad WIZE 3038 3G

Procesor MediaTek MT8312 

Rozmiar wyświetlacza 7,0 "| 17,8 cm 

Wielkość pamięci wewnętrznej 4 GB 

Zainstalowana pamięć RAM 512 MB 

System operacyjny Android 4.4 (KitKat) 

ale oprócz upgrade PMT3038_3G.20150316.2.0.08.zip

nie znalazłem inych ROMów 4.4, są ale w wersji 4.2

Gość adibe1122
Opublikowano

Pomocy!!! Posypal mi się android. Woo quasar. Prubowalem zmienić aby aplikacje instalowaly się na karcie SD , przez jakiś czas bylo ok, ale od jakiegoś czasu nie mogę juz instalować na karcie, a pamięć wewneczna pelna chociaż nic w niej niema. Nie pomoglo resetowanie. Caly czas ten sam problem, obrucz tego tel się strasznie wiesza wylacza sam przegladarke , gdy chce zadz gasi się ekran i po rozmowie nie powraca do wcześniejszego stanu pomaga tylko reset, lub gdy rozmawiam przez sluchawki. Najwidoczniej tylko nowy system pomoże wiec proszę o pomoc. Jak mam wygrać nowy system i gdzie go znajde ?

Opublikowano

Cześć ,

Android Woo quasar sp6020 :    

Zanim zaczniesz  cokolwiek robić najpierw przeczytaj instrukcje , która jest w innym języku :)  (trzeba przetłumaczyć )

Opublikowano

Ok. Udało się. Ta strona co podałeś była nieczynna do 5.09.2015. Trochę dziwne.  :)

Mam zainstalowane win 8.1 i też tu był problem ze sterownikami, bo go do końca nie widział.

No i nie mogłem się doczytać, czy telefon ma być włączony, czy wyłączony, czy też jakaś inna opcja. Teraz wiem, że telefon miał być wyłączony.

Wszystko działa, wirusy i reklamy usunięte. Dobrze, że to nie mój telefon  :P

Opublikowano

Ok. Udało się. Ta strona co podałeś była nieczynna do 5.09.2015. Trochę dziwne.  :)

Mam zainstalowane win 8.1 i też tu był problem ze sterownikami, bo go do końca nie widział.

No i nie mogłem się doczytać, czy telefon ma być włączony, czy wyłączony, czy też jakaś inna opcja. Teraz wiem, że telefon miał być wyłączony.

Wszystko działa, wirusy i reklamy usunięte. Dobrze, że to nie mój telefon  :P

Możesz podpowiedzieć jak to zrobiłeś? bo u mnie nie chce się sflaszować tym programem Flash Tool, po uruchomieniu Firmware-Upgrade nic się nie dzieje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie