franekfranek Opublikowano 6 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2020 Komputer w trakcie leżakowanie nieznacznie rozładowuje baterię. Po dłuższym czasie praktycznie do 0. W starszym 7440 dało się ją łatwo zdemontować. W tym trzeba kręcić śrubki. Z kolei Lenovo ma taką opcję w BIOS. Macie jakieś proste rozwiązanie? Cytuj
Widzior Opublikowano 6 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2020 Żadna porządna bateria laptopowa nie rozładuje się poniżej poziomu bezpieczeństwa dla ogniw Li-Ion, bo kontroler baterii tego pilnuje. No chyba, że będzie leżała nieużywana długie lata, a ogniwa będą marnej jakości, to nastąpi ich samorozładowanie, i żadna elektronika nic tu nie poradzi, bo nie wyczaruje prądu z niczego. Rada jest taka, że baterię trzeba co jakiś czas podładować, żeby podczas leżakowania miała jakieś 40% pojemności. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] franekfranek i piosylant lubią to Cytuj
franekfranek Opublikowano 6 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2020 Ok rozumiem ,ale to tylko kłopot. W poprzednikach zwyczajnie wyjmowałem baterię i raz na dłuższy czas tylko podładowywałem. A tu w kółko zabawa i kolejna coś do pamiętania. Jedyne co mi przychodzi do głowy to demontaż z obudowy, ale żeby podładować trzeba ponownie kręcić... Ehhh ta inżynieria. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi