Skocz do zawartości

Dysl hdd od wd 500 gb. problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kopiowałem plik na inny dysk i czasami przerwało znikało okienko.Temperatury w normie.Potem wyskakiwało że nie można odczytać z dysku źródłowego.Teraz dysk jest widoczny ale nie ma do niego dostępu.Skanowałem odzyskiwanie za pomocą easeus data recovery ponad tydzień i znalazło raptem 245gb plików z prawie 500gb.Dysk mocno spowalnia komputer a odzysk danych trwa wieki.System na SSD. Posiada błędy odczytu i pełno bad sectorów.Nie mogę przeboleć straconych danych prawie pół terabajta plików zbieranych ponad dwa lata.Teraz jestem na wkur*** i nie korzystam z komputera od tygodnia. :( 

Opublikowano
1 minutę temu, wiktorynek napisał:

ale nie na bad sectory. Pełno badów, czyli kosz.

no jakbym cię tak posłuchał parę lat temu to bym 2 prawie nowe ezex-y wyrzucił... :)

miały tyle badów że az się popłakałem ,zmieniłem taśmę i .... mam je zdrowiuteńkie do dziś :)

pawel5428 i jarexpol lubią to
Opublikowano

Błąd połączenia kabelka/taśmy daje głównie ogromną ilość błędów CRC - nieistotnych z punktu widzenia sprawności dysku. Nawet jak miałeś bady logiczne, a nie fizyczne, to bez zerowania ich nie usuniesz, nawet zwykły format nie pomoże. Tak, że to były inne błędy, a nie bad sectory.

pawel5428 lubi to
Opublikowano

No sam nie wiem.Pod tą samą tasiemkę podpinałem inne dyski i one działają bez zarzutu.Wczoraj profilaktycznie sprawdziłem pozostałe dyski i nie zgłaszały błędów.

Nawet jakby udało mi się wyzerować to da się odzyskać dane?

Zrobiłem tak ,usunąłem partycję i próbowałem sformatować wyskoczyło że formatowanie nie zostało ukończone a dysk jest RAW i nadal spowalnia mocno komputer.

Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Z victoria nawet nie kończyłem skanowania bo długo by zajęło.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Z tym nie byłoby problemu. Dane dałoby się odzyskać tym programem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] .

Ale dysk spowalnia komputer a skanowanie jak już pisałem trwa wieki. Skanowałem ponad tydzień i znalazło 245 gb.

Tutaj link do pełnej wersji : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ech sorki.. pytałeś o format RAW. Zaczęło się od próby sprawdzenia dysku pod kątem błędów kiedy zauważyłem problem z dyskiem.

Sprawdzałem błędy ausdiskdefragportable jest na pulpicie na screenach i nagle zwiecha programu a ja czekałem i czekałem w końcu ubiłem gościa.A tu dysk jeszcze gorzej no i chyba ten raw pojawił się wtedy kiedy chciałem go sformatować ale wyskoczył błąd o niemożliwości ukończenia i cyk! Narodził się RAW.