marcinrogal Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Hej. Co myślicie o takim zestawie ? MSI B450 Gaming Plus Max Ryzen 5 3600 Corsair 16GB(2x8GB) 3600MHz CL18 Vengeance RGB Pro Będzie wszystko ładnie działać? Zastanawia mnie tylko że te pamięci nie znajdują się na liście kompatybilności. Co o tym sądzić? Trzeba zmienić na inny model? Ewentualnie możecie podrzucać swoje propozycje co pozmieniać Chciałbym jednak raczej zachować płytę główną ze względu na design Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez marcinrogal Cytuj
Widzior Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Płyta i procek ok, ramy bym brał inne. Tu masz moje opinie, aczkolwiek nie sugeruj się tym, co pisałem o zwykłych Corsair Vengeance LPX, bo to się już pewnie 10x zmieniło (dają, co aktualnie tanio kupią). marcinrogal lubi to Cytuj
marcinrogal Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Hmm... Na początek na pewno chciałbym podziękować za pomoc. Jednakże pojawia się problem tego typu, że chciałbym mieć ramy z RGB :/ Chcę sobie zrobić małą choinkę z peceta Byłbyś w stanie doradzić jakieś kości? Z tymi ballistixami jest znowu problem taki, że chcę zakupić 2x8 GB, a najlepiej 4x4 GB, ale z tym ciężko, a na zkomie ciężko z ich dostępnością A swoją drogą - jak bardzo złym wyborem byłyby te ramy, które podałem w pierwszym poście? I z innej beczki - lepsze jest 3600 MHz cl18 czy 3200 MHz cl16? Cytuj
marcinrogal Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 I jeszcze jedno ;p Czy RGB bierze dużo zasobów zasilacza? Nie wiem czy 450W XFX to wytrzyma ;p Cytuj
VACek Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 1 minutę temu, marcinrogal napisał: I jeszcze jedno ;p Czy RGB bierze dużo zasobów zasilacza? Nie wiem czy 450W XFX to wytrzyma ;p 450W to straszna bieda. Minimum te 550W Cytuj
marcinrogal Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 5 minut temu, M4T napisał: 450W to straszna bieda. Minimum te 550W Mówisz, że nie da rady? :/ Cytuj
VACek Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Do takiej płyty, cpu, i zapewne jakąś dobra grafe chcesz, to 450W zdecydowanie za mało. Cytuj
marcinrogal Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 No rx480 :/ kurde... Cytuj
VACek Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Może to uciągnąć ten zasilacz, ale przy dużym obciążeniu pewnie odcine złapie. Cytuj
marcinrogal Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 A 550W już bez najmniejszego problemu? Czy też raczej przy wymagających grach leciałby przy granicy? I też jaka tak w rzeczywistości jest różnica między ramem RGB, a bez RGB? Dużo to bierze? ;p Cytuj
VACek Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 RGB samo z siebie mało bierze, ogólnie złóż kompa wsadź ten 450W pograj troche w bardziej wymagające gry jak będzie ok to git. marcinrogal lubi to Cytuj
Gość Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 16 minut temu, marcinrogal napisał: A 550W już bez najmniejszego problemu? Czy też raczej przy wymagających grach leciałby przy granicy? I też jaka tak w rzeczywistości jest różnica między ramem RGB, a bez RGB? Dużo to bierze? ;p 550 to takie minimum bez innych obciążeń , lepiej mieć 100 więcej niż sto za mało . Wszystko zależy co tam potem będziesz podłączał , zawsze jest nic nie będzie tylko podstawowy zestaw a potem jeszcze z 5 hd bo jakieś stare " szroty " się znalazły. Myśl do przodu i masz spokojny " łeb " . Cytuj
marcinrogal Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Dobra, dzięki za rady Mysle, że kupię od razu ten zasilacz. Niech wszystko za jednym razem przyjdzie. Tylko problem z tym ramem jeszcze... Myślałem nad tymi Ballistixami, ale w xkomie nie są dostępne na ten moment, a trochę czas nagli :/ Cytuj
VACek Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Szukaj jakieś PSU najlepiej na 80 Plus Gold. Cytuj
marcinrogal Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Myślę nad takim: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Na pewno nie chcę dawać za to więcej niż 300 zł :/ Cytuj
nudzija Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 @marcinrogal ja mam supremo l2 550w i nie miałem z nim rzadnych problemów Cytuj
marcinrogal Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 @nudzijamysle, że wezmę tego m2, modularny jednak się przyda w ciasnej obudowie ;p nudzija lubi to Cytuj
marcinrogal Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 @M4Ta jakie Ty byś wziął ramy do tego zestawu w cenie do 700 zł? Fajnie gdybyś dał dwie propozycje, jedna z ledami, jedna bez będę naprawdę wdzięczny :p Cytuj
VACek Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Teraz, marcinrogal napisał: @M4Ta jakie Ty byś wziął ramy do tego zestawu w cenie do 700 zł? Fajnie gdybyś dał dwie propozycje, jedna z ledami, jedna bez będę naprawdę wdzięczny :p Co do ramów się nie wypowiem, sam mam zabytkowy sprzęt na ddr3 Cytuj
marcinrogal Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 A co myślicie o tych? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Niby nie ma dokładnie tych na liście kompatybilności, ale są pokrewne... A miało już być zamówienie złożone, trochę się obsunie hehe :p Cytuj
marcinrogal Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Nikt nic nie pomoże już? :/ Cytuj
BartAcid Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Nie patrz tak ślepo w listę kompatybilności. Jak weźmiesz sobie dwa moduły to nie będzie żadnych problemów. Przy 4 trzeba się z ewentualnymi liczyć. Choć w dzisiejszych czasach już coraz mniej. Wydajniejsze to nie będzie. Jak nie myślisz o wyciskaniu 7 potów z pamięci, tylko ustawisz XMP i by się świeciło to weź to co ci się podoba by pasowało do całości wizualnie. Bierzesz i tak bardzo szybkie pamięci więc już tak dużo się nie zyska po ich wykręceniu. Co innego myśleć o tym by mieć jak najwięcej za darmo. Wtedy Ballistic są bardzo dobrym wyborem. Płytę kojarzę ale nie wiem jak tam u niej z wpinkami 4pin do wentylatorów i złączami do spięcia całego oświetlenia (ARGB czy bardziej Mistic Light u MSI) w jeden spójny system. Tu bym wybrał nawet nieco tańsze pamięci (3200) i zaoszczędzoną kasę wydał na fajniejszą płytę. Te Tridenty powinny raczej skoczyć na 3600 bez większego kłopotu. Jak się udupisz ze słabą płytą to cały efekt Disco Błysko pójdzie się rypać i będzie wyglądać gorzej niż Disco Stodoły lat '90. marcinrogal lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 1. XFX 450W z palcem w d...e uciągnie ten sprzęt i będzie miał jeszcze spory zapas mocy. Też mam XFX 450W, stary model, konstrukcja SeaSonica, i zero problemów. Rozbraja mnie dzisiejsza mania "wincej watuf, wincej leduf" 2. Nie polecam zasilaczy SPC, i nie chce mi się po raz kolejny tłumaczyć, dlaczego. 3. Te ramy, które chcesz kupić, możliwe, że są na Hynix C-Die, więc nie byłoby źle. Innych z ledami ci nie polecę, bo ja na takie wynalazki nawet nie patrzę. I nie kupuj 4x4 !!! To Ryzen, a nie Intel, on nie lubi zajętych 4 slotów na ram, i przy wyższych taktowaniach często trzeba ustawić CR=2, żeby była stabilność. Inny ważny parametr BankGroupSwap też trzeba wtedy dać na Enabled, a lepiej jak jest Disabled (możliwe tylko w konfiguracjach z jednym jednostronnym modułem na kanał.). marcinrogal lubi to Cytuj
marcinrogal Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Nie mam zamiaru wyciskać z pamięci i CPU ile się tylko da, raczej tylko XMP i ewentualnie minimalne podwyższenie taktowania. Wyczytałem, że te ryzeny najlepiej działają przy 2600-2700 MHz, dlatego chcę iść w takie też pamięci. Prawdę mówiąc, nie mam zamiaru robić za wiele w kwestii ledów, dlatego chcę gotowe komponenty z nimi ;p A co Ty byś dokładniej zaproponował? Mam na myśli MOBO + RAM. Ta płyta główna mi się najzwyczajniej w świecie podoba z wyglądu i ma dobre opinie, nawet Lipton ją chwalił Ogólnie wydaje mi się całkiem dobra. Ale jestem otwarty na propozycje tylko tutaj chciałbym też jak najszybciej to zamówić, miało to już być ogarnięte dzisiaj ;/ Cytuj
Widzior Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Ryzen 3gen działa najlepiej z RAMem ustawionym na 3600-3733MHz. Wyższych nie ma sensu stosować, bo wtedy trzeba ustawić asynchroniczne Infinity Fabric, bo już nie wyrabia, i jest mega spadek wydajności. A ja chyba kupie sobie te - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] marcinrogal lubi to Cytuj
marcinrogal Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 1 minutę temu, Widzior napisał: 1. XFX 450W z palcem w d...e uciągnie ten sprzęt i będzie miał jeszcze spory zapas mocy. Też mam XFX 450W, stary model, konstrukcja SeaSonica, i zero problemów. Rozbraja mnie dzisiejsza mania "wincej watuf, wincej leduf" 2. Nie polecam zasilaczy SPC, i nie chce mi się po raz kolejny tłumaczyć, dlaczego. 3. Te ramy, które chcesz kupić, możliwe, że są na Hynix C-Die, więc nie byłoby źle. Innych z ledami ci nie polecę, bo ja na takie wynalazki nawet nie patrzę. I nie kupuj 4x4 !!! To Ryzen, a nie Intel, on nie lubi zajętych 4 slotów na ram, i przy wyższych taktowaniach często trzeba ustawić CR=2, żeby była stabilność. Inny ważny parametr BankGroupSwap też trzeba wtedy dać na Enabled, a lepiej jak jest Disabled (możliwe tylko w konfiguracjach z jednym jednostronnym modułem na kanał.). Ja też sobie bardzo chwalę tego XFXa. Najwyżej zasilacz dokupię w późniejszym czasie. Najmniej istotna kwestia raczej Masz na myśli te TridentZ RGB Neo, tak? Powiem Ci, że to co piszesz, jest dla mnie czarną magią ;p Dopiero chcę wejść w temat w praktyce patrzę też tylko na 2x8GB, także tutaj nie ma problemu A jeśli chodzi o ledy to po prostu coś innego, od zawsze komputer bez światełek, teraz trzeba spróbować czegoś innego 3 minuty temu, Widzior napisał: Ryzen 3gen działa najlepiej z RAMem ustawionym na 3600-3733MHz. Wyższych nie ma sensu stosować, bo wtedy trzeba ustawić asynchroniczne Infinity Fabric, bo już nie wyrabia, i jest mega spadek wydajności. A ja chyba kupie sobie te - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ooo, dokładnie, mój błąd. O tysiąc się pomyliłem. Wyczytałem w necie właśnie to co napisałeś, dlatego nie chciałem nawet kupować wyżej taktowanych Cytuj
BartAcid Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Ta płyta ma dwa złącza do oświetlenia, więc powinno być spoko ze wszystkim. Z LEDami z chłodzenia CPU, wentylatorami dodatkowymi. Patrz tylko na złącza oświetlenia w wiatrakach i wszystko się ładnie zgra w jeden efekt oświetlenia. marcinrogal lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 3 minuty temu, marcinrogal napisał: Masz na myśli te TridentZ RGB Neo, tak? Nie, chodziło mi o te Corsairy z pierwszego posta. Sprawdź w google, poczytaj fora, może są jakieś screeny tych pamięci z Thaiphoon Burner'a, on pokazuje, na jakich chipach jest ram. marcinrogal lubi to Cytuj
marcinrogal Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 2 minuty temu, Widzior napisał: Nie, chodziło mi o te Corsairy z pierwszego posta. Sprawdź w google, poczytaj fora, może są jakieś screeny tych pamięci z Thaiphoon Burner'a, on pokazuje, na jakich chipach jest ram. Na jakimś forum widzę, że są to c-die, pamięci Hynixa. A dokładnie tam ma koleś 3200 MHz CL16. Mógłbym prosić o zaproponowanie jakiegoś zestawu też bez ledów? W sensie, normalny zestaw, zakładając, że nie mają znaczenia. Płyta główna, CPU, ram, wszystko na x-komie. Cytuj
BartAcid Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2020 A co to za równica jakie kości jak się na stocku XMP jedzie, a nie OC? Chce chłopak LEDy to niech bierze te Tridenty czy inne. Wszyscy się uparli na te b-die bo się kręcą jak szalone. Niektórym zależy na efekcie całej budy oświetlonej. Patrzcie też przez taki pryzmat. Co do zasilacza, ja akurat na SPC nie narzekam i ta 550W Supremo będzie ok bez potrzeby wymiany. Jest 5 lat gwarancji więc jak będzie piszczeć jest czas na reklamację. Różnica między modularnym i zwykłym znikoma. Kable ze zwykłego też nigdzie nie przeszkadzają bo siedzą w piwnicy za zasilaczem. marcinrogal i nudzija lubią to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi