pawel5428 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 kopiowałem plik na inny dysk i czasami przerwało znikało okienko.Temperatury w normie.Potem wyskakiwało że nie można odczytać z dysku źródłowego.Teraz dysk jest widoczny ale nie ma do niego dostępu.Skanowałem odzyskiwanie za pomocą easeus data recovery ponad tydzień i znalazło raptem 245gb plików z prawie 500gb.Dysk mocno spowalnia komputer a odzysk danych trwa wieki.System na SSD. Posiada błędy odczytu i pełno bad sectorów.Nie mogę przeboleć straconych danych prawie pół terabajta plików zbieranych ponad dwa lata.Teraz jestem na wkur*** i nie korzystam z komputera od tygodnia. :( Cytuj
renatan Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Victoria Ci pomoże w diagnozie i ewentualnej naprawie ja zwykle zaczynam od sprawdzenie polaczeń,kabli pawel5428 lubi to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 4 godziny temu, renatan napisał: ja zwykle zaczynam od sprawdzenie polaczeń,kabli Dobra porada, ale nie na bad sectory. Pełno badów, czyli kosz. pawel5428 lubi to Cytuj
renatan Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 1 minutę temu, wiktorynek napisał: ale nie na bad sectory. Pełno badów, czyli kosz. no jakbym cię tak posłuchał parę lat temu to bym 2 prawie nowe ezex-y wyrzucił... miały tyle badów że az się popłakałem ,zmieniłem taśmę i .... mam je zdrowiuteńkie do dziś pawel5428 i jarexpol lubią to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Błąd połączenia kabelka/taśmy daje głównie ogromną ilość błędów CRC - nieistotnych z punktu widzenia sprawności dysku. Nawet jak miałeś bady logiczne, a nie fizyczne, to bez zerowania ich nie usuniesz, nawet zwykły format nie pomoże. Tak, że to były inne błędy, a nie bad sectory. pawel5428 lubi to Cytuj
pawel5428 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 No sam nie wiem.Pod tą samą tasiemkę podpinałem inne dyski i one działają bez zarzutu.Wczoraj profilaktycznie sprawdziłem pozostałe dyski i nie zgłaszały błędów. Nawet jakby udało mi się wyzerować to da się odzyskać dane? Zrobiłem tak ,usunąłem partycję i próbowałem sformatować wyskoczyło że formatowanie nie zostało ukończone a dysk jest RAW i nadal spowalnia mocno komputer. Cytuj
renatan Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 żadne zerowanie!! żadne nadpisywanie danych musisz próbowac odzyskiwać z tego co masz .a jak wyszedl ten dysk w Viktorii dużo błędów? pawel5428 lubi to Cytuj
pawel5428 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Z victoria nawet nie kończyłem skanowania bo długo by zajęło. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
renatan Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 7 % i już tyle błędów no zgon RiP ale jak dane odzyskasz ? a skąd Ci sie tam na tym dysku format RAW wziął pawel5428 lubi to Cytuj
pawel5428 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Postawię znicz na komputer a potem wezme łódke i pojade Dane odzyskam ale nie będą takie same i na pewno czegoś zabraknie. Dociągnę z netu ale zajmie to co najmniej kilka miesięcy. Cytuj
renatan Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 a no to jak już krzyżyk postawiłes to możesz zerować ..ale pytałem o ten format RAW ? pawel5428 lubi to Cytuj
pawel5428 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Z tym nie byłoby problemu. Dane dałoby się odzyskać tym programem : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] . Ale dysk spowalnia komputer a skanowanie jak już pisałem trwa wieki. Skanowałem ponad tydzień i znalazło 245 gb. Tutaj link do pełnej wersji : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ech sorki.. pytałeś o format RAW. Zaczęło się od próby sprawdzenia dysku pod kątem błędów kiedy zauważyłem problem z dyskiem. Sprawdzałem błędy ausdiskdefragportable jest na pulpicie na screenach i nagle zwiecha programu a ja czekałem i czekałem w końcu ubiłem gościa.A tu dysk jeszcze gorzej no i chyba ten raw pojawił się wtedy kiedy chciałem go sformatować ale wyskoczył błąd o niemożliwości ukończenia i cyk! Narodził się RAW. Cytuj
BartAcid Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 A ty myślisz że skanowanie to trwa 5min? Nie wiem czy DMDE nie poradził by sobie z odzyskaniem MBR w całości bez skanowania. pawel5428 lubi to Cytuj
pawel5428 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Dysk poszedł do śmieci. Zamówiłem dwa dyski 3,5 nówki po 500 GB bo okazja była. Wyszło mi znacznie taniej za dwa po 500gb niż jeden 1tb. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi