Skocz do zawartości

Win 8.1 - Dość "długie" wstawanie systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój problem polega na tym, że komputer mi się włącza około minuty. Czytałem, że można wyciągnąć przy windows 8.1 tak średnio 20 sekund, chyba, że trzeba mieć do tego kosmiczny sprzęt. Cóż mój najgorszy też nie jest. Specyfikacja:

Windows: 8.1 Extreme V5.1 (by Mr. T)

CPU: Intel Core i7-4700MQ

GPU: GeForce GTX 760M 2GB oraz zingegrowany Intel HD Graphics 4600

RAM: 16 GB

HDD:  WDC WD10JPVX-22JC3T0 (1 TB)

Mainboard: Micro-Star International MS-1757 (Dane z CPU-Z, nie wiem czy to dokładnie jest nazwą)

Dysk jest ustawiony pod GPT, bios UEFI. Wcześniej było MBR i Legacy. Po zmianie zero zmian.

Jeżeli są jeszcze jakieś dane potrzebne to piszcie. Chyba, że na takim sprzęcie nie da rady przyśpieszyć tego procesu?

Autostart oczywiście czysty, jedynie AVG jest włączony.

Opublikowano

Dysk jest ustawiony pod GPT, bios UEFI. Wcześniej było MBR i Legacy. Po zmianie zero zmian.

To akurat nie ma żadnego znaczenia dla wydajności i szybkości startu. 1 minuta nawet jak na HDD(nawet 5400 rpm) to długo, dużo za długo. W biosie AHCI włączone? Jest to pierwsza partycja na dysku i jedyny system? Masz go od nowości preinstalowanego? - mam na myśli "śmieci" producenta. Sterowniki najnowsze zainstalowane? - w szczególności chipset i IRST(mass storage - SATA/AHCI). 

Opublikowano

AHCI włączone. Tak to pierwsza partycja i jedyny system. Nie, od zakupu był pusty. Wszystko co zainstalowane to tylko i wyłącznie moje dzieło. Sterowniki zainstalowane najnowsze chipset na pewno. Co to IRST nie jestem pewien, sam na pewno tego nie instalowałem. Już zabieram się za poszukiwanie.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Na stronie producenta są dwa sterowniki IRST, który pobrać ?

Opublikowano

Te, pobierz exe: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

P.S.1 Nie mam twojego sprzętu w rękach, ale wydaje się wszystko OK. Zostaje sprawdzić jak to wygląda na czystym systemie.

P.S.2 Do tego lapka aż prosi się o dysk SSD.

P.S.3 Bios zaktualizuj do najnowszego.

Opublikowano

Na czystym systemie jest to samo. Po instalacji IRST ten sam wynik: 54/55 sekund. Nie bardzo wiem jak zrobić update BIOS'u. Jest może na forum jakiś poradnik do tego ?

Jeżeli już mowa o dysku SSD, to jest opcja żeby go włożyć do środka czy jest on raczej takim dyskiem zew. wtedy? (Pewnie głupie pytanie, ale nie jestem specem od hardware'u :) )

I jeżeli to ma jakieś znaczenie to najdłużej stoi na logo windows'a.

I dodatkowe pytanie jeżeli już bym dołożył ten SSD, to chodzi tu o wymiane dysku z HDD i zastąpienie go kompletnie dyskiem SSD. Czy będą dwa równocześnie?

Opublikowano

Dobrze, dziękuje mniej więcej wiem już jak to zrobić.

Pozostaje mi tylko jedna wątpliwość.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Na tej stronce są dwa biosy do wyboru któryś trzeba wybrać jeżeli coś to starszy, drugi nowszy.

Moja aktualna wersja: E1757IMS.611

Z Biosem to raczej nie przelewki więc lepiej zapytać jak coś s"Jestem Idiotą" :)

Jeszcze nie dodałem, nie wiem czy to coś zmieni. Laptop to: MSI GE70 2OE

Opublikowano

Dysk w porządku, sprawdzony HD-Tunem.

Podsumowując:

1. Bios zaaktualizowany do wersji dzisiejszej (30-09-2014)

2. Przy włączonym pliku hiberfil.sys, komputer odpala się w ~20 sekund.

Aktualnie mam ten plik wyłączony. I tu nasuwa się pytanie, czy mimo wyłączonego tego pliku system powinien się odpalać w podobnej prędkości czy to jednak dzięki temu można dokonać szybkiego startu ?