archive Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2020 Witam. Czy możliwa jest instalacja Win 7 na komputerze z płytą J5005? Zmieniałem ustawienia w biosie: Secure Boot: Disabled/Enabled CSM: Enabled/Disabled Boot Mode: Auto/UEFI Only/Legacy Only Boot Priority: UEFI First/Legacy First Rufusem nagrywałem na pendrive czystą 64bitową wersję w MBR lub UEFI i nadal bez pozytywnych efektów. Około 15 sekund po rozpoczęciu instalacji komputer "wisi" dokładnie to po przejściu z etapu "Windows is loading files..." do następnego okna ""Starting Windows" - brak animacji. Szukałem w necie rozwiązania i chyba instalacja jest niewykonalna. Jedyne co mi pozostaje to sprzedać dziada, do Win 10 nie mam zamiaru wracać. Cytuj
xddd Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2020 U mnie na i7 4- tej gen jest to samo pobierz z tego forum system od NiKKI AiO najlepiej bo testowałem.Wysłane z mojego SM-A105FN przy użyciu Tapatalka[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]Tylko AIO pobieraj. Cytuj
marcelgg Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2020 Musisz użyć narzędzia Asus EZinstaller jest w stanie automatycznie zintegrować sterownik USB.Narzędzie Asrock tego nie zrobi, a następnie napisz ISO na dysk USB z Rufusem za pomocą UEFI-CSM, a będziesz mogę uruchomić system Windows 7. Program Driver Identifier jest świetnym dopełnieniem dla programu Slim Drivers, który również znajdziesz na płycie. Pomoże on zidentyfikować komponenty starszego komputera oraz znajdzie w internecie odpowiadające im sterowniki. Realtek audio i sterowników LAN można znaleźć na stronie Realtek. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] moszter lubi to Cytuj
bison616 Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2020 Zainstalować to może i da rade, ale do podzespołów to raczej sterowników nie znajdziesz. Cytuj
archive Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2020 Dziękuję za pomoc. Polecany przez [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] system instaluje się lecz przy pierwszym uruchomieniu wisi na "Trwa uruchamianie sytemu Windows". Po restarcie i uruchomieniu w trybie awaryjnym ostatnim wyświetlonym załadowanym plikiem jest disk.sys. Wnioskuję, że kolejny sterownik który powinien się załadować wiesza system. Gdyby to wnosiło coś do tematu to dysk jest standardowy - mechaniczny ssd Cytuj
xddd Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2020 Druga metoda to utworzyć parstycje 50gb i spod w10 instalować w7 jak się zainstaluje to usunąć BCD programem EasyBCD I usunąć parsrtcję w10 i dołączyć do parstycji z w7 Cytuj
Nieobecny Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2020 @archive - nie zabieraj się w ogóle za instalację Win 7 na tym sprzęcie. Czysto teoretycznie może by się dało, ale że jest to nietypowy sprzęt, więc będą i nietypowe sterowniki. 4 godziny temu, xddd napisał: U mnie na i7 4- tej gen jest to samo Na 4 i 5 gen oraz wszystkie starsze bez żadnych tricków i przeszkód - jedyny wymóg, to instalować z USB 2.0 lub zintegrować sterowniki USB 3.0 6 gen wymaga instalacji sterowników USB 3.0 i ewentualnie sterowników NVMe w przypadku posiadania takiego dysku. Nie ma żadnych innych przeszkód i są wszystkie sterowniki pod Win 7. 7 gen - pierwsze schody, szczególnie w przypadku laptopów, ale da się w większości przypadków. 8 gen - bardzo poważne problemy z instalacją na laptopach i tylko nieliczne jednostki na to pozwolą z pewnymi ograniczeniami jeśli chodzi o sterowniki. Na stacjonarnych trochę łatwiej, ale trzeba być ogarniętym w temacie. 9 gen na laptopach można zapomnieć. Na stacjonarnych da się pod pewnymi warunkami zgodnymi z 8 gen. 10 gen zapominamy o Win 7. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi