Skocz do zawartości

DISM Failed przy integracji poprawek do Win 8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mogę ci tylko powiedzieć, że właśnie w tej chwili robię drugi obraz Win 8.1 Core/Pro x64 na systemie Win 7 Pro x64, zainstalowałem DISM z linka WinToolkita, użyłem WinToolkit 1.5.2.16, integruję 84 poprawki - wszystko idealnie się integruje.

Co mi przychodzi do głowy:

1. uwalony system host

2. system x86 - nie zrobisz na nim integracji x64

3. uwalony obraz systemu, poprawki lub WinToolkit

4. obraz systemu musi mieć wcześniej uaktywniony offline NET 3.5(dotyczy Win 8/8.1)

5. WinToolkit wymaga zainstalowanego/uaktywnionego NET 3.5

6. zły zestaw poprawek - nie wiem bo nie prowadzę ich do Win 8

7. kolejność poprawek - j.w. nie wiem bo nie prowadzę

8. czy zmieniasz jakieś ustawienia w WinToolkit, dodajesz addony, tweaki, kroisz system? - często powoduje to problemy

P.S. Co chcesz osiągnąć? - bo można sobie zainstalować automatycznie cały zestaw offline za pomocą WinToolkit lub starszej wersji Windows Hotfix Downloader na działającym systemie.

Opublikowano

poprawki mam z forum do win 8 do x86 i x64 windowsa tez mam z forum 8 core/pro x86 i x64. 

Część poprawek poszła elegancko

ad4 robie to na windows 8.1 pro x64 ale nie wiem o co chodzi uaktywnic offline net 3.5 ? mam zainstlowanego 4.5 

ad5 jak to zrobić ? 

ad6 zestaw poprawek z forum to chyba dobry. 

ad7 a skąd znalezc kolejnosc ? 

ad8 nic tylko updaty.  potrzebuje  zaktualizowanej 8 ponieważ  klucze do windowsa w laptopach w biosie  do windows 8 nie przyjmuja  8.1 a mam same obrazy gdzie trzeba sciagać 140  poprawek około 1,5gb  wszystko naraz czesto sie wy******a i wyskakuje  odwracanie zmian. do tego dochodzi  update ze sklepu na 8.1 + dodatkowe updaty i robi się 5 GB sciagania do jednego laptopa żeby wszystko było na legalu. 

Opublikowano

1. Skoro masz Win 8.1, to nie instaluj tego DISM bo masz najnowszy w systemie.

2. Na tym działającym Win 8.1 uaktywnij sobie NET 3.5 w Programy i funkcje - Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows - zaznacz ptaszka przy NET 3.5 - restart - pobierz poprawki z WU do NET 3.5 - gotowe.

3. Uaktywnienie NET 3.5 offline w tym obrabianym systemie(na początek):

Dism /Image:C:\mount /enable-feature /featurename:NetFX3 /All /Source:C:\Win8\sources\sxs /LimitAccess

tym uaktywniasz framework w zamontowanym na dysku c, w folderze mount, obrazie wim z ISO wypakowanego do folderu Win8 tez na dysku c

4. Co do kolejności nie pomogę bo nie prowadzę - na początek wrzuć normalnie całość.

Opublikowano
słuchajcie latwiej moze bedzie zamiast uaktualniac obrazy windows 8 to np znalezc ósemke zaupdatowana po angielsku i dodac jezyk polski ?

nie moge sobie poradzic z tym dism i framworkiem 3.5, mimo reinstlacj ukatywnienia  nadal ten sam błąd

Opublikowano

Masz rację nie da się zrobić integracji poprawek do Win 8 za pomocą WinToolkit w żaden sposób - może jeśli hostem będzie też Win 8. Próbowałem na wszelkie sposoby - msu, cab, różne wersje WinToolkit, wywalając niektóre poprawki. Jest wiele tematów z necie z tym problemem, nawet twórca WinToolkit pozostawił go bez rozwiązania: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

albo nową testową wersją WinToolkita: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jaki system taki efekt.

Opublikowano

@prospero sądzę że ty chcesz zrobić przygotowaną 8 do laptopów z preinstalowaną 8 i chesz potem przez sklep aktualizować do windows 8.1 tak?

Jeśli tak to nie trzeba integrować 140 poprawek tylko niezbędne a według M$ niezbędne są tylko 2

:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

"przed udostępnieniem w Sklepie aktualizacji Windows 8.1 konieczne jest zainstalowanie aktualizacji KB 2871389 i KB 2917499"

Opublikowano

@prospero sądzę że ty chcesz zrobić przygotowaną 8 do laptopów z preinstalowaną 8 i chesz potem przez sklep aktualizować do windows 8.1 tak?

Jeśli tak to nie trzeba integrować 140 poprawek tylko niezbędne a według M$ niezbędne są tylko 2

:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

"przed udostępnieniem w Sklepie aktualizacji Windows 8.1 konieczne jest zainstalowanie aktualizacji KB 2871389 i KB 2917499"

wiem ale czesto gesto w8.1 przy niezainstalowanych wszystkich aktualizacji potrafi odwracac zmiany jeszcze dluzej niż je instalować. a potem od nowa sciagac 2,5 GB updatu przez sklep. 

pracuje w serwisie komputerowym co czesto mamy przetargi. np kupujemy  licencje 8 a w przetargu jest 8.1 to musimy je zaktualizować. jesli w przetargu jest  kilka roznych laptopow to klonowanie odpada a zaczyna sie zabawa.

Opublikowano (edytowane)

wiem ale czesto gesto w8.1 przy niezainstalowanych wszystkich aktualizacji potrafi odwracac zmiany jeszcze dluzej niż je instalować.

Dlatego ja instaluję od razu wpełni zaktualizowany system od Romka :)

Tak wiem Tobie coś tam nie wychodzi podczas aktywacji.

Więc rób jak uważasz :)

Edit

Tak na "chłopski rozum" instalujesz 8, aktywujesz instalujesz 1.7 G poprawek następnie 2.5 G przez sklep aktualizacja do windows z jakim numerkiem?

I na koniec jaki masz system i z jakim kluczem do jakiego systemu??????

Więc działa klucz od windows 8 na systemie windows 8.1 czy nie?

Edytowane przez nemo1960
Opublikowano

Tak na "chłopski rozum" instalujesz 8, aktywujesz instalujesz 1.7 G poprawek następnie 2.5 G przez sklep aktualizacja do windows z jakim numerkiem?

I na koniec jaki masz system i z jakim kluczem do jakiego systemu??????

Więc działa klucz od windows 8 na systemie windows 8.1 czy nie?

słuszna uwaga nigdy nie sprawdzałem w sumie ;)  ale sprawdzę 

Opublikowano (edytowane)

Co piszesz że 140 poprawek a mi windows update wykrył tylko 107

Myślę że to ironia :D

Bo ja tylko cytowałem poprzedników ;)

Edit

Poza tym to na początek :L

Po zainstalowaniu tych 107 i retarcie systemu masz ich następnych kilkadziesiąt :D

Edytowane przez nemo1960
Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  10.11.2014 14:11

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jeśli się nie mylę, to narzędzie jest dostępne od kilku miesięcy :) Korzystałem z niego jakoś ze 2-3 miesiące temu, niestety jak masz klucz do 8 Pro, to nie zrobisz sobie instalki z 8.1 Pro, mimo ze po instalacji czystej 8 przejdziesz aktualizacje do 8.1 Update 1 na tym kluczu.

z dobrych programów gość pisze że to tak ładnie jakbyśmy chcieli nie działa ;(

Opublikowano

z dobrych programów gość pisze że to tak ładnie jakbyśmy chcieli nie działa ;(

Przeczytaj wszystkie komentarze u mnie działa i u wielu innych działa aktywownie kluczem od windows 8 systemu windows 8.1 ;)

Pewnie masz pecha :P

Albo robisz coś nie tak ;)

Opublikowano

Nie wiem przez ręce przechodzi mi kilka laptopów bez systemu (czy to padnięty dysk czy ludzie chca windowsa przenieść ze starego na nowego laptopa) próbowałem zazwyczaj instalować 8.1 na kluczu od ósemki ale nie szlo nawet przez instalator nie chcial klucz przejść. Jakby zakceptowal instalator to aktywacja telefoniczna to żaden problem.