pafnucy7 Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2020 Witam, Koledzy aktualnie mam w laptopie ACER ASPIRE A715-71G-706B, 2x4GB pamięci RAM (szczegóły w załączniku), chciałbym ją powiększyć do 16GB gdyż czasami przy pracy na Lightroomie jest ciężko. Teraz moje pytanie jaką pamięć najlepiej dobrać, znalazłem 2 na amazonie.es (aktualnie znajduję się w Hiszpanii) Crucial i HyperX. - kość 16GB - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] czy - kość 16GB - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 1. Czy lepiej dopłacić do HyperX czy wybrać Crucial? 2. Czy będę mógł dołożyć do 2 slotu RAM starą pamięć żeby było 24 GB (ale tutaj chyba MHz nie będą się zgadzały) i czy to będzie miał sens? 3. Czy zamontować po prostu nowe 16GB a stare 8GB sprzedać. 4. Czy macie jakieś inne propozycje pamięci dostępne na stronie amazon.es Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam Krzysiek [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
renatan Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2020 chyba ślepy jestem bo nie widze podstawowej info o jakim lapku mowa ? Cytuj
moszter Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2020 Jaki model laptopa, płyty głównej, procesor itd.? Lepsze będą HyperX większe taktowanie czyli 2933 MHz, a nie 2666 MHz oraz mniejsze opóźnienie dostępów czyli CL17, a nie CL19. Od Twoich Crusial będą lepsze [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
pafnucy7 Opublikowano 20 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2020 Informacje uaktualnione w 1szym poście Cytuj
moszter Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2020 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - maksymalni obsługuje taktowanie 2400 MHz, [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - rozbudować możesz maksymalny do 32GB, polecał bym [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] możesz dołożyć do tych co masz. Cytuj
pafnucy7 Opublikowano 20 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2020 Dziękuję za pomoc 16 zamówiona [emoji16][emoji106]Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Nieobecny Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2020 W dniu 20.02.2020 o 12:30, moszter napisał: możesz dołożyć do tych co masz. Nie dokładaj. Spowolnisz tego HyperX-a, więc bez sensu go kupować. Lepiej tańszą kość o specyfikacji obecnie posiadanych lub dwie droższe, ale lepsze HyperX. Dwie różne kości zawsze będą pracować zgodnie z tą gorszą. Cytuj
pafnucy7 Opublikowano 22 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2020 No HyperX nie kupiłem tylko Crucial o takich samych parametrach jak stare kości. I tak niestety płyta główna obsłurzy max 2400MHz. Dzieki jeszcze raz za pomoc. Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj
pafnucy7 Opublikowano 24 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2020 Kostka zamontowana, okazało się że mam 1 x 8GB takze w sumie jest 24GB. Od razu samo odpalenie systemu kk 5 sek szybsze a zamykanie trwa dokładnie 2sek. Pytanie moje jest następujące czy jest jakaś różnica czy 8GB jest w slocie nr 1 a 16 w 2. Czy ma to jakiś wpływ na wydajność. Dzięki za pomoc Pozdrawiam Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi