Skocz do zawartości

Zestaw MOBO + CPU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej. Co myślicie o takim zestawie ?

MSI  B450 Gaming Plus Max

Ryzen 5 3600

Corsair 16GB(2x8GB) 3600MHz CL18 Vengeance RGB Pro

Będzie wszystko ładnie działać? Zastanawia mnie tylko że te pamięci nie znajdują się na liście kompatybilności. Co o tym sądzić? Trzeba zmienić na inny model?

Ewentualnie możecie podrzucać swoje propozycje co pozmieniać :) Chciałbym jednak raczej zachować płytę główną ze względu na design :P

Edytowane przez marcinrogal
Opublikowano

Hmm... Na początek na pewno chciałbym podziękować za pomoc. Jednakże pojawia się problem tego typu, że chciałbym mieć ramy z RGB :/ Chcę sobie zrobić małą choinkę z peceta :) Byłbyś w stanie doradzić jakieś kości? :)

Z tymi ballistixami jest znowu problem taki, że chcę zakupić 2x8 GB, a najlepiej 4x4 GB, ale z tym ciężko, a na zkomie ciężko z ich dostępnością :(

A swoją drogą - jak bardzo złym wyborem byłyby te ramy, które podałem w pierwszym poście?

I z innej beczki - lepsze jest 3600 MHz cl18 czy 3200 MHz cl16?

Opublikowano
1 minutę temu, marcinrogal napisał:

I jeszcze jedno ;p Czy RGB bierze dużo zasobów zasilacza? Nie wiem czy 450W XFX to wytrzyma ;p

450W to straszna bieda. 

Minimum te 550W

Opublikowano
16 minut temu, marcinrogal napisał:

A 550W już bez najmniejszego problemu? Czy też raczej przy wymagających grach leciałby przy granicy? I też jaka tak w rzeczywistości jest różnica między ramem RGB, a bez RGB? Dużo to bierze? ;p

550  to takie  minimum   bez innych obciążeń  , lepiej mieć 100 więcej niż sto za mało .

Wszystko zależy co tam potem  będziesz  podłączał , zawsze jest  nic nie będzie tylko podstawowy zestaw  a  potem jeszcze z 5 hd  bo jakieś stare "  szroty "  się znalazły.

Myśl do przodu  i masz spokojny  " łeb " .

Opublikowano

Dobra, dzięki za rady :D

Mysle, że kupię od razu ten zasilacz. Niech wszystko za jednym razem przyjdzie. Tylko problem z tym ramem jeszcze... Myślałem nad tymi Ballistixami, ale w xkomie nie są dostępne na ten moment, a trochę czas nagli :/

Opublikowano
Teraz, marcinrogal napisał:

@M4Ta jakie Ty byś wziął ramy do tego zestawu w cenie do 700 zł? Fajnie gdybyś dał dwie propozycje, jedna z ledami, jedna bez :) będę naprawdę wdzięczny :p

Co do ramów się nie wypowiem, sam mam zabytkowy sprzęt na ddr3

Opublikowano

A co myślicie o tych? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Niby nie ma dokładnie tych na liście kompatybilności, ale są pokrewne...

A miało już być zamówienie złożone, trochę się obsunie hehe :p

Opublikowano

Nie patrz tak ślepo w listę kompatybilności. Jak weźmiesz sobie dwa moduły to nie będzie żadnych problemów. Przy 4 trzeba się z ewentualnymi liczyć. Choć w dzisiejszych czasach już coraz mniej. Wydajniejsze to nie będzie. Jak nie myślisz o wyciskaniu 7 potów z pamięci, tylko ustawisz XMP i by się świeciło to weź to co ci się podoba by pasowało do całości wizualnie. Bierzesz i tak bardzo szybkie pamięci więc już tak dużo się nie zyska po ich wykręceniu.

Co innego myśleć o tym by mieć jak najwięcej za darmo. Wtedy Ballistic są bardzo dobrym wyborem.

Płytę kojarzę ale nie wiem jak tam u niej z wpinkami 4pin do wentylatorów i złączami do spięcia całego oświetlenia (ARGB czy bardziej Mistic Light u MSI) w jeden spójny system.

Tu bym wybrał nawet nieco tańsze pamięci (3200) i zaoszczędzoną kasę wydał na fajniejszą płytę. Te Tridenty powinny raczej skoczyć na 3600 bez większego kłopotu. Jak się udupisz ze słabą płytą to cały efekt Disco Błysko pójdzie się rypać i będzie wyglądać gorzej niż Disco Stodoły lat '90.

marcinrogal lubi to
Opublikowano

1. XFX 450W z palcem w d...e uciągnie ten sprzęt i będzie miał jeszcze spory zapas mocy. Też mam XFX 450W, stary model, konstrukcja SeaSonica, i zero problemów. Rozbraja mnie dzisiejsza mania "wincej watuf, wincej leduf" :E

2. Nie polecam zasilaczy SPC, i nie chce mi się po raz kolejny tłumaczyć, dlaczego.

3. Te ramy, które chcesz kupić, możliwe, że są na Hynix C-Die, więc nie byłoby źle. Innych z ledami ci nie polecę, bo ja na takie wynalazki nawet nie patrzę. I nie kupuj 4x4 !!! To Ryzen, a nie Intel, on nie lubi zajętych 4 slotów na ram, i przy wyższych taktowaniach często trzeba ustawić CR=2, żeby była stabilność. Inny ważny parametr BankGroupSwap też trzeba wtedy dać na Enabled, a lepiej jak jest Disabled (możliwe tylko w konfiguracjach z jednym jednostronnym modułem na kanał.).

marcinrogal lubi to
Opublikowano

Nie mam zamiaru wyciskać z pamięci i CPU ile się tylko da, raczej tylko XMP i ewentualnie minimalne podwyższenie taktowania. Wyczytałem, że te ryzeny najlepiej działają przy 2600-2700 MHz, dlatego chcę iść w takie też pamięci.

Prawdę mówiąc, nie mam zamiaru robić za wiele w kwestii ledów, dlatego chcę gotowe komponenty z nimi ;p

A co Ty byś dokładniej zaproponował? Mam na myśli MOBO + RAM. Ta płyta główna mi się najzwyczajniej w świecie podoba z wyglądu i ma dobre opinie, nawet Lipton ją chwalił :P Ogólnie wydaje mi się całkiem dobra. Ale jestem otwarty na propozycje :D tylko tutaj chciałbym też jak najszybciej to zamówić, miało to już być ogarnięte dzisiaj ;/

Opublikowano

Ryzen 3gen działa najlepiej z RAMem ustawionym na 3600-3733MHz. Wyższych nie ma sensu stosować, bo wtedy trzeba ustawić asynchroniczne Infinity Fabric, bo już nie wyrabia, i jest mega spadek wydajności. A ja chyba kupie sobie te - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

marcinrogal lubi to
Opublikowano
1 minutę temu, Widzior napisał:

1. XFX 450W z palcem w d...e uciągnie ten sprzęt i będzie miał jeszcze spory zapas mocy. Też mam XFX 450W, stary model, konstrukcja SeaSonica, i zero problemów. Rozbraja mnie dzisiejsza mania "wincej watuf, wincej leduf" :E

2. Nie polecam zasilaczy SPC, i nie chce mi się po raz kolejny tłumaczyć, dlaczego.

3. Te ramy, które chcesz kupić, możliwe, że są na Hynix C-Die, więc nie byłoby źle. Innych z ledami ci nie polecę, bo ja na takie wynalazki nawet nie patrzę. I nie kupuj 4x4 !!! To Ryzen, a nie Intel, on nie lubi zajętych 4 slotów na ram, i przy wyższych taktowaniach często trzeba ustawić CR=2, żeby była stabilność. Inny ważny parametr BankGroupSwap też trzeba wtedy dać na Enabled, a lepiej jak jest Disabled (możliwe tylko w konfiguracjach z jednym jednostronnym modułem na kanał.).

Ja też sobie bardzo chwalę tego XFXa. Najwyżej zasilacz dokupię w późniejszym czasie. Najmniej istotna kwestia raczej :D

Masz na myśli te TridentZ RGB Neo, tak? Powiem Ci, że to co piszesz, jest dla mnie czarną magią ;p Dopiero chcę wejść w temat w praktyce :) patrzę też tylko na 2x8GB, także tutaj nie ma problemu :D

A jeśli chodzi o ledy to po prostu coś innego, od zawsze komputer bez światełek, teraz trzeba spróbować czegoś innego :L

3 minuty temu, Widzior napisał:

Ryzen 3gen działa najlepiej z RAMem ustawionym na 3600-3733MHz. Wyższych nie ma sensu stosować, bo wtedy trzeba ustawić asynchroniczne Infinity Fabric, bo już nie wyrabia, i jest mega spadek wydajności. A ja chyba kupie sobie te - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ooo, dokładnie, mój błąd. O tysiąc się pomyliłem. Wyczytałem w necie właśnie to co napisałeś, dlatego nie chciałem nawet kupować wyżej taktowanych :)

Opublikowano

Ta płyta ma dwa złącza do oświetlenia, więc powinno być spoko ze wszystkim. Z LEDami z chłodzenia CPU, wentylatorami dodatkowymi. Patrz tylko na złącza oświetlenia w wiatrakach i wszystko się ładnie zgra w jeden efekt oświetlenia.

marcinrogal lubi to
Opublikowano
3 minuty temu, marcinrogal napisał:

Masz na myśli te TridentZ RGB Neo, tak?

Nie, chodziło mi o te Corsairy z pierwszego posta. Sprawdź w google, poczytaj fora, może są jakieś screeny tych pamięci z Thaiphoon Burner'a, on pokazuje, na jakich chipach jest ram.

marcinrogal lubi to
Opublikowano
2 minuty temu, Widzior napisał:

Nie, chodziło mi o te Corsairy z pierwszego posta. Sprawdź w google, poczytaj fora, może są jakieś screeny tych pamięci z Thaiphoon Burner'a, on pokazuje, na jakich chipach jest ram.

Na jakimś forum widzę, że są to c-die, pamięci Hynixa. A dokładnie tam ma koleś 3200 MHz CL16.

Mógłbym prosić o zaproponowanie jakiegoś zestawu też bez ledów? W sensie, normalny zestaw, zakładając, że nie mają znaczenia. Płyta główna, CPU, ram, wszystko na x-komie.

Opublikowano

A co to za równica jakie kości jak się na stocku XMP jedzie, a nie OC? Chce chłopak LEDy to niech bierze te Tridenty  czy inne. Wszyscy się uparli na te b-die bo się kręcą jak szalone. Niektórym zależy na efekcie całej budy oświetlonej. Patrzcie też przez taki pryzmat.

Co do zasilacza, ja akurat na SPC nie narzekam i ta 550W Supremo będzie ok bez potrzeby wymiany. Jest 5 lat gwarancji więc jak będzie piszczeć jest czas na reklamację. Różnica między modularnym i zwykłym znikoma. Kable ze zwykłego też nigdzie nie przeszkadzają bo siedzą w piwnicy za zasilaczem.

marcinrogal i nudzija lubią to