Skocz do zawartości

Problem z drugim dyskiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzien dobry. Podłączyłem dzis drugi dysk do komputera. Jest on widoczny w biosie i w zarzadzaniu dyskami. Nie widać go w eksploratorze plikow. W zarzadzaniu dyskami nie moge z nim nic zrobic ani sformatowac, ani utworzyc partycji itd. Czy moze ktos mi pomoc?

Opublikowano
1 minutę temu, monos napisał:

Jaki system?

Pokaż okno „Zarządzanie dyskami”

Nie jestem teraz przed tym komputerem ale na tym pierwszym dysku moge wszystko zrobic - pousowac partycje, sformatowac itd. Na gorze wyswietlaja mi sie opcje a na tym drugim nic nie ma :(

Opublikowano

może jest wyłączony .

sprawdż w Menedżerze urządzeń 

kliknij Stacje dysków--- prawym myszki--skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu [powinno go pokazać w Ekspl. 

lub dysk WYZEROWANY - USZKODZONY    [formatowałeś jakimś programem]

Opublikowano
46 minut temu, kylo napisał:

może jest wyłączony .

sprawdż w Menedżerze urządzeń 

kliknij Stacje dysków--- prawym myszki--skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu [powinno go pokazać w Ekspl. 

lub dysk WYZEROWANY - USZKODZONY    [formatowałeś jakimś programem]

Raczej nie bo wylaczylem ten pierwszy - dobry i probowalem instalowac z pena windows i wszystko szlo normalnie :/

Opublikowano
16 minut temu, Syriusz76 napisał:

wylaczylem ten pierwszy - dobry i probowalem instalowac z pena windows i wszystko szlo normalnie

skoro szło normalnie to trzeba było zainstalowac,ciekawe kiedy sie dowiemy jakie to systemy,jaki rodzaj partycji jakie dyski itp.

Opublikowano
11 godzin temu, renatan napisał:

skoro szło normalnie to trzeba było zainstalowac,ciekawe kiedy sie dowiemy jakie to systemy,jaki rodzaj partycji jakie dyski itp.

Zainstalowałem i nadal ten właściwy go nie widzi :( System Win pro, dysk Seagate 5400 Sata

Opublikowano

zainstalowaleś system na tym drugim gdy było solo,tak rozumiem :)

podłącz ten pierwszy ,odpal kompa naciskając F8 wybierz dysk drugi z nowym systemem i sprawdź czy widzi coś więcej

jaki format dysków przyjmowales instalując ..poczytaj [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

mówisz o dysku seagate 5400 ? a co to z laptopa jest ?

Opublikowano
16 godzin temu, renatan napisał:

ja bym sprawdził jak sobie poradzi zewnętrzne narzędzie np. GParted [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

spróbuj gparted

Opublikowano

Syriusz   utwórz partycje i po kłopocie  ,najlepiej przez diskpart w DOS 

albo prościej:kliknij pr. myszki na  nieprzydzielone 

-Nowy wolumin prosty - i kreator cię poprowadzi 

[pużniej sobie pozmieniasz styl  partycji pod wybranego Windowsa]