robert190880 Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2020 Tak jak w tytule Lenovo G580 , wciskam power i słychać że startuje , lecz na monitorze ciemność, podłączyłem pod monitor też czarny ekran, jakieś pomysły co by tu jeszcze sprawdzić? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2020 A coś więcej? Stało się samo nagle czy coś grzebałeś? Cytuj
robert190880 Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2020 Stało się samo, nikt nie grzebał , wyjąłem teraz dysk i pamięć ram, i dalej to samo diody święcą, bateria się ładuje , wentylator procesora się kręci. radiator procka jak dotknę palcem gorący Cytuj
Gość Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2020 Kolego sprawdź pamięci pojedynczo na przemian , jeżeli dalej nic to wyjmij baterie od płyty 30 min i wsadź ją , jak dalej nic to albo grafika ,albo mostek południowy . Cytuj
robert190880 Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2020 pamięć sprawdzona, metodą z baterią też, no to na części lub wymiana płyty Cytuj
Gość Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2020 Sprawdź najpierw ile by Ciebie to kosztowało ( jaka tam jest grafika - lutowana ? ) Cytuj
robert190880 Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2020 Nie mam pojęcia bo go dostałem w takim stanie nawet w oryginalnym opakowaniu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Gość Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2020 Tam jest pewnie NV lutowana możesz wygrzać grafikę ( płytę wybebeszyć albo i nie jak jest dojście ) mały palniczek i jazda do przodu gdzieś kiedyś na yutube filmik ktoś zrobił więc zobacz żebyś laptopa nie spalił i chałupy . I tak serwis i tak jak Ci się uda to trochę pochodzi a jak nie to i tak serwis bo sam tego nie zrobisz. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2020 Wygląda, że ma tylko zintegrowaną grafikę. Nawet warto kupić płytę: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Patrz na te za 149pln. To jest 3 gen, chipset HM76 - od razu warto zmienić proca na jakiegoś i5 lub i7 trzeci gen. Można kupić też płytę z grafiką dedykowaną, ale trzeba by też dokupić inne chłodzenie. Nie warto i zintegrowana grafika mniej awaryjna. robert190880 lubi to Cytuj
Gość Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2020 Tylko żeby ta płyta też nie była grzana ? , jeżeli nie to pewno że warto kupić płytę bo jak będzie mostek walnięty to naprawa może być większa cenowo niż cena tej płyty. Cytuj
robert190880 Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2020 Dzięki za pomoc, popatrzę za płytą i resztą, lapka dostałem za free a wygląda jakby wczoraj był kupiony, wiec aż żal go nie zrobić Cytuj
Nieobecny Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2020 Jeśli nie naprawiasz, to chętnie odkupię jeśli faktycznie w bardzo dobrym stanie zewnętrznym. W razie czego pisz na PW do mnie. Cytuj
Gość Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2020 To weź pod uwagę to co poradził wiktorynek , pewno że " parę groszy " warto zainwestować - jeszcze posłuży trochę . Cytuj
robert190880 Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2020 Teraz, woj_ani217 napisał: To weź pod uwagę to co poradził wiktorynek , pewno że " parę groszy " warto zainwestować - jeszcze posłuży trochę . Właśnie mam w planach tak zrobić, jeszcze raz dzięki Cytuj
Nieobecny Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2020 Płyta 150pln RAM 4GB 70pln i5 3210M 70pln SSD w zależności od pojemności od 100pln wzwyż Jeśli w bardzo dobrym stanie, to naprawdę warto biorąc pod uwagę jego wartość w stanie uszkodzony 200pln. Łącznie 600-700pln nie kupisz we finalnej konfiguracji w tej cenie i w tym stanie. A jeszcze HDD 1TB sprzedaż za 90pln. P.S. Zanim kupisz płytę, to zdejmij palmrest czyli górną obudowę i zrób zdjęcie szczególnie tej strony gdzie jest gniazdo zasilania. Coś Tobie doradzę. Albo tu masz 5:25 Po prawej stronie widzisz gniazdo zasilania. Przy samym brzegu obudowy gdzie z gniazda wychodzą kabelki, weź je delikatnie wkrętakiem rozdziel od siebie na większą odległość. Następnie dalej biegną nawinięte przez cewkę, też je tam rozdziel od siebie, aby się nie dotykały. Dalej idź po kabelku do wtyczki wpinanej w płytę - wyjmij i włóż ze 2 razy. Jeśli nie pomoże, kupuj płytę. To co podałem, to taka typowa usterka Lenovo 3 i 4 gen. Możecie próbować jeśli laptop startuje, ale ekran czarny, również na zewnętrznym monitorze. robert190880 lubi to Cytuj
Gość Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2020 Ja bym dokupił SSD na system a ten HDD 1TB w kieszeń w miejsce DVD . Cytuj
robert190880 Opublikowano 15 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2020 Na razie skupię się nad by to zadziałało, tak wygląda to miejsce zasilania po rozbiórce [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nie pomogło to nadal czarno Cytuj
BartAcid Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2020 Wyjmij płytę, kabel do zasilania i dla wygody odkręć od palmrestu włącznik. Zdejmij radiator, podłącz kabel zasilania, power i zasilacz. Włącz i palcem sprawdź które dokładnie układy się grzeją. CPU, mostek, dodatkowa grafika? Wszystkie czy któryś jest wyraźnie zimny. Jak któryś jest wyraźnie zimny pasowało by go hotem potraktować. Jeśli wszystkie się nieco nawet rozgrzewają to może być problem z błędami w BIOS i tylko wgranie od nowa zostaje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi